מגזין לוטן לעסקים ולייף סטייל, אוגוסט 2012, רדיו מהות החיים

מדליית ארד
לפני שנה בדיוק, הוצאתי את המדליה האולימפית שלי ממקום מחבואה, צילמתי אותה על רצפת הסלון בביתי ו’בהופעה ציבורית ראשונה’ מאז הזכייה, העליתי אותה לעמוד הפייסבוק שלי”, מספרת יעל ארד בספר דיגיטלי חדש שהיא משיקה בימים אלה. “מאות התגובות המרגשות שקיבלתי תוך דקות המחישו לי שרגע הזכייה במדליה האולימפית הראשונה לישראל, נצרב בזיכרון הקולקטיבי של רבים כרגע ייחודי ומרגש. ראיון מיוחד עם יעל ארד

צילום באדיבות יעל ארד

הדבר היחיד שמנפץ חלומות הוא פשרה” (ריצ’ארד באך)

בראיון עם אור זוהר ולימור דהאן בתוכנית “משקפת” ב”רדיו מהות החיים”, מספרת הספורטאית האולימפית יעל ארד על ספרה הדיגיטלי החדש: “ציינתי 20 שנה למדליה באריזת כל הקריירה שלי וכל הסיפורים, קטעי העיתונים והסרטים. זהו ספר דיגיטלי לצפייה חינם באתר האינטרנט שלי, שם אני מנסה להעביר את התחושה שאם אני עשיתי את זה – כל אחד יכול. כל מי שמוכן לעבוד נורא קשה ולחלום חלומות גדולים”.

איזה דרך עוברת ילדה עד לזכייה אולימפית?

“קודם כל, בגיל 6 אתה לא חושב שתהיה אלוף עולם, אלה לא באמת מחשבות ריאליות. אם אתה עושה משהו שאתה אוהב – ובדרך כלל אם אתה אוהב משהו אתה גם טוב בו – ויש לך איזשהו כישרון, אתה מתחיל יותר להתמקצע, להשקיע יותר שעות, יותר אימונים. לא רק בג’ודו, אלא גם בחינוך גופני ובכוח. יום אחד, יש באמת את הרגע הזה שבו אתה מחליט שאתה רוצה להיות מקצוען. לא מההיבט של הכסף, אלא מההיבט של להקדיש את החיים שלך לזה”.

ויש רגע כזה? שאתה מחליט שאתה רוצה להיות הכי טוב בעולם?

“לי זה קרה בגיל 16. ברגע שהחלטתי שאני רוצה להיות הכי טובה בעולם, נסעתי למחנה אימונים והתאמנתי עם ‘זקנות’ בנות 25. לא ידעתי שבגיל הזה עוד עושים ג’ודו. ואני זוכרת שהבטתי בהן והן היו אלופות עולם מאנגליה ומאוסטריה ואמרתי לעצמי ‘הן רק בשר ודם. אם הן יכולות להיות אלופות עולם – גם אני יכולה’. מהרגע שממש החלטתי שזה מה שאני הולכת לעשות בחיים, עברו עוד תשע שנים, עד שאמנם עדיין לא הייתי אלופת עולם, אבל עברתי דרך שבנתה אותי מבחינה אישיותית. היא זו שלימדה אותי להתמודד עם קשיים”.

 עם איזה מכשולים מתמודדים בדרך כזו?

“זו הדינאמיקה האישית שעובר אדם שרוצה לגעת בשמיים. יש נקודה שממנה זה אל חזור. יש נקודה של האדם עם עצמו, שברגע שנכנסת למעגל, לכדור השלג המתגלגל שאתה כל כך שקוע בו ואם אתה מאמין בעצמך, עם כל הקשיים, עם כל הפחדים שזה לא יצליח, פציעות וכדומה. כדור השלג מתגלגל ואת רוצה להוכיח לסביבה וקודם כל לעצמך, שאת יכולה”.

הפחדים קיימים?

“כן, אבל אי אפשר להיכנס לתוך פחדים. המתח המטורף הזה שלפני תחרות בנוי מהחשש שלא תצליח. ספורטאים שמצליחים הם אלו שמצליחים קודם כל להתמודד עם המתח. זה האתגר הכי גדול”.

 עד כמה המתח משפיע על התוצאה?

“יש פרק שלם בעניין בספר, על ההתמודדות עם הלחץ לפני האולימפיאדה, שמסביר למה התחלתי לעבוד עם פסיכולוג ספורט, מכיוון שלא הצלחתי לתת את מלוא היכולת שלי בתחרויות. כיצד יש פער בין היכולת באימונים נטולי לחץ לבין היכולת והתוצאות בתחרויות. ברגע שהתחלתי לעבוד עם פסיכולוג ספורט הצלחתי להתגבר גם על זה”.

“…גם כמאמנת צעירה וכמי שעברה את כל הדבר הזה, הקדשתי בספר פרק להורים של ספורטאים, עם טיפים על איך להתמודד. לא מלמדים אותנו להיות הורים בכלל ובטח לא הורים של טאלנטים. אני חושבת שמה שעושה את ההבדל בין אלוף עולם באימונים לבין אלוף עולם באולימפיאדה זו היכולת להתמודד עם המתח”.

“…קחי לדוגמה שני ספורטאים שהולכים עכשיו לאולימפיאדה. כולם בטוח מוכשרים, הם לא סתם מגיעים מתוך 11 אלף ספורטאים בעולם לכפר האולימפי. הם בטוח התאמנו מאוד מאוד קשה. אבל עכשיו, בנקודה הזו, אחרי שהדרך נגמרה, מה מבדיל ביניהם ביום הנתון הזה? יום אחד שבו הם הולכים לחרוץ את גורלם לטוב ולרע. מה שמבדיל זו היכולת להתמודד עם מתח, להתעלות מעל הסיטואציה, לאסוף את מלוא היכולות הפיזיות, המנטאליות והטכניות לכדי 100% לפחות ושה-100% האלה יהיו יותר טובים משל כל האחרים. וזה החוסן המנטאלי שלנו, היכולת להתעלות מעל הרגע הזה. לעבור דרך קירות. כי מדליות לא מקבלים, מדליות לוקחים. מסתכלים בעיניים ולוקחים את מה שמגיע לך”.

איזה ערך חינוכי וחברתי יש לספורט?

“הספורט מחדד מאוד את החינוך למצוינות. זו אמנם מילה גדולה ומאיימת, אבל בחיים הרגילים אנחנו נמנעים מאוד מהשחור והלבן ומסתתרים באפור, בלא ברור. לא תמיד הכל כמו שהיינו רוצים או כמו שצריך. כשאתה מנצח – אתה מנצח. אתה יודע שאתה יותר טוב  וכשאתה מפסיד, אתה מבין שאתה פחות טוב. מה שחשוב זה לחדד את הרצון להיות יותר טוב בדרך. אני חושבת שהדרך היא הדבר המרכזי”.

…”ההצלחה נותנת לנו את הגאווה, אך כדי להיות חברה יותר טובה ואנשים יותר טובים, הדרך היא המשמעותית. נורא קשה להסביר את זה לילדים. ביומיום, כשהכל מאוד מהיר והסיפוקים מידיים, קשה לחכות ולרוץ למרחקים ארוכים. עדיין, היכולת שלנו כחברה לעבוד בשביל המטרות שלנו, לסמן אותם”.

 עם מה זה השאיר אותך?

“הספורט משאיר אותי עם שני דברים: הראשון הוא סיפוק אדיר, שקשה מאוד לתאר במילים. סיפוק שהוא חוויה נפשית מאוד גדולה וגם שחרור גופני מדהים. הדבר היותר משמעותי לחיים, היא הידיעה שאם סימנת לעצמך מטרות גדולות ואתה מוכן לעבוד קשה כדי להשיג אותן – אתה יכול להשיג אותן”.

“…בתחום העסקים, אני עדיין חווה את זה יום יום, אפילו שזה תחום חדש. אם אני בוחרת בתחום שאני טובה בו ובוחרת לעבוד קשה, אז אני יכולה להגיע. זה המסר שאני רוצה תמיד להעביר לילדים ולבני נוער: המסר של לגעת בחלומות שלך בזכות עבודה קשה”.

להאזנה לראיון עם יעל ארד לחצו כאן >>

לאתר מהות החיים

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר