מגזין לוטן לעסקים ולייף סטייל, אפריל 2012, בריאות

עוד פריצת דרך בתחום רפואת העיניים

בשורה טובה לחולים במחלת הקראטוקונוס- מחלה ניוונית של קרנית העין אשר הופכת דקה, בולטת ושטחה  נעשה בלתי סדיר- לפני כשבועיים הגיעה לארץ נוסחה חדשנית לטיפות בשם “ריבולפין” אשר מאפשרות את קיומו של ניתוח מיוחד, ללא צורך בהסרת האפיתל וללא כאבים!
ד”ר ברבארה עאדל, רופא עיניים מחיפה המתמחה בטיפול במחלת הקראטוקונוס ומנהל המרכז הרפואי הדסה אופטימל בחיפה ומנהל המרכז הארצי לטיפול בקראטוקונוס, הוא בין הראשונים בארץ לטפל בשיטה זו. החולים מרוצים.


הרקע לפריצת הדרך:
Cross linking הינו אחד הטיפולים הנפוצים והמועילים אשר מונעים את התדרדרות מחלת הקראטוקונוס. ד”ר ברבארה, בו הוא מתמחה, היה הראשון בארץ לבצעו.

טיפול זה, שמהווה פריצת דרך למחלה, מבוצע בעולם במשך ה- 10 שנים האחרונות, ובארץ כ-6  שנים.
המטופל שוכב עם מפסק עפעפיים בעיניו, שנחשפות לאור אולטרא-סגול המקשיח את הקרנית. הטיפול נעשה בהרדמה מקומית ונמשך חצי שעה. טרם ההקרנה באור אולטרא-סגול חובה שהקרנית תהיה ספוגה בריבופלבין (ויטמין B2), שכן האינטראקציה של החומר עם האולטרא-סגול היא שמקשיחה את הקרנית.

על מנת שהקרנית תהיה ספוגה בריבופלבין היה חובה להסיר את תאי האפיטל מהקרנית. הסרת תאים אלו גורמת לכאבים חזקים במשך כ-3 ימים ולסיכון בזיהום אשר עלול אף לפגוע בראייה.

לפני מספר חודשים החל ד”ר ברבארה לטפל במכשיר חדשני, הראשון מסוגו בארץ, אשר מקצר את  הטיפול מחצי שעה לחמש דקות בלבד. כעת ישנה בשורה נוספת – טיפות מיוחדות  של הריבופלבין (ויטמין B2 ) אשר מסייעות במניעת כאב במהלך הטיפול ולאחריו.

הטיפול החדש:
הריבופלבין החדש, אשר פותח בחו”ל על בסיס מחקרים קליניים, עשוי מהרכב מיוחד שמאפשר את חדירתו לקרנית מבלי להסיר את שכבת האפיתל ובאופן זה לא נגרם כאב למטופל בעת הטיפול והעיניים מחלימות מהר יותר.
דר ברבארה מציין שזה ממש פלא לראות איך הטיפות חודרות לתוך העין מבלי להסיר את תאי האפיטל, זו ממש פריצת דרך.
המטופלים הראשונים שעברו הליך זה, מעידים על חזרה מהירה לשגרה ועל ניתוח קל משציפו לו.

עוד על מחלת הקראטוקונוס:
שכיחות המחלה הינה אחד לחמש מאות עד אחד לאלפיים כאשר רק ב15 אחוז מן המקרים מדובר בתורשה ואילו אצל היתר מדובר במקרים ספוראדיים.

הטיפולים במחלה הינם שונים ונעשים על פי דרגות חומרת המחלה. פרט לcross linking  ישנם טיפולים נוספים כמו השתלת קרנית. מהליך זה מנסים להימנע בשל היותו ניתוח גדול עם אפשרות דחיה. מה גם  שהשתל מחזיק מעמד כ-20 שנה מקסימום (מדובר בחולים צעירים), ומכאן הצורך לחזור על הניתוח מספר פעמים במהלך החיים. בנוסף, אין מספיק קרניות בארץ להשתלה (לאחרונה רכש משרד הבריאות 1000 קרניות מארצות הברית בעלות של מיליון דולר כאשר עיקר החולים הממתינים להשתלה הם חולי הקראטוקונוס). טבעי לחפש פתרונות אחרים למחלה זו.

הטבעות, אשר פותחו לפני כ-20 שנה, הינם סהרונים מחומר פלסטי אשר מושתלות בעיניו של המטופל בהרדמה מקומית בניתוח שאורך מספר דקות בלבד ולרוב מביא לשיפור ניכר בראייה אצל חולי הקראטוקונוס. ניתוח זה הוא הפיך, ויכול למנוע (או לפחות לעקב) את הצורך בהשתלת קרנית.

אחוזי ההצלחה לניתוח הינם גבוהים ועומדים על כ-90 אחוזים. ד”ר ברבארה היה הראשון בארץ לטפל בשיטה זו בחולים הסובלים מקארטוקונוס.

בימים אלו יצא לאור העיתון הבנלאומי לקראקטונוס שערך ד”ר ברבארה ומכיל מאמרים של גדולי הרופאים בעולם המתמחים בנושא.

והנה הקישור לספר על מחלת הקראטוקונוס שהוציא דר ברבארה

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר