הר הבית – אלחרם אלשריף
THE MOUNT
Viewing Temple Mount – Haram al-Sharif
الحرم
منظر إلى جبل الهيكل – الحرم الشريف
דרך מחקר צילומי מקיף ומעמיק, מציגה תערוכת “ההר“ את סיפורו של הר הבית – “אלחרם אלשריף“ בהיסטוריה המודרנית של העיר: מהמבט המונומנטלי-ארכיטקטוני ועד ל”חבית חומר הנפץ” של המזרח התיכון. המקום שהפך לבמה המרכזית של הסכסוך הלאומי-דתי בארץ ישראל. אחת מתערוכות הצילום ההיסטוריות המעמיקות בעידן המודרני, המספקת מבט בהיר ומפוכח, אך עם זאת מלא השראה ותקווה, על המתחם הדתי והפוליטי המקודש והחשוב ביותר במזרח התיכון.
תערוכה במגדל דוד – המוזיאון לתולדות ירושלים, אפריל 2019
אוצר: ד”ר שמעון לב, עוזרת אוצר: יעל ברנט
פתיחת התערוכה: שישי, 29.03.19, 11:00
הר הבית, שבמרכזו כיפת הסלע ומסגד אלאקצא, הוא הסמל הבולט והמובהק ביותר של קו הרקיע של ירושלים. מתחם מלבני זה הוא שישית מגודלה של העיר העתיקה של ירושלים, כ-150,000 מטר מרובע. מזה שלושת אלפים שנה, ואולי אף יותר, שההר מקודש בעבור מיליוני בני אדם מכל רחבי העולם ומעורר בהם רגשות עזים – דתיים, ופוליטיים – ואף מסעיר את המחקר בשדות ההיסטוריה, הארכיאולוגיה והתרבות. במסורות היהודיות העתיקות זהו הר המוריה – ההר שעליו נעקד יצחק והמקום הקדוש שבו עמד הבית הראשון, הלוא הוא מקדש שלמה; לאחר מכן הוקם עליו הבית השני – מקדש שבי ציון, החשמונאים והמלך הורדוס עד שחרב בשנת 70 לספירה, ומאז הוא מוקד לכמיהה ולכיסופים ליהודים לבניינו מחדש עם בוא הגאולה.
עם ייסוד עדת המאמינים על ידי מוחמד, כיוונו תחילה המוסלמים את פניהם בתפילתם לעבר ירושלים ולפיכך אלאקצא מכונה “הקבלה הראשונה“. המסורת המוסלמית קובעת כי מסגד אלאקצא המקורי “המסגד הקיצון“, היה המסגד השני שנבנה על פני האדמה, וכי זהו המקום שממנו עלה מוחמד השמימה על סוסו הפלאי. בעקבות כך התקדש המקום במסורת המוסלמית כמקום השלישי בקדושתו אחרי מכה ומדינה. מאז ועד היום, למעט תחת שלטון הצלבנים, המתחם מהווה מרכז מוסלמי חשוב. בערבית הוא נקרא “אלחרם אלשריף“ או “אלאקצא” כשם כולל למתחם כולו. במסורת הנוצרית ההר הוא בעל חשיבות היסטורית הקשור בחייו ובפעילותו של ישוע מנצרת, ולייסוד דתו החדשה בירושלים. הן ליהדות והן לאסלאם.