רואים את ההבדל
הוא יישם שיטות חדשות ופרץ דרך ברפואת העיניים בישראל, אך ד”ר ברבארה עאדל לא שוקט על שמריו. בין עריכת ספר העוסק במחלת הקראטוקונוס לבין עריכת עיתון בינלאומי בנושא, דרכו של הרופא, שהחל את דרכו במרפאת נזירות בעכו והגיע עד לאיגוד המלכותי של רופאי העיניים באנגליה, סלולה בנחישות
“תובנות חדשות במחלת הקראטוקונוס” הוא ספר מקצועי המביא בשורות חדשות לחולים במחלה המובילה לעיוות קרנית העין. מחבר הספר, ד”ר ברבארה עאדל, הוא רופא עיניים המתמחה בטיפול מחלת הקראטוקונוס ובביצוע ניתוחי לייזר לתיקון הראייה, המנהל את הסניף הצפוני של המרכז הרפואי הדסה אופטימל, היחידי בצפון הארץ בו מתבצעים ניתוחי לייזר לתיקון הראייה.
לפני כשנתיים, עקב מספר רב של חולי הקראטוקונוס המטופלים במרכז הרפואי בחיפה, ייסד ד”ר ברבארה את המרכז הארצי לטיפול במחלה. במסגרת תפקידו מתעדכן ד”ר ברבארה באופן עקבי אחר ההתפתחויות בחקר המחלה בעולם ומנחה סטודנטים ורופאים בעבודות מחקר.
במקביל, ד”ר ברבארה גם מרצה בתחום מחלת הקוראטוקונוס בכנסים רבים ברחבי הארץ והעולם ובקרוב יחל גם לערוך כתב עת עולמי וחשוב בתחום בשם “העיתון הבינלאומי לקראטוקונוס ומחלות קרנית העין”.
מחלת הקראטוקונוס היא מחלה ניוונית של הקרנית, המהווה את החלון הקדמי של העין. המחלה גורמת לקרנית להפוך דקה, בולטת ובעלת שטח בלתי סדיר. המחלה די שכיחה, כאשר רק ב-15 אחוז מן המקרים הגורם להופעתה הוא תורשתי, בעוד יתר המקרים נחשבים לספוראדיים.
הטיפולים במחלה מגוונים ומותאמים לחולה על פי חומרת מצבו. יחד עם זאת, הטיפול הנחשב לאפקטיבי ביותר לאורך זמן הוא השתלת קרנית. יחד עם זאת, מרבית הרופאים המטפלים במחלה מנסים להימנע ממנו בדרך כלל, עקב היותו ניתוח מסובך יחסית עם אפשרות דחיית השתל סיבה נוספת היא שהשתל מחזיק מעמד עד 20 שנה לכל היותר (המדובר בקרב חולים צעירים) ומכאן שישנו גם צורך לחזור על הניתוח מספר פעמים במהלך החיים. אלמנט חשוב נוסף אותו חשוב לדעת הוא שקיים חוסר בקרניות להשתלה בארץ (לאחרונה רכש משרד הבריאות 1000 קרניות מארצות הברית בעלות של מיליון דולר כאשר עיקר החולים הממתינים להשתלה הם חולי הקראטוקונוס). מסיבות אלו, מחפשים המומחים ללא הפסקה אחר פתרונות אחרים להתמודדות עם מחלה זו .
אחת האלטרנטיבות משלבת “טבעות” שפותחו לפני כ-20 שנה. למעשה, מדובר בסהרונים העשויים חומר פלסטי ומושתלים בעיניו של המטופל, בהרדמה מקומית, בניתוח שאורך מספר דקות בלבד ולרוב מביא לשיפור ניכר בראייה. ניתוח זה נחשב להפיך והוא בהחלט יכול למנוע או לפחות לעקב את הצורך בהשתלת קרנית באחוזי הצלחה גבוהים (כ-90%!). הראשון בארץ שטיפל באמצעות “טבעות” אלו היה ד”ר ברבארה.
טיפול נוסף שהפך לפופולארי בטיפול במחלה וגם אותו היה הד”ר הראשון לבצע בארץ הוא ה-cross linking , שיטה המבוצעת בעולם מזה כ- 10 שנים ובארץ מזה חמש. טיפול זה מונע את התדרדרות המחלה ונחשב לפריצת דרך אמתית בטיפול במחלה. כל ההליך אורך כשעה בלבד, בהרדמה מקומית ובמהלכו חושפים את העין לאור אולטרא סגול אשר מקשיח את הקרנית.
תיקוני ראייה בלייזר
את הניתוחים לתיקוני ראייה בלייזר מבצע ד”ר ברברה כבר מעל ל-19 שנה והוא אף היה בין הראשונים בארץ לבצעם. הניתוח מיועד לאנשים הסובלים מקוצר ראייה ומעוניינים להגשים חלום ולראות ללא סיוע משקפיים או עדשות מגע.
ההליך כולל הסרת רקמה מיקרוסקופית מהקרנית באמצעות מכשיר הלייזר, כאשר עובי הרקמה המוסרת עומד ביחס פרופורציונאלי לכמות קוצר הראייה אותה רוצים לתקן; ככל שקוצר הראייה גדול יותר, כך נדרש להסיר יותר רקמה באמצעות הלייזר.
אחוזי ההצלחה בניתוחים אלו הינם גבוהים אך לפי הספרות המקצועית כ-10 עד 20 אחוזים נזקקים לעבור ניתוח נוסף במטרה להגיע אל התוצאה הרצויה. הסטטיסטיקות של ד”ר ברבארה לעומת זאת אחרות; אחוז הנזקקים לניתוח שני אינו עולה על אחוז אחד בלבד. כתוצאה מניסיונו רב השנים והצלחותיו בתחום, משמש כיום גם ד”ר ברבארה כיו”ר חוג הרפרקציה (תיקון ראייה בלייזר) השייך לאיגוד רופאי העיניים של ההסתדרות הרפואית בישראל.
מאיטליה ועד למרפאת הנזירות
ד”ר ברבארה סיים את לימודי הרפואה בשנת 77 באיטליה. עוד בתחילת דרכו נמשך אל תחום ניתוחי הלייזר ונסע להשתלם בנושא בצרפת. עם שובו ארצה, החל לעבוד ולטפל בלייזר במחלות עיניים ובתיקוני ראייה.
בשנת 85 התנדב ד”ר ברבארה במנזר בעכו, בו הייתה מרפאת עיניים ואף ייסד בו מרכז רפואי המתמחה בטיפולי לייזר לעיניים: טיפולים ברשתית העין, קשתית ועוד. המרכז היה ברמה טכנולוגית גבוהה במיוחד ושירת אלפי מטופלים מן הארץ ומחו”ל, שלא למטרות רווח.
בשנת 91 החל ד”ר ברבארה לבצע ניתוחי לייזר להסרת משקפיים ובשנת 2000 ייסד, יחד עם שני רופאים נוספים, את המרפאה בחיפה, מתוך רצון לתת מענה לתושבי הצפון מכל המגזרים.
ד”ר ברבארה הוא היום מומחה מוביל בתחום ניתוחי לייזר לקוצר ראייה ובניתוחים לטיפול במחלת הקוראקוטנוס, באמצעות המכשירים החדשים ביותר הקיימים בתחום. במשך שנות עבודתו הרבות הוא צבר מוניטין וניסיון, המסייעים לו בהמשך עבודתו ומציבים אותו בחוד החנית של רפואת העיניים בארץ.
________________________________________________________________________________________
ד”ר ברבארה הינו איש מקצוע מהמעלה הראשונה, דמות צבעונית ומרואיין רהוט אשר נהנה להנעים את זמנו הפרטי בנגינה על עוד. הד”ר שמח להתראיין במגוון נושאים; מהות מחלת הקראטוקונוס ,הטיפולים שכדאי לעשות בטרם ניגשים לניתוח, מהם ההתפתחויות האפשריות במחלה, המכשור החדש לטיפול במחלת הקארטוקונוס,. כיצד להתכונן לניתוח לייזר להסרת משקפיים, מי מתאים ומי לא מתאים לניתוחי לייזר, כיצד לשמור על עיניים בריאות וכל נושא אחר הקשור לבריאות העיניים. בנוסף, גם בנו של הד”ר הינו רופא עיניים מתמחה אשר בחר להגיע אל התחום בעקבותיו של אביו ובהחלט קיימת האפשרות לראיין את השניים יחדיו.