גריגורי, עלייתו ונפילתו – מותחן חברתי

מחזהו של דני רדלר בבימויה של פרידה רפאל הוא מותחן חברתי מטלטל, המתאר שלל דמויות קצה המהוות יחד מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית, ומעלה שאלות נוקבות על מצבנו, על תחלואינו כחברה ועל אחריותנו כפרטים להתדרדרותנו הערכית והמוסרית

גריגורי היה אדם נורמטיבי, עולה חדש מרוסיה שהיה בעל מקצוע מכובד ונאלץ לעבוד בארץ כמאבטח, החווה פיטורים, השפלה, קשיים כלכליים וזוגיות מרוסקת בתוך חברה ישראלית חומרנית ומנוכרת, ובסופו של דבר רוצח אישה…

במחזה ‘גריגורי, עלייתו ונפילתו’, המבוסס על סיפור אמיתי, שבע דמויות: אמה (מרינה שויף) וגרגורי (סלבה ביברגל), זוג עולים מאוקראינה, החווים קשיים במעבר הקיצוני והכמעט לא הגיוני של אנשים בעלי מקצועות מכובדים, שעלו בהתלהבות ותקווה, ונאלצים להתפרנס ממשרות שאינן מפצות, המתמודדים עם קשיים כלכליים במדינה חומרנית. יעל (חגית בן עמי) ובני (דורי בן זאב), הזוג ישראלי, הן דמויות מראה של הזוג העולה – עצמאים, קרייריסטים, בורגנים, חופשיים, וגם הם מתמודדים עם קשיים בעבודה ובדידות בזוגיות.אמנון (ניסו כאביה) הוא מרצה לספרות, וויקי (תמי רונן) היא מלצרית עולה מאתיופיה, ומירב (הדס מורנו), אחת מדמויות המפתח, היא בחורה צעירה ועצמאית, כבדת שמיעה, שהייתה יכולה ללמוד כל מקצוע שהייתה רוצה, אם רק הייתה מקבלת קצת תמיכה והכוונה, אבל בפועל היא חיה כחתולת רחוב, נאחזת בכל מה שיכולה כדי לשרוד.כל הדמויות שגריגורי נתקל בהן יכולות להוות עבורו עזר או מכשול, הבחירה בידיו…

שחף הבר קטן

המחזה הוא מותחן חברתי, המספר באמצעים בימתיים ייחודיים את הטרגדיה של העולה גריגורי. המחזה מעמת את שני הזוגות, זוג הרוסים והזוג הישראלי במסע דרך עיניה של מספרת הסיפור, יעל, הפסיכולוגית של גריגורי, האכולה רגשות אשם על כך שאולי יכלה למנוע את הרצח. מסע חיים המעלה שאלות על אחריות החברה לחבריה, האם הגורל מעצב את מטרותינו? האם האדם יכול להימלט מגורלו? מה מוביל אדם לפסיכוזה? איך אדם מגיע למעשה רצח? האם זה סיפור פרטי, מבנה אישיותי? מה אחריות החברה לרצח בתוך המשפחה, רצח אישה.

המחזה מבוסס על ספרו של דני רדלר ‘הכדור השמיני’ המסתמך על סיפור אמיתי. “מה שהדריך אותי ועמד לנגד עיניי בתהליך הכתיבה הייתה התיזה של הפסיכיאטר לומברדו: אדם שחטא, האם לשפוט רק אותו או גם את המערכת שסייעה להיווצרות הפשע – את מי שייצר את המצב שסייע להפכו לרוצח או גנב”,אומר דני רדלר. “האם לבחון בכלים משפטיים, למשל, את ראש העירייה שהזניח הזנחה פושעת את שכונות העוני, ולא רק את הפושעים שבשכונות הללו?”.

שחקני ההצגה הם שחקנים מנוסים ומקצועיים בעלי ניסיון של שנים בתיאטראות השונות. בימאית ההצגה פרידה רפאל, ביימה עד היום ארבע הצגות, אשר האחרונה בהן זכתה בפרס פרינג’ בקטגוריות בימוי ומשחק. מעבר לבימוי, פעילה פרידה בתיאטרון מזה שנים רבות ביזמות ובהפקת הצגות רבות באופן עצמאי. בנוסף, הקימה את מעבדת תרבות דימונה, ניהלה את קבוצת התיאטרון בשלומי ועבדה ארבע שנים כמנהלת פרויקטים בבית הסופר. “המחזה, בצורת הצגתו וסגנונו הייחודי, שהוא שילוב של תיאטרון אפי עם תיאטרון ריאליסטי, חושף את התרסקות הפרט בתוך גלגלי החיים”, מסכמת פרידה רפאל. “הפנים והחוץ יוצרים גלים שאין מהם דרך חזרה, ובמקרה שלנו, הכול מתנקז אצל העולה גריגורי, שהוא השעיר לעזאזל, הקורבן, אבל את ההרס חווים כולנו”.

גריגורי, עלייתו ונפילתו.  שחקנים: דורי בן זאב ,סלבה ביברגל, חגית בן עמי, ניסו כאביה, הדס מורנו, תמי רונן, מרינה שויף בימוי: פרידה רפאל, מחזה: דני רדלר,. עיצוב: דלית ענבר, מוסיקה: נעמה רדלר, תאורה: ג’ודי קופרמן,

במהלך חודשים ספטמבר – נובמבר יתקיימו 12 הצגות בתאטרון הספרייה, בית צבי, בתאריכים:

2-4/9, 6/9, 8/11, 2-5/11, 1/10 ,29-30/9

 

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר