מגזין לוטן לתרבות ואמנות, יוני 2012, מוזיאון ישראל מציג

רישומים אוריינטליסטיים  
40  רישומים, הדפסים וציורי-שמן אוריינטליסטיים מאירים את דרכו האמנותית הסוערת והמגוונת של האמן הצרפתי הרומנטי אלפרד דאודנק (1882-1822) בתערוכה חדשה במוזיאון ישראל

התערוכה “יהודי טנג’ר – רישומים אוריינטליסטיים” מציגה שלל עבודות של האמן הצרפתי אלפרד דאודנק, במיוחד כאלו שנוצרו במהלך העשור שבין 1853 ל- 1863 בו חילק את זמנו בין ספרד למרוקו. בגיחותיו התכופות לטנג’ר התוודע דאודנק אל הקהילה היהודית של האזור, רשם וצייר את אנשיה בשמחותיהם וגם בימים קשים.

הרישומים העדינים המתארים את הקהילה היהודית בטנג’יר נחבאים בצל הקומפוזיציות האוריינטליסטיות הנועזות של אז’ן דלקרואה וההתרשמויות החושניות של אוגוסט רנואר מצפון אפריקה. דאודנק חיי את חייו כצייר ורשם נודד אשר הרבה לנסוע ומעולם לא ממש היכה שורש במקום כלשהו. לפיכך, בעוד בני תקופתו האוריינטליסטים פרחו, הוא נשאר גאה אך צנוע, ומעולם לא זכה לתהילה או להצלחה, לא בחייו ולא לאחר מותו. העבודות המוצגות כאן חושפות מעט מידו המיומנת ומעינו הרגישה, ניכרת בהן ההכשרה האקדמית המוקפדת שקיבל ובנוסף, הן גם מעניקות למתבונן אפשרות להציץ לחייה של קהילה רחוקה ומסוגרת.

אֶדמה אלקסיס אלפרד דאודנק נולד בפריז ב-1822 והחל את דרכו האמנותית, כמו רבים מבני דורו, בבית-הספר לאמנויות יפות (École des Beaux-Arts) בעיר, בהדרכתו  של צייר הסצנות ההיסטוריות והדיוקנאי לאון קונייה (Cogniet). במהלך מהפכת 1848 נפצע דאודנק באופן קשה בזרועו הימנית והוא נאלץ לעבור לצייר לזמן מה ביד שמאל. כעבור שנה העתיק את מקום מושבו לספרד ושם התוודע לציוריהם של דייגו וֶלַסקֶס ופרנצ’סקו גויה. השפעתם ניכרת על בחירת הנושאים שלו , במיוחד בבואו לצייר אנשים פשוטים, ביניהם גם צוענים. דאודנק מצא עצמו מרותק אל מנהגיהם המשונים ואורח-חייהם הבוהמייני.

בעקבות מצוקה כלכלית הולכת וגוברת נאלץ דאודנק ב-1853 לשנות את מיקומו הגאוגרפי ובחר במרוקו, בה גם מצא נושאים חדשים לעסוק בהם בעבודותיו. באזור השוק הקטן בטנג’יר עשה תקופות ארוכות ושם הכיר את הקהילה היהודית. מהר מאוד החל לרשום ולצייר את אנשיה בשמחותיהם ובאבלם וללא כוונה מוקדמת, חקר וחשף את חיי היומיום שלהם; בעיקר את הקשיים אך לעיתים רחוקות יותר גם את השמחה. ב-1857 נשא לאישה את רוזה קלדרון מקדיס ונולדו להם 4 ילדים (אחד מהם, אדמונד, היה גם הוא אמן). כעבור 6 שנים עבר עם משפחתו  לפריז, שם חיו בעוני מרוד ובחולי. ב-1882 הכריעו אותו קשיי החיים והוא שלח יד בנפשו.

כמה מהעבודות בתערוכה זו הוענקו למוזיאון זה לא כבר בידי אספן התצלומים האוריינטליסטיים הנודע ז’ראר לוי בעוד את החלק העיקרי של המוצגים קיבלו במתנה מאוסף ד”ר פיליפ כהן. היכרותו המעמיקה של ד”ר כהן עם עבודותיו של דאודנק והערכתו ליצירותיו הם אלו שהדריכו אותו במלאכת האיסוף שנמשכה שנים אחדות, סייעו לו לכוון זרקור אל האמן הכמעט נשכח הזה ובכך לגאול את רישומיו מתהום הנשייה.

יהודי טנג’ר – רישומים אוריינטליסטיים מאת דאודנק

פתיחה: 29.5.12 / נעילה:  1.9.12

אוצרת: שלומית שטיינברג, אוצרת לאמנות אירופה במוזיאון ישראל

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר