מגזין לוטן לתרבות ואמנות, יוני 2012, עיון

חינוך – מהות ורוח
38 מאמרים, 6 תפיסות יסוד ומטאפורה אחת מנסים כולם לרדת לעומקו של המושג חינוך בספר חדש היוצא בימים אלו

קרדיט צילום: ראובן קפוצ’ינסקי 

“בעשורים האחרונים הצטמצמו מאוד המחקר וההגות בשאלות של ליבת החינוך. שפע הפרסומים בנושאי חינוך מוקדשים רובם ככולם לתחומי הדעת, דידקטיקה, ניהול כיתה, מנהיגות חינוכית, חינוך מיוחד, תוכניות מניעה ועוד. על עצם הוויית החינוך, חווית התהליך החינוכי ומטרותיו העליונות, נמצא ספרות מעטה.

כוונת היוזמה שלנו היא לשוב לעיסוק במהות החינוך, בציר המרכזי שלו; בשכבת עומק שמתחת ליסודות החינוך, או, על פי דימוי אחר, בשכבה העילית ובספרה הרוחנית שלו. קובץ המאמרים נועד אפוא להשפיע על השיח הציבורי והחינוכי ולהטותו לשאלות היסוד של החינוך – לתכליתו העליונה, לייעודו רחוק-הטווח, לחזונו.

במאמרך התייחס/י נא אפוא לליבת החינוך – מהו הגלעין של החינוך, מהן תכליותיו המתנות את מטרותיו, מהם יעדיו “הגבוהים”, מה מצוי באותה שכבת עומק של החינוך, מהי רוחניות בחינוך”.

כך פותח מכתב שנשלח לפני כשנה וחצי אל כארבעים אנשי חינוך ורוח, מהאקדמיה ומשדה החינוך. שולחי המכתב ועורכי הספר, פרופ’ ישעיהו תדמור ועמיר פריימן, ראשי התנועה להעצמת הרוח בחינוך, יצאו בו למסע מרתק של פגישות ושיחות עם הכותבים, מסע שמסתיים החודש בהשקת ספר המקבץ 38 מאמרים, “חינוך – מהות ורוח“, בהוצאת מכון מופ”ת. ספר חשוב זה נועד בראש ובראשונה לשמש את ההוראה-למידה בהכשרת המורים, אבל הוא מכוון גם לציבור בכללו, המתעניין בחינוך וחרד לטיבו ולאיכותו.

בהקדמה לספר מספרים העורכים על חוויתם:

“הכנת הספר כשלעצמה הייתה בעבורנו חוויה עמוקה. נעז לומר כי גם בעבור רבים מן הכותבים. אלה, רובם ותיקים ובעלי ידע עצום וסמכות מוכרת בתחום החינוך, וכבר הוציאו מתחת ידיהם מאמרים לרוב. בכל זאת, כשהפנימו את בקשתנו, שיתרכזו במהות החינוך, בליבת החינוך – בשאלה: “מהו, בעצם, חינוך?” – לא מעטים מהם נבוכו ואף הביעו מצוקה מסוימת. נטייתם הראשונית הייתה הסתופפות בפלח הדעת שהוא התמחותם המקצועית, בדברים שכבר פרסמו. אט-אט התרככו, התרצו וראו בזה אתגר.

המבוכה שהכותבות והכותבים אותתו בתחילת התהליך היא עצמה מעידה שהעיסוק בנושא שבחרנו לספר – רובד המהות החינוכית, ההוויה החינוכית – ראוי, נכון והכרחי. התעלמות ממנו, או עקיפתו, נוטלות מן החינוך את כיוונו ואת מצפונו. אין פלא אפוא על כך שדחקנו במלומדים ובמחנכים מן המעלה הראשונה להשקיע מחשבה מעין-בראשיתית בשאלות יסוד של החינוך. בהתייחסות ראשונה התשובות עליהן נראות ידועות ופשוטות, אך עד מהרה מבין כל מי שנחשף אליהן שהן תובעניות מאוד ומחייבות בירור מעמיק, אינטלקטואלי ונפשי כאחת.”

פניית העורכים לכל הכותבות והכותבים הייתה זהה, אך לאחר שהתקבלו המאמרים זיהו בהם העורכים  כמה תפיסות יסוד, והשתמשו בהן להגדרת שערי הספר. כך הם מאפיינים בספר את ששת השערים:

שער ראשון – חיפוש. במאמרים שבשער הזה נראה שהחינוך הוא מסע התר אחר כיוון, מצפן, הגדרה של ההוויה, משמעות והתעלות.

שער שני – התרחשות. לכאן רוכזו מאמרים הרואים את ההתרחשות החינוכית עצמה, המפגש בין המחנך והחניך, או בין המתחנך לעצמו, כעיקר החינוך.

שער שלישי – עצמיות. כאן מתבטאים המושגים: אהבת האדם, כבוד האדם, מימוש עצמי, עצמאות, אוטונומיה, דמוקרטיה, תודעה, ביקורתיות, יצירתיות, משמעותיות, בחירה, אותנטיות, “אניות”.

שער רביעי – ערכים. בשער זה נמצא דיון בערכיות ובחינוך לערכים, עיסוק באידיאולוגיות ובערכים מוגדרים, בהם חברתיים, הומאניים ומוסריים.

שער חמישי – רוחניות. מושגים רווחים: קיומיות, רוחניות, חוויה, מיסטיות, קדושה, מסתורין, שלמות בין יסודות האדם והעולם.

שער שישי – תצפית. המאמרים בשער זה עוסקים בעצם הניסיון לזהות את ליבת החינוך, ויש בהם גם מעין מיפוי סינופטי של המושגים והאפשרויות מנקודת מבט היסטורית, פילוסופית ו”פואטית”.

העורכים ממשיכים ומסכמים כי “בעת עריכת הספר ליוותה אותנו מטאפורה: כשם שמנסרה מפצלת את קרן השמש למרכיביה – צבעי הקשת – כך אפשר לראות בשערים שזיהינו  התפצלויות של ליבת החינוך למגוון פניה. מהי ליבת החינוך? זו אולי תישאר מוצפנת מפנינו תמיד, או תהיה לעולם בגדר אידיאה נכספת, ואנו נמשיך לחתור לגלות את הצופן שלה ולהתכוון אליה.”

 כותבי המאמרים בספר (לפי סדר הא”ב) הם ח’אולה אבו-בקר, יוסף אבינון, עדנה אולמן-מרגלית, נמרוד אלוני, חנן  אלכסנדר, טליה בירקאן, שלמה בק, אריה ברנע, יהודה בר-שלום, גלעד גולדשמידט, אילן גור זאב, זהבית גרוס, יורם הרפז, דוב זינגר, שלמה טיקוצ’ינסקי, תמר לוין, דני לסרי, שבתאי מג’ר, עפרה מייזלס, ניר מיכאלי, זהר מליניאק, רון מרגולין, ציפי מרחיים, אגי משעול, נעמי סרוקה, רחאב עבד אלחלים, עדנה ענבר, עמיר פריימן, תומר פרסיקו, מוקי צור, אדמיאל קוסמן, מארי קופטי, קיבוץ נאות סמדר, נפתלי רוטנברג, נירית רייכל, אליעזר שור, ישעיהו תדמור.

את דימוי הכריכה תרמה האמנית מיכל רובנר. הספר יוצא בהוצאת הספרים של מכון מופ”ת.

ביום א’, 24 ביוני, תתקיים השקת הספר במכון מופ”ת (הצמוד למכללת לוינסקי בת”א), במסגרת יום עיון בנושא “רוח האדם בחינוך“. האירוע, שיתקיים בין השעות 10:30 ו-17:30, פתוח לקהל וללא תשלום, אך ההשתתפות בו מחייבת הרשמה מוקדמת ע”י משלוח אימייל ל-mail@eduspirit.org.il

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר