העתיד האנרגטי של ישראל הוא האתמול של העולם / ENGIS

לאחר שהיעדים הקודמים שנקבעו לייצור חשמל ירוק הוחמצו, הודיעו באחרונה משרד האנרגיה ורשות החשמל כי ישראל צפויה לעמוד בשנה הבאה ביעד – ייצור 10% מהחשמל במשק באנרגיות מתחדשות.

לנוכח העיכוב בפרויקטים של אנרגיית רוח, האיצו ברשות החשמל את פרישת הפאנלים הסולאריים על גגות בתים. הסדרת ייצור החשמל באופן עצמי הזניקה בשיעור ניכר את ייצור החשמל הירוק. בסוף 2019 צפוי ייצור החשמל הסולארי להגיע ל-6.9% מכלל ייצור החשמל במשק.

למי שאיננו מתמצא בנתונים, ניתן לתמצת את האמור בשורה התחתונה הבאה: ישראל רחוקה מנתוני ייצור החשמל הירוק במדינות המפותחות, משום שהללו הציבו את הנושא בראש סדר העדיפויות שלהן.

במקביל, נושא אחר שנמצא על סדר יומו של משרד האנרגיה, בעוצמה גדלה והולכת הוא נושא הגז הטבעי, אשר הפקתו והרווחים ממנו נמצאים כידוע בליבו של דיון ציבור סוער.

גם הגז הטבעי הגיע לישראל מאוחר מדי. בראיון שהעניקה לאחרונה המדענית הראשית של משרד האנרגיה לשעבר, ד”ר סיניה נתניהו, הזהירה נתניהו מפני התוצאות של התבססות מוגזמת על הגז הטבעי. לדברי נתניהו, ישראל “חונקת את עצמה עם עוד ועוד תוכניות — הקמה של תחנות גזיות ברחבי הארץ, חיבור שכונות לגז. זה טירוף. אין מקום לדברים האלה…. זאת היתה טעות לקבע את ישראל לגז. ועכשיו ככל שהיא תכבול את עצמה יותר לתשתיות, כך היא תצטרך להצדיק אותן כלכלית, לשלם בעד”.

***כלומר, אם ישראל תמשיך ההתמקדות בהפקת חשמל משמש ורוח, נושאים אשר עומדים בראש סדר יומן של מדינות מערביות כבר שנים רבות, היא תמשיך לדשדש בתחתית טבלה האנרגיה הירוקה של העולם***.  כמו כן, ככל שישראל תשקיע יותר בחיבור לגז טבעי, כך היא עשויה להחמיץ הזדמנויות טובות יותר ומבטיחות יותר לעתידה האנרגטי.

המחשבות הכי מתקדמות של של משרד האנרגיה ורשות החשמל הן בעצם כבר החדשות הישנות במרבית מדינות העולם.

ישראל צריכה להסתכל רחוק יותר: מגוון המקורות האפשריים לייצור אנרגיה (ולאגירתה)  הקיימים בעולם הולך וגדל וכולל, בין היתר, אנרגיה המופקת מאצות, מביו מסה, מאשפה, מאנרגיה גיאותרמית, ממימן (תאי דלק) , מגלים ועוד ועוד. על מדינת ישראל להשקיע ביצירתיות הישראלית המפורסמת, ולקדם סטארט אפים וחברות המתמקדות בייצור אנרגיה מתחדשת בתחומים שטרם פותחו.

כלומר, לא להשקיע בשיטות הפקת חשמל הנמצאות כבר בשלבי פיתוח מתקדמים, אלא בשיטות הפקת חשמל שנמצאות בחיתוליהן או אפילו כאלה שטרם נבטו במחשבותיהם של יזמי החשמל ברחבי העולם.

בנוסף להתמקדות בטכנולוגיות חדשניות ליצירת חשמל, על המדינה לקדם את הנושא של חשמל אישי בשיא הכוח. בתוך זמן לא ארוך ישראל צריכה להגיע למצב שבו כל משפחה תייצר עבור עצמה חשמל , תצרוך החשמל שייצרה ותתמוך במשפחות שכנות בעת הצורך.

גם בנושא זה, על ישראל לחשוב על דרכים מתקדמות וחדשניות במיוחד כדי לסגור את הפער עם מדינות העולם. על המדינה להטיל מיסוי כבד במיוחד על צרכני חשמל המשתרכים מאחור, ולתגמל באופן מיוחד צרכני חשמל מודרניים, ירוקים וכאלה שמשקיעים מאמצים ניכרים בהשתלבות במשק חשמל מודרני.

לאתר של ENGIS >>

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר