מגזין לוטן לתרבות ואמנות, יוני 2012, ניצוח וניהול

כיצד לנצח על הביקורת
מאת: רועי אזולאי 

“כשאת צועקת אל תתקרבי למיקרופון יותר מדי”

משפט זה נאמר בנוכחותי לאחרונה, כאשר טכנאי קול אחד בסך הכל ניסה להורות לזמרת שלא להתקרב יותר מדי למיקרופון בזמן שהיא שרה בקול רם ולא, קולה יישמע חזק מדי בהקלטה.

מה שלא הבין ידידי הטכנאי הוא שבעולם בו אנו חיים ובתוך זה בעולם המוסיקה בכלל ובמוסיקה הקלאסית בפרט, ישנה דרך להעביר ביקורת. על מנת לעשות זאת, חובה עליו להכיר את הטרמינולוגיה בה אנו משתמשים ובכך למנוע פגיעה ברגשותיהם של קולגות.

במהלך עבודתנו, אנו המנצחים מתרכזים לא אחת בהעברת ביקורת לתזמורת ולסולנים המנגנים ושרים תחת שרביטנו. ליתר דיוק, עבודתנו נעה בעיקר סביב מתן קשב רב לתזמורת בזמן החזרה, כך שנוכל להטות אוזן לבעיות ולתקנן במידת הצורך. באופן מתבקש, אנו משתדלים לרב להעביר את האינפורמציה הזו באמצעות ג’סטות ותנועות ידיים, אך בזמן החזרות אנו גם מדברים לא פעם.

העברת ביקורת היא נקודה מאוד רגישה בה חייב לשלוט המנצח בצורה אבסולוטית וחוש טקט מפותח הוא אימפרטיבי למקצוע. המנצח חייב לדעת שישנם דברים שאסור שייאמרו ואלו אינם יכולים להיות כלולים בלקסיקון שלו, גם אם התזמורת כושלת בביצוע היצירה.

כך למשל, לעולם לא יעז מנצח לומר לזמר שהוא צועק או לנגן שהוא מזייף והסיבה לכך פשוטה: מוסיקאים מקצועיים המנגנים בתזמורות או במקהלות אמנם מיומנים בקבלת ביקורת, אך במהלך השנים התפתחה תרבות דיבור מסוימת, מעין ז’רגון מקצועי, אשר נועד להעברת ביקורת מבלי לפגוע ברגשותיהם האמנותיים. באותו אופן, ניתן לומר לחלילן שהוא מנגן מעט נמוך או גבוה מידי באינטונציה ולתקן את הבעיה בדרכי שלום, תוך הנהון מצד החלילן או אפילו במתן חיוך קטן. את בעייתו של ידידי טכנאי הקול עם הזמרת הנ”ל ניתן היה לפתור בצורה פשוטה ולומר לה שבזמן שהיא שרה “פורטה” (חזק), שלא תתקרב למיקרופון. כך היו נמנעות 60 הדקות בהן מיררה המסכנה בבכי בחדר ההלבשה ולא הייתה מסוגלת לשוב ולשיר וכל זאת רק בגלל השימוש במילה “צועקת”.

כמנצח, נתקלתי במקרים לא מעטים בהם לא הייתי מרוצה מנגינה או משירה של מוסיקאי איתו עבדתי ולעיתים אף חשתי גם בחוסר מקצועיות מצדו או מצידה של אחד המוסיקאים. חלק מעבודתו של מנצח היא גם לשמש כמעין פסיכולוג לעת מצוא במהלך החזרות; לא אחת חייב המנצח לקרוא את רגשותיו של אותו נגן סורר ולאתר מיידית את רמת חריפות הנאותה בה ניתן להפנות אליו ביקורת באותו רגע נתון. כשמדובר במקרה חמור ביותר בו המוסיקאי מתנהג בחוסר מקצועיות, צריך ורצוי שהמנצח יבטא את כעסו אך בד בבד, עליו גם למצוא את המילים המתאימות, רכות כקשות ולהביא לפתרון הבעיה בשלום ובסמכותיות.

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר