חלק כמשי
בעולם התעשייתי, מגהצים הפועלים על שריפת דלק פינו את מקומם למגהצים חשמליים המפיקים חום על ידי התנגדות לזרם חשמלי. על אוסף המגהצים הייחודי של ארז עיני, מנכ”ל חברת ‘האחים עיני’ לניקוי, תיקון ושחזור שטיחים, ווילונות ובדי ריפוד.
תחביב איסוף המגהצים מושרש ב-DNA של ארז עיני שנולד למשפחה שעסקה כל חייה בניקוי וגיהוץ. לאביו של ארז, מנשה עיני (ז”ל) היו הרבה מאוד מגהצים, עקב עיסוקו במכבסה, שהחלה לפעול עוד בקום המדינה. עיני האב החל לאסוף מגהצים מיוחדים כבר בראשית המאה וכך ירש בנו את התחביב, לצד חלק מהאוסף המרשים שלו.
עם השנים, טייל עיני רבות בעולם ואסף מגהצים רבים משווקי פשפשים באירופה, אסיה ואפריקה. חלק נוסף של האוסף נתרם לארז על יד האספן וחברו הטוב יוסי בינימינוף ז”ל.
כמה עובדות על מגהצים:
באירופה, החלו להשתמש עוד במאה ה-17 במגהצים שהיו יצוקים ממתכת. המגהצים היצוקים נראו כמשולש מתכת כבד, אליו מחוברת ידית ועל מנת להשתמש בהם היה צורך לחממם באש לפני כל שימוש.
גרסאות מאוחרות יותר של מגהצים הורכבו מקופסת מתכת שלתוכה הוכנסו גחלים בוערות. הגחלים אווררו באמצעות מפוח, לשם הזנת תהליך הבעירה.
בסוף המאה התשע עשרה ובתחילת המאה העשרים, היו בשימוש מגהצים שהפיקו חום מבעירת סוגי דלק שונים, כגון קרוסין, אלכוהול, גז טבעי ואף בנזין. סוג זה של מגהצים היה נפוץ בעיקר בארה”ב עד שנות ה-40 של המאה ב-20.
בעולם התעשייתי, מגהצים הפועלים על שריפת דלק פינו את מקומם למגהצים חשמליים המפיקים חום על ידי התנגדות לזרם חשמלי. היציקה הוחלפה במשטח תחתון עשוי חמרן או פלדת אל-חלד ואת טמפרטורת גוף החימום של המגהץ קבע תרמוסטט. בשנות ה-20 של המאה ה-20 החל השימוש בקיטור בתהליך הגיהוץ.
סוג נוסף המופיע באוסף הוא מגהץ קטנטן הנועד לגיהוץ צווארון הבגד והחפתים.