אמנות המכירה

מאת יעל לוטן –בעלים לוטן תדמיות משרד תקשורת שיווקית

בהתנהלות היומיומית שלנו תמיד נמצא את עצמנו מוכרים משהו למישהו. בין אם זה רעיון/מוצר ולעיתים אף את עצמנו כמומחים לנושא זה או אחר.

הצורך במכירות הוא הכרחי עבור כל עסק יצרני אשר רוצה לפרוח ולשגשג. מכירות מהוות את לב ההכנסה של העסק ולכן נדרשת מומחיות בתחום על מנת לגרום לסטטיסטיקת המכירות לעלות בקצב משבוע לשבוע.

כמו לכל תחום גם למכירות תורה שלמה, המכילה מספר שיטות וטכניקות. במאמר זה אני ממליצה על אחת מהן.

בכל עסק חובה שיהיה “תותח/ית” מכירות ואם אין כזה חייבים להכשיר איש מכירות ולהביא אותו לרמה הגבוה ביותר – “תותח” מכירות.  לייצר את המוצר באיכות גבוהה זה חשוב ביותר אך התוצאה הסופית אשר ממנה מגיע הרווח היא ממכירת המוצר.

מאחר והלקוח אוהב להיות ב”שליטה” בתהליך המכירה, על איש המכירות להיות מתוחכם יותר, לתת ללקוח תחושה שהוא  מוביל את התהליך, כאשר בפועל השליטה על התהליך כולו נמצאת בידי איש המכירות.

איך? לא כל כך מסובך, אך כן טיפה מתוחכם.

מאחר ותהליך מכירה רצוף בהתנגדויות טבעיות או לא טבעיות מצד הלקוח, על איש המכירות להכיר אותן ואת טכניקת ההתמודדות איתן אשר תביס כל התנגדות ותסיים את תהליך המכירה בסגירת חוזה עם הלקוח.

מאחר ואמרנו שהשליטה צריכה להיות תמיד אצל איש המכירות עליו לתכנן את תהליך מכירה מהתחלק לשלושה שלבים והם : להתחיל, לשנות, לעצור.

להתחיל – איש המכירות יוצר קשר עם הלקוח.

לשנות – איש המכירות משנה את דעתו של הלקוח בהדרגה וגורם לו להחליט שהוא קונה.

לעצור – הכסף אצל איש המכירות ביד עם חוזה חתום. המוצר והשירות אצל הלקוח.

מאחר  וכאמור הלקוח אוהב להיות בשליטה, סביר להניח שגם אם יש לו צורך של ממש במוצר, יהיו לו התנגדויות כאלו או אחרות שהם כמו לבטים פנימיים, כך הוא נותן להם תוקף בתהליך המכירה על מנת להיות בטוח שהוא “לא יצא פראייר”. 

חשוב ביותר- נקודת המבט של איש מכירות לעולם לא תהיה “כמה כסף יוצא לי מזה” זו טעות יסודית אשר מכשילה הרבה פעמים את כל התהליך. נקודת המבט הרצויה היא “איך אני עוזר ללקוח”. הלקוח ואיש המכירות צריכים להתגבר ביחד על ההתנגדויות אשר נמצאות בראשו של הלקוח. זה נעשה הרבה יותר פשוט כאשר איש המכירות מכיר מראש את סוגי התנגדויות ואז הוא פשוט מוכן לקראתן ויודע איך להביס אותן כשהן צצות על פני השטח.

אם המוצר והשירות טובים והלקוח הגיע כדי לקנות יש צורך לדעת לטפל בהתנגדויות ולא, זו לא תורה מסיני….

איך לטפל בהתנגדויות בשיחת מכירה:

בספרו “מכירות בליגת הגדולים” מאת  לס דיין הוא מונה שלושה סוגים עיקריים של התנגדויות: השפן הפחדן, סוקר השווקים, התנגדות לגיטמית..

לשפן הפחדן שני סימנים מזהים והם:

  • התירוצים נשמעים טיפשיים ולא הגיוניים.
  • הלקוח לא נצמד לתירוץ אחד אלא ממציא עוד כמה.

שפן פחדן לא צריך עוד לחץ, הוא צריך עוד שלווה.

איך מטפלים בשפן פחדן?

  1. המטרה היא להרגיע את הפחדים שלו – פשוט לומר לו שאין לו מה לדאוג ושכל מה שיקרה יהיה לשביעות רצונו, ללא טלפונים ברקע , כל תשומת הלב מופנית ללקוח.
  2. אין להשתמש בגישה תקיפה אלא בסגנון רך ועדין – כאשר התנועה מגיעה צריך לקחת אותה ולנצח, צריך להבין את ההתנגדות ולא להתנגש בה.
  3. למצוא משהו אמיתי שאפשר להחמיא ללקוח ולהחמיא לו בכנות( לא לצורך חנפנות אלא לצורך הפגת מתחים).
  4. לחכות עד לנקודה בה רואים שיש לו הסכמה  לגבי המוצר.  הלקוח נרגע ברגע שיש לו הסכמה ואין צורך להמשיך מעבר לנקודה זו. בשלב הזה  צריך לעצור ולסגור את העסקה.
  5. כעת לומר לו בעדינות שילך על זה ולהגיש לו את החוזה לחתימה.

על איש המכירות להיות מוכן מראש לכל מיני סיטואציות ולהכין מבעוד מועד את מה שאני מכנה “תעודות הביטוח” והן: נתונים על השוק, על תוצאות ועל מתחרים. רשימת ממליצים+ טלפונים ומכתבי המלצה.

התנגדות לגיטימית:

  • הגיונית.
  • התנגדות אשר מקשה עליו לסגור את העסקה.

איך מזהים התנגדות לגיטימית?

  1. הלקוח נצמד כל הזמן לאותה סיבה אחת ויחידה ואינו נותן אחרות מלבדה.
  2. הסיבה נשמעת איכשהו הגיונית וכנה. 

כיצד מטפלים בהתנגדות לגיטימית?

  1. לא מנסים לפתור את הבעיה.
  2. לא מנסים להוביל את הלקוח.
  3. פשוט נותנים ללקוח שייתן לך עוד אינפורמציה לגבי המצב שבו הוא נמצא ותוך כדי כך הלקוח בעצמו ימצא את הפתרון.

מאחר ומדובר בהתנגדות לגיטימית, מדובר במצב בו הלקוח רוצה באמת לקנות, אך חושב שאינו יכול. אם איש המכירות יידע לשאול את השאלות הנכונות על המצב ( כמו למשל, “אני מבין את המצב אם כך תאר לי סיטואציה בה הרכישה כן יכולה להתבצע”) אז  יוכל להאיר את עיניו של הלקוח לגבי הפיתרון האידיאלי.

סוקר שווקים:

לקוח שלא אוהב לקבל החלטות ואוהב לבדוק את השוק כדי “להיות בטוח”.

איך מטפלים?

  1. אומרים לו ללכת על זה ומפעילים שיקולי חיסכון זמן ואנרגיה.
  2. מציעים לו עסקה בנוסח “רק היום” אשר תגרום לו להישאר אצלך.
  3. נתראה בעוד שבוע – לתת לו לבדוק ולהחליט ולחזור אחרי שבוע לסגור או שלא, אך לא להשאיר את זה פתוח.
  4. ליצור אצלו סקרנות – אנשים מגיבים טוב למסתורין.

לסיכום:

חשוב להבין שמה שקובע את רף ההכנסות זה אם יש שליטה במצב ומה שמביא לשליטה זו היכולת לדעת להתחיל, לשנות ולעצור. איש המכירות ביחד עם הלקוח, גדולים מכל התנגדות כאשר הנוסחה במכירות היא יחד עם הלקוח ולא מול הלקוח. יחד עם הלקוח עד נקודת ההסכמה ואז לסגירה!

הנתונים לקוחים מהספר מכירות בליגת הגדולים מאת לייס דיין.

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר