בנייה

המפרט הטכני- איך לתרגם את המפרט למילים שכל לקוח מבין

מאת: דרור שמיר, מנכ”ל חברת אוסטק שמיר

עבור רבים מאתנו, הנמצאים בשלבי קנייה או בנייה של בית, אחד השלבים הקשים ואולי אף השנואים ביותר הוא זה בו אנו נדרשים לפיענוחו של המפרט הטכני. המפרט, כשמו כן הוא, בדרך כלל מלא וגדוש במילים ובמונחים טכניים ומקצועיים, שלקורא הממוצע קשה עד בלתי אפשרי להתמצא בהם. עם זאת, הבנת המפרט הטכני היא קריטית לצורך קבלת המוצר הסופי, בדיוק כפי שמדמיין אותו בעלי הבית, בסופו של תהליך הבניה, ולכן אין להקל ראש בחשיבותו. שהרי מי מכם שרוצה להתנהל לאורך התהליך כולו מתוך מודעות תקציבית (מי מאתנו בעצם לא?) חושב על כל תהליך הבנייה מתחילתו ועד סופו, מהידית ועד לפרגולה.

זו בדיו הסיבה שבגללה אנו ב”אוסטק שמיר” מקפידים תמיד לתרגם את המפרט למילים שכל לקוח, בין אם הוא מעורה בתחום הבנייה והחומרים ובין אם לאו, יכול להבין. בכתבה זו אנסה להסביר לכם בדיוק כיצד עושים זאת.

מהו בעצם המפרט הטכני?

המפרט הטכני בהגדרתו הוא חלק ממסמכי החוזה: לקוח הבונה בית, מקבל שלושה מסמכים: מפרט טכני, חוזה ותכניות בנייה של הבית. המפרט הטכני אם כן הוא זה אשר מגדיר את הבית, כלומר, הוא אמור להסביר במילים ברורות כל דבר שנכנס לתוך הבית, החל מכמות החדרים וגובה הבית, דרך היסודות, סוג הקרקע, החניות, הריצוף, ועד לרמה הפרטנית של איזה חשמל הלקוח יקבל בבית, מספר נקודות החשמל (נקודות רגילות או כח) ואפילו אילו מתגים יהיו בבית.

המפרט, אם כן, מתייחס לכלל מרכיבי הבית: לסוג הבית, הגג, הרעפים, החזיתות, חדר הממ”ד, נקודות החשמל, פיתוח החניה, דקים, ריצוף הבית, דלתות, חלונות, תריסים, צביעת הבית, דוד שמש/חשמל, נגרות במטבח, נגרות באמבטיה ועוד. כך לדוגמה, אם הלקוח מבקש דק או פרגולות בבית, המפרט  יכלול את גודלם וסוגי העצים בהם ישתמשו לצורך כך. אם מדובר בפרקט למשל, איזה סוג של פרקט? למינציה או תלת שכבתי? האם צריך לעשות צביעה או לא?

זה אולי נראה במבט ראשון כמו עומס רב של מידע ואולם הרעיון שעומד מאחורי כתיבת מפרט כה מפורט הוא להגיע למפרט טכני מוסכם עם אפס חיכוך, לפני תחילת תהליך בניית הבית. כך שבמהלך הבנייה, לא יהיה עוד שום צורך בניהול משא ומתן נוסף, בין הלקוח לבין החברה.

מהם בדרך כלל הסעיפים בעלי העלויות הגבוהות במפרט הטכני?

ובכן, אולי זה יפתיע את חלקכם, אך סעיף האלומיניום הוא בד”כ אחד מהסעיפים הגדולים במפרט, הכולל את כל החלונות וההצללות בבית ויכול להגיע לבין 10%-12% מהתקציב הכולל. בנוסף לכך, עבודות הנגרותבמטבח ובאמבטיות הן בעלות עלות גבוהה ושואבות בדרך כלל חלק גדול מתקציב הבית. עוד סעיף שיכול להגיע לגובה של 10% מהתקציב, הוא ריצוף, כשהשאלה היא האם הלקוח מעוניין בריצוף מאבן ואם כן באיזה סוג אבן מדובר ומה מחירה. שימו לב שאל תהליך ריצוף באבן נלווה מרכיב הליטוש, שמהווה גם הוא מרכיב משמעותי בתקציב הבנייה.

סעיף נוסף שעלול להיות בעל עלות גבוהה כולל את הדלת ורמת האטימה שלה מבחינה אקוסטית. גם חיפוי חיצוני, אם זה טיח או אבן, הוא אלמנט נוסף שעלול להוות חלק מאוד גדול מתקציב הבית.

ועוד נקודה חשובה בתקציב- חשמל

חשוב מאוד להקפיד ולבדוק את מספר נקודות החשמל בבית (כמו גם את מספר נקודות המים אגב) ואת מספר לוחות החשמל. בכל בית שבנוי נכון, קיים לוח חשמל ראשי ולוח חשמל נוסף משני ויש לשים לב כי המפרט הטכני מציין את כל נקודות ולוחות החשמל להם תהיו זקוקים בבית. סעיף זה קריטי במיוחד מכיוון שהוא יכול להוות הפתעה כלכלית ככל שמתקדמת הבנייה, בשל ספירה לא מדויקת או לא מותאמת מציאות, בשלה מסתבר שיש להוסיף שקעים רבים.

למה חשוב במיוחד שתשימו לב?

קודם כל, שימו לב שבכל סעיף של המפרט אתם מקבלים את סוג (איכות) המוצר ואת כמות המוצר שהובטחה. כלומר, חשוב שתבדקו שישנה התאמה בין שני מרכיבים אלה. כמו כן, חשוב לשים לב גם למרכיב האינסטלציה – איזה סוג של אינסטלציה אתם מקבלים ובכלל, אם אתם מודעים למסגרת התקציב שלהם, שימו לב לרמת האבזור בבית- החל מהמטבח ועד למקלחון, האסלה והניאגרות הסמויות.

חשיבותו העצומה של המפרט הטכני של הבית החדש שלכם אינה מוטלת בספק. לכן, חשוב שתקפידו לקבל באמצעותו את התמונה המלאה של כל תכולה הבית: מפירוט היסודות והחומרים בהם משתמשים בתהליך הבנייה ועד לתכולת האבזור.

לפרטים נוספים לחצו כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר