היום בישראל כבר לא חייבים לפנטז שנים על וילה מפוארת. אפשר פשוט לעבור לגור בבית צמוד קרקע אינטימי, עם גינה קטנה לברוח אליה במחנק סגר הקורונה.
אדריכל אבי שטרנפלד מוביל מהפכה בתכנון בתים צמודי קרקע בהרחבות בקיבוצים ובישובים עירוניים, כפריים וקהילתיים בכל רחבי הארץ. הבתים נחטפים.
החלום המתוק של רוב הישראלים, בהשפעת החלום האמריקאי כמובן, התמקד מאז ומתמיד באידיליה של בית פרטי למשפחה (עם שלושה ילדים וכלב…), בתוספת גינה ירוקה לשבת בה ולעשות ‘על האש’ בנוחות ובפרטיות…
בעשור האחרון, מגשימי החלום הם הקיבוצים, החווים עדנה בדמות הבנים החוזרים שרוצים להקים את ביתם ליד ההורים, ובדמות משתכנים חדשים, החולמים על איכות חיים כפרית ופסטורלית. אלה גם אלה נהנים מעלויות נמוכות, כיוון שהקרקע נחשבת כקרקע הקיבוץ ועלות הבנייה היא ההוצאה העיקרית.
אדריכל אבי שטרנפלד מתמחה לאורך שנים בתכנון בתים צמודי קרקע והרחבות בקיבוצים ובישובים כפריים וקהילתיים בכל רחבי הארץ, על פי שיטת תכנון ייחודית ובלעדית אותה פיתח, הכוללת ספר שינויים מובנה, מקצועי ומפורט ובו מגוון רחב של טיפוסי בתים שונים, המותאמים באופן אופטימלי לצרכי המשפחות השונות.
מהם היתרונות של שיטת התכנון בהרחבות בקיבוצים?
אבי שטרנפלד: “תכנון אדריכלי אינו עוסק רק בחזיתות נאות, אלא בהשפעה על תחושות של אנשים ועל האופן בו הם חיים. פרויקט ההרחבה הקהילתי שתכננתי בקיבוץ רמת הכובש, לדוגמה, ממחיש את ההשפעה הישירה והממשית של התכנון האדריכלי על אורחות החיים בתוך הקהילה הקיבוצית. התוצאה הסופית מטשטשת לחלוטין את ההבדל בין השטחים הפרטיים והציבוריים, כשלמעשה כמעט לא ברור היכן מסתיים הדשא של הבית ומתחיל הדשא של הקיבוץ, כפי שצריך להתקיים בקיבוץ אמיתי. אחרי הכול, האנשים שהחליטו לגור כאן, לא בכדי בחרו בישוב קהילתי. כמו כן, טיפוסי הבתים המוצעים לכל יזם, מסייעים לניהול הפרויקט ולמקסום התועלת של הבית עבור דייריו, כך שניתן לראות את הבית בראי השינויים העתידיים ואת היכולת לבצע אדפטציה ולהתאימו לצרכי המשפחה בעתיד”.
אדריכל אבי שטרנפלד תכנן כבר כ-1,000 בתים פרטיים בקיבוצים וביישובים באיכות עיצוב ובנייה גבוהה, אך בתקציבים מהודקים ונגישים. בין היתר: העוגן, רבדים, רמת הכובש, גליל ים, דביר, תלמי אליעזר, אשכולות, כפר תבור ועוד.
אתה מתכנן בתים פרטיים גם במרחב העירוני. מה מייחד אותם?
“בשכונות שאנו מתכננים בהן, נבנים בבת אחת עשרות בתים. הם כמובן מאופיינים בגדרות ובחיץ ברור בין השכנים ובינם לבין המרחב הציבורי, מתוך דאגה לפרטיות. כמו כן, נעשה בהם שימוש בחומרי גמר יוקרתיים כגון חיפויי לבני סיליקט או לייסטים בדוגמת עץ (לדוגמה, 47 וילות שתכננו בפרויקט ‘רויאל’ בבאר שבע). בתוך הבית, הדגש העיצובי מופנה לציר שבין המטבח לסלון ולחצר כדי להכניס עד כמה שניתן את החוץ אל תוך הבית, לשלב את הגינה כחלק מהתכנון ולממש בקלות את חוויית האירוח סביב המנגל, הגרסה המקומית לחלום האמריקאי של הברביקיו בחצר.
ביישוב תל מונד, תכנן שטרנפלד שכונה לאנשי קבע המונה 66 בתים של 150 מ”ר בלבד, במגרשים ששטחם כ-200 מ”ר.
יש ביקוש לבתים פרטיים קטנים עם מגרש קטן?“הבתים פשוט נחטפים. בעידן הקורונה, גם לפיסת דשא קטנה שאפשר להוציא אליה בריכת פלסטיק, ערסל ומשחקי חצר לילדים, יש ביקוש רב. אנשים מוצאים עצמם כלואים בסגר, כמהים לפינה תחת כיפת השמיים לברוח אליה מהעומס בבית, לטפח שיח נענע ואולי אפילו לגדל תרנגולת בחצר…
בתכנון חללי הבתים ששטחם קטן יחסית, הדגש התכנוני הינו על מרחב המטבח ואי המטבח, ואילו חדרי השינה נחשבים משניים במדרג אורחות החיים בבית. הניסיון שלנו מלמד, שלא חייבים וילה גדולה ומפוארת כדי להגשים את חלום הבית הפרטי צמוד הקרקע”.