“הסוף הוא המקום הוא אנו מתחילים” (ט.ס. אליוט)
מאת: אורלי אייזיק, ייעוץ – שיווק – אסטרטגיה
דימוי באדיבות: Robson#
כשם שמאתגר להתחיל פרויקט, כך מורכב לא פחות לסיימו, ועוד בהצלחה. הפעם נסקור מספר כללי אצבע להתחלת פרויקט, ניהולו בהצלחה וסגירת קצוות. כמו כן נתעכב על חשיבות קביעת מדדי ההצלחה מההתחלה.
אז הנה כללי האצבע להתחלת פרויקטים וניהולם בהצלחה:
– לבוא נקי – בלי סנטימנטים או דעות קדומות, אבל מאהבה, כי גם תהליך עושים מאהבה או לא עושים בכלל.
– לא לפחד להגיד מה שלא פופולארי ואפילו להפוך זאת להרגל, לתרגל להיות “פרקליטו של השטן”.
– אין פרות קדושות, כלומר אין לקבל שום הנחת עבודה כמובנת מאליה, להפך. על כל תפיסה ארגונית מושרשת, יש להציע את התפיסה המנוגדת לה ולבחון אותה לעומק (כתרגיל, כאימון ועד להטמעה).
– יש לחפור מתחת לכל עץ, להפוך כל אבן בדרך לפתרון ולעולם לא להרים ידיים.
– חשוב לעבוד בכל המישורים – מסמוי לגלוי, לעסוק בכל ממדי הבעיות והאתגרים, כולל המורכבים והקשים ביותר.
– לפעמים התשובות לבעיות הכי מורכבות נמצאות מתחת לאף – לכן חשוב להישאר פתוח, לאסוף נתונים ולעבד אותם בדרך לא שגרתית.
– ניתן להיכנס לכל תחום בלי להבין בו עמוקות קודם לכן, משום שיכולת הלמידה האנושית מדהימה. כיועצת אני מלווה תהליכים, לומדת מהלקוח ומלמדת אותו במקביל.
ניתן לדמות פרויקט להריון, לידה, ייסורי גדילה, צער, פרידה וגאווה על ה”צאצא” המוצלח. לאחר השלבים המאתגרים של צמיחה וחינוך, יש לשחרר את ה”ילד” ולעזור לו לפרוח מן הקן לקראת אתגריו ולשמוח עבורו. יש להאמין ולקוות שימצא את הדרך לבד, לאחר שינתנו לו הכלים האפשריים לצאת לדרכו.
איך נדע אם תהליך הצליח? ראשית, יש להגדיר את מדדי ההצלחה – הן הכמותיים והן האיכותיים – מייד עם התחלתו. שניהם חשובים ובכל פרויקט יש מינון שונה שלהם.
אשתף אתכם באופן שבו אני רואה הצלחה של תהליך ייעוץ. לאחר שמושגים היעדים הכמותיים, אני בוחנת את היעדים האיכותיים. בעיני הם חשובים לא פחות, משום שהם אלו אותם ייקח הלקוח לפרויקטים הבאים שיפגוש בעתיד.
לצורך כך אני שואלת את עצמי את השאלות הבאות:
– האם הצלחתי לסייע ללקוח להצמיח ולעבות את עמוד השדרה הניהולי שלו? האם בתהליך הוא גילה ופיתח את מרב האפשרויות האישיות והמקצועיות הגלומות בו ?
– האם סייעתי בבניית היסודות של המרתף הארגוני והארתי אותו די הצורך, על מנת שלא ירחק היום שהארגון יוכל לפתוח בקבוק שמפניה על הגג?
– האם עסקנו גם בסיזיפי וביומיומי? האם הלקוח רכש והטמיע הרגלי עבודה מסודרים?, שכן הדרך להצלחה מורכבת מפרטים המחייבים עקביות והתמדה.
– האם העברתי ללקוח את התחושה שהוא יכול לחזור בכל עת לדבר, להתייעץ, לתדלק את עצמו ולהמשיך הלאה באופן עצמאי?
כאמור, כל סוף הוא התחלה וכך גם תהליכים הם מעגליים. אבל חשוב לא פחות לפתוח ולסגור מעגל בצורה שלמה וטובה, לפחות עד הפעם הבאה.
לפרטים נוספים לחצו כאן>>