איך יוצרים תוצאות משיווק בדיגיטל – מאמר תשיעי בסדרה
מאת: אופיר סלע, סמנכ”ל לקוחות ווייב דיגיטל
ניתוח ומיטוב פעילות אתר האינטרנט של החברה
אתר האינטרנט שלכם יכול להיות כלי מכירתי רב עוצמה במידה שתצליחו להתאים אותו לחוויית ולצורכי הגולש. בעוד שתכנון נכון של אתר יכול פעמים רבות להוביל אותנו מראש למקום טוב עם הגולשים שלנו – הרי שבחינה ושינוי תוך כדי תנועה הם הכרח המציאות.
איזה כלים עומדים לרשות מנהל אתר לבקרה ומיטוב
ישנם מגוון כלים למדידת אינטראקציית הגולשים עם האתר – החל מסטטיסטיקות פנימיות שהאתר מספק, דרך גוגל אנליטיקס וכלה במערכות ייעודיות לניתוח תנועת גולשים באתר. הכלי המומלץ עבור רוב האנשים הוא גוגל אנליטיקס – אשר מעניק בקלות הן תמונת מצב עדכנית עבור המדדים החיוניים והן קבלת מידע מעמיק בעת הצורך.
כיצד קובעים מהו אתר אפקטיבי
לכל אתר צריכה להיות מטרת על ומטרות משנה מוגדרות, ועל פי מטרות אלה נבצע את מדידת האפקטיביות של האתר והתהליך אותו עוברים הגולשים בו. אתר חנות למשל, שמטרתו העיקרית הינה מכירת מוצרים, דורש מעקב אחר יחס המכירות בפועל להתחלת תהליך הקניה ולכמות הכניסות הכללית לאתר. נרצה להגיע למצב בו אחוז ההמרה של כמות המכירות ביחס לכמות המבקרים באתר הוא בטווח של %x% – y. (סטטיסטיקות כלליות מדברות על יחס המרה ממוצע לאתרי חנות של 1.2-1.7%). באתר שיווקי שמטרתו העיקרית יצירת לידים נעקוב אחר כמות הלידים הנכנסים ביחס לכמות הכניסות ונרצה לייצר מצב בו אחוז ההמרה של כמות לידים ביחס לכמות המבקרים באתר הוא בטווח של %x% – y. (סטטיסטיקות כלליות מדברות על יחס המרה ממוצע לאתריים שיווקיים של 3-5%).
אחר אילו נתונים תמיד נכון לעקוב בגוגל אנליטיקס
ישנם מספר פרמטרים אחריהם נעקוב תמיד על מנת לקבל תמונת מצב כללית של התנהגות הגולשים באתר, ולכל אחד מהם נגדיר טווח יעד להימצא בו. פרמטרים אלה נמצאים בעמוד הראשי של גוגל אנליטיקס:
1. משך זמן השהייה באתר – נבחן את זמן השהייה הממוצע של גולש באתר ובעמודי מטרה שהגדרנו (כמו עמוד גלריה, עמוד מוצר, עמוד בית וכו’).
2. שיעור נטישה (Bounce Rate) – נתון זה אומר לנו עד כמה האתר שלנו מפיק רושם ראשוני טוב. ככל שאחוז הנטישה נמוך יותר, זה אומר שהעמוד אליו הגיע הגולש ענה על ציפיותיו ועניין אותו להמשיך הלאה לאינטראקציה עם עמודים ותכנים נוספים באתר. ככלל, אחוז נטישה ממוצע של אתרים עומד על 50%.
3. כמות דפים נצפים – נתון זה בשילוב עם משך השהייה הממוצע באתר ממשב את האתר נותן לנו אינדיקציה כללית באשר להרגלי צריכת התוכן של הגולשים אל מול התוכן המוצע, כך למשל אם גולש ממוצע נמצא באתר 3 דק’ ב-3 עמודים, מעיד הדבר על אינטראקציה עמוקה עם התוכן, לעומת ממוצע של 6 עמודים על אותו משך שהייה באתר שמעידים על גלישה “מרפרפת” יותר באתר.
4. אחוז המבקרים החדשים באתר – נתון זה נותן לנו אינדיקציה לגבי החשיפה ללקוחות וקהלים חדשים למול מי שכבר התעניינו או רכשו שירות בעבר. ככלל, נשאף לאיזון בין אחוז צמיחה רלוונטי לקהלים חדשים לבין מכירה חוזרת ללקוחות ועדכוני תוכן – בהתאם לאופי פעילות החברה והאתר.
שני דברים קריטיים נוספים לבדיקה
נוסף על הפרמטרים הכלליים אותם הזכרתי קודם, ישנם שני דברים נוספים שחובה עלינו להכיר ולבחון לאורך הזמן והפעילות:
1. עמודים מובילים באתר – איזה עמודים מקבלים הכי הרבה צפיות באתר (חשוב לזכור להבחין בין עמודים המקודמים ספציפית בקמפיין ממומן לעמודים הנצפים “אורגנית” – בגלישה טבעית באתר). נתון זה מלמד אותנו איזה הם התכנים והמוצרים המעניינים יותר עבור הגולש והאם אנו מנתבים את תנועת הגולשים למקומות הרצויים מבחינת מטרות האתר.
2. תהליך הגלישה – כלי זה מאפשר לנו להתחקות אחר תנועת הגולשים באתר ולדעת עבור כל עמוד בו גלשו לאן המשיכו הלאה והיכן נטשו את הגלישה באתר. באמצעותו ניתן גם לגלות עמודים בעייתיים אשר גורמים לנטישת האתר באופן חריג, וגם ללמוד עוד על הדרך בה אנו מנתבים את תנועת הגולשים באתר בעזרת ממשק המשתמש.
מה עושים עם המידע והמסקנות
לאחר שאספנו את המידע הרלוונטי, ובדקנו אותו למול טווחי היעד שהגדרנו עבור כל נושא – נותר להסיק את המסקנות הנדרשות לשינוי ושיפור הנתונים שהתקבלו יחד עם יועץ הדיגיטל שלכם ולהחליט על הצעדים אותם יש לנקוט ליישום המסקנות, ברמת שיפור ממשק המשתמש, העיצוב ו/או התכנות באתר.
על כל שאלה בנושא זה או אחר המעניין אתכם שאדבר עליו במאמרים הבאים אתם מוזמנים לכתוב לי בעמוד הפייסבוק של WaveDigital.