אין לנו הזדמנות שניה לעשות רושם ראשוני*
מאת: ארזה ליבנה והדס דוידזון מחברת ALL-IN-1 המתמחה במיתוג ופרסום
עיצוב לוגו
יש מישהו על פני הגלובוס שלא מכיר את זה?
הלוגו של קוקה-קולה מוכר ע”י כ- 94% מאוכלוסיית העולם (!) יותר מאפל ומיקרוסופט ביחד. למעשה, מדובר בלוגו כל כך ידוע עד כי אין צורך לקרוא את המילים, אלא מספיק לזהות אותו כ”תמונה” בלבד. משו כך, בכל שנות קיומה לא שינתה קוקה-קולה את הלוגו שלה כלל (פרט להתקדמות הטכנולוגית שאיפשרה ליצור מסגנון הכתב המיוחד פונט ייחודי). גם הצבע האדום, המזוהה כל-כך עם קוקה קולה, לא השתנה מראשיתה של החברה, עת אחסנו את המשקה בחביות וויסקי, וכדי להבדיל בין המשקה האלכוהולי לבין הקולה צבעו את החביות באדום.
מה זה בכלל לוגו?
לוגו (או בעברית: “סמליל”) הוא אלמנט גרפי, איור או עיבוד טקסט, שנוצר במטרה לסמל ולייצג ארגון, חברה או מוצר ולהיות מזוהה עימם בכל ממשק תקשורתי: ניירת, שילוט, אתר אינטרנט, רשתות חברתיות, פרסום, נקודות מכירה, מוצרים וכו’.
ישנם מספר סוגים עיקריים של לוגו:
סמל גרפי – כמו למשל: לוגו פולקסווגן או: לוגו אפל
טקסט בלבד – כמו למשל: לוגו נוקיה או: לוגו דיסני
טקסט וסמל גרפי – כמו למשל: לוגו מקדונלד או: לוגו לקוסט
הלוגו הוא אמצעי התקשורת הפשוט והיעיל ביותר בתהליך זיהויו ושיוכו של מותג לנושא, חזון וערך.
משום כך, עיצוב לוגו דורש חשיבה רבה וניתוח של ערכי המותג והוא צריך להיות קל לזיהוי ולשימור בזיכרון ועם זאת בעל נוכחות שתשקף למתבונן ערכים, חוויות ותחושות, שיובנו בבהירות בקרב הצרכנים. דוגמא טובה לכך הוא הלוגו של חברת נייקי, המכונה גם ה”סווש”, אשר נועד לתקשר לתודעת הצרכן תחושה של מהירות, הצלחה והישגיות.
אז מה חשוב לדעת כשניגשים לעיצוב לוגו?
1. הלוגו הוא כאמור השם, הפנים והתדמית של המותג ולכן חשוב שהוא יהיה ייחודי, מקצועי ומכובד.
2. בכוחו של הלוגו להקנות לחברה ערכים ושפה תקשורתית מבודלת לכן חשוב להקפיד שהוא עומד בתחרות עם עסקים אחרים באותו תחום ולזכור כי הוא יופיע על כל נייר מכתבים, כרטיס ביקור, אריזה, פרסום וכו’.
3. אנשים מזהים טוב יותר חברה עם לוגו מוכר וידוע ואוהבים לרכוש מחברות שהם מכירים, מזהים וששמם הולך לפניהם.
4. בחירת הצבעים והצורה בלוגו תייחד את המותג משאר החברות ותחסוך עלויות עתידיות בפרסום ובדפוס.
סעיף זה דורש מעת הסברים: בתחום הסלולר למשל, כשאנו נתקלים בצורה מרובעת ופשוטה בצבע כתום, אנחנו ישר חושבים על חברת אורנג’. אין לנו צורך לראות תמונה של מכשיר סלולר כדי שנבין שמדובר בחברת אורנ’ג. לעומתה, חברת סלקום אימצה את הצבע הסגול ואת צורת הכוכב ואילו חברת פלאפון אימצה את הצבע הכחול וצורת ספק עיגול ספק משולש. באופן צורני זה, בידלו עצמן כל אחת מהחברות בתחום ממתחרותיה.
5. לכל תחום יש אופי המייצג ומשדר אותו. לוגו לרשתות שיווק מזון יהיה בעל אופי שונה מלוגו של חברות הייטק.
6. חשוב להשקיע מראש בעיצוב לוגו מקצועי ומדוייק, על מנת שלא להזדקק לשנות אותו בהמשך.
שם המותג
תהליך החשיבה על הלוגו מתחיל קודם כל בשם המותג.
לפעמים, שם המותג הוא מושג ידוע, כמו למשל:
לפעמים, זה שם משפחה או שמו הפרטי של בעל החברה:
ולפעמים לשם אין כל משמעות:
שם המותג האגן דאז הוא דוגמה מעניינת. מייסדי החברה ביקשו לתת למוצרים חזות סקנדינבית על ידי המצאת שם בעל סממנים לשוניים המרמזים על מוצא מעין זה, מתוך הבנה כי שם שכזה יקושר במוחם של האמריקנים לאיכות. למרבה האירוניה, בדנית לא קיים אף אחד מן המאפיינים הללו ושתי המילים המרכיבות את שם המותג הן חסרות משמעות בכל שפה.
דיאלוג בין הלקוח למעצב הגרפי – שלבי עבודה
*בשלב הראשון, נוצר בריף, הוא מסמך המשלב בתוכו את המאפיינים המבוקשים ללוגו. בשלב זה מתעוררות שאלות רבות, למשל מהו המוצר/ החברה? מיהו קהל המטרה? מהו המסר המבוקש שרוצים להעביר? מהם הערכים שחשוב להדגיש? אילו צבעים מתאימים למוצר?
ככל שאיפיון הלוגו הראשוני יהיה מדויק יותר – כך התוצאה הסופית תהיה נכונה יותר והתהליך עצמו קצר ומקצועי יותר.
*לאחר שמתקבלות התשובות ונכתב הבריף, אפשר להתקדם אל השלב השני, בו עורכים תחקיר, בודקים מיהם המתחרים בארץ ו/או בעולם ומה הלוגו שלהם? מה הוא משדר?
*השלב השלישי, והמורכב ביותר, הוא שלב העיצוב עצמו. בו מכניסים את כל החומרים לקדירת קסמים, מערבבים, לוחשים כמה מילות קסם…לא, לא, לא! זה השלב שבו יושבים מעצבים גרפיים בכל העולם ובעזרת תוכנות מחשב, כשרון, ניסיון ומקצועיות, מגיעים לפתרון ייחודי לכל לקוח.
תהליך החשיבה שמאחורי העיצוב
בחירת הפונט, עיצוב המילים, חשיבה על איור, תמונה או סמל וחיבור כל המרכיבים לכדי מקשה אחת כרוך בתהליך חשיבה ארוך ומורכב. לצורך המחשתו, הנה שתי דוגמאות מעניינות:
לוגו המותג La Farina – הוא הלוגו המלווה את המאפיה ה”איטלקית” המשווקת בסניפי רשת המזון טיב-טעם. לוגו זה משלב טקסט עם סמל גרפי.
עיצוב: ALL IN 1 |
השם La Farina – שפירושו: “הקמח” באיטלקית, נבחר מתוך האמונה שאיכות מתחילה מהבסיס. לכן גם הלוגו מורכב מהדימוי הפשוט ביותר של כיכר לחם קלאסי ובסיסי.
הכיכר מאויירת באמצעות דיו וציפורן, בהשראת תרשימיו של ליאונרדו דה וינצ’י, שכן מי כמוהו מסמל יצירתיות וגאונית, לצד מקצועיות ודיוק ברמה מדעית. השפה העיצובית שנבחרה ללוגו La Farina, המשיכה והתפתחה גם לעיצוב האריזות, השקיות ושאר האלמנטים המלווים את המותג. הנה הצצה קטנה:
גם מסעדת “אבו רמי” – מסעדה המתמחה באוכל גורמה ים-תיכוני אשר מוגש כטאפסים מהווה דוגמא טובה לתהליך החשיבה שמאחורי העיצוב. גם כאן מדובר בלוגו המשלב טקסט עם סמל גרפי.
עיצוב: ALL IN 1 |
עיצוב הלוגו מורכב משם המסעדה ומעליו 3 עיגולים המסמלים את אופי הגשת המנות במסעדה, בצלחות טפאסים קטנות. המילים “אבו רמי” אופיינו על ידי גופן (פונט) בעל אופי אתני ועיצוב הלוגו בכללותו מורכב מאורנמנטים בעלי אופי מזרחי, לצד צבעים מודרניים. שילוב זה מייצג את אופי המסעדה: שידוך בין ניחוחות וטעמים מהעולם המסורתי לצד תחכום וחדשנות של העולם המודרני.
מלבד הלוגו, התווספו גם אלמנטים המעשירים את השפה הויזואלית של מיתוג המסעדה בעוד ניחוחות מזרחיים, המלווים גם את שאר הפריטים במסעדה:
שלט המסעדה |
חולצת עובד עם כתובת המסעדה |
תפריט עם הלוגו |
ניירת עם הלוגו |
שקית נשיאה עם הלוגו |
ולבסוף: שלט על קיר השירותים ב”רוח” הלוגו |
*ביל בירנבך