כנס תרבות

עד כאן ומכאן
קרן עדי, מוזיאון ישראל והאוניברסיטה העברית יקיימו כנס ראשון מסוגו ופתוח לציבור על מכלול היצירה הישראלית במאה ה-21 שיכלול מפגשים דו-יומיים בהשתתפות מיטב היוצרים, המומחים, אנשי הרוח והתרבות בארץ

בניסיון ראשון מסוגו לערוך דיון כולל ביצירה הישראלית במאה ה-21 על מגוון תחומיה, “קרן עדי”, מוזיאון ישראל והאוניברסיטה העברית, מארגנים סימפוזיון דו-יומי אשר יהיה פתוח לקהל הרחב, בתאריכים 18-19 בדצמבר, במוזיאון ישראל, ירושלים.

“עד כאן ומכאן צפוי להיות ‘כנס הרצליה’ של התרבות הישראלית ואמורים להשתתף וליטול בו חלק פעיל טובי היוצרים, המומחים ואנשי הרוח והתרבות בחברה הישראלית” כך לפי מר דוד בלומברג, יו”ר “קרן עדי”, יו”ר הדירקטוריון של הספרייה הלאומית ומבכירי הבנקאים בישראל בעבר.

במשך עשרה מושבים מרובי הרצאות ועשירים בחומר אודיו-ויזואלי, הסימפוזיון יעסוק בקשת רחבה של תחומי יצירה: אמנות חזותית, אדריכלות, עיצוב, קולנוע, טלוויזיה, תיאטרון, מחול, פרוזה, שירה, מוזיקה ויצירה תורנית- כל אחד בפני עצמו ובראייה בין-תחומית.

המושבים ישלבו בין סקירות מקיפות שחוברו במיוחד לצורך הסימפוזיון ושבהן מומחים מובילים יתארו, יסכמו ויאפיינו את היצירה הישראלית בתריסר השנים האחרונות בתחומיהם;  הרצאות קצרות יותר שבהן יוצרים בולטים ידברו על היצירה במאה ה-21 מזווית מבטם האישית; דגשים קצרים על עבודות נבחרות שתוצגנה על ידי יוצריהן; הרצאות בין-תחומיות, בהן אנשי רוח ותרבות בולטים ידונו בסוגיות הנוגעות ליצירה הישראלית בת-זמננו.

“קרן עדי” מתכננת להוציא בעקבות הכנס דם ספר דו-לשוני (בעברית ובאנגלית) שיתבסס על הנוסחים הכתובים של ההרצאות שנישאו בו ויכלול מאמרים משלימים נוספים.

לדברי דוד בלומברג: “טווח הקשת של תחומי היצירה הנידונים ועומק הדיון יאפשרו לנו לתאר את מכלול היצירה הישראלית במאה ה-21, להצביע על השווה ועל השונה בין התחומים השונים, ולהגדיר את הוקטורים שפועלים עליהם. זהו ‘כנס הרצליה’ של התרבות הישראלית, אך שלא כמו ‘כנס הרצליה’ ו’כנס קיסריה’, ‘עד כאן ומכאן’ יהיה פתוח לציבור הרחב ללא תשלום. אני נמנה בין אלה, אומר בלומברג, הסבורים שחשיבותה של התרבות לחוסן הלאומי אינה פחותה מחשיבות הנושאים הנידונים ב’כנס קיסריה’ (כלכלה) וב’כנס הרצליה’ (הביטחון הלאומי).”

בין החוקרים והמומחים שיציגו לראשונה סקירות מקיפות על היצירה הישראלית במאה ה-21 בתחומיהם יצויינו כאן גלית גאון (עיצוב), פרופ’ אריאל הירשפלד (פרוזה), הרב ד”ר בני לאו (יצירה תורנית), פרופ’ מיכה לוין (אדריכלות), אגי משעול (שירה), יגאל צלמונה (אמנות חזותית), פרופ’ ג’אד נאמן (קולנוע) ויואב קוטנר (מוזיקה). האמן מיכה אולמן, הצלם עדי נס והמאייר-קומקיסאי-סופר ירמי פינקוס הם רק שלוש דוגמאות ליוצרים הרבים שידברו בכנס ויציגו עבודות נבחרות. גם עבודות שטרם הושלמו, כמו “פלאות”, סרטו החדש והמבטיח של הבמאי אבי נשר, יזכו לחשיפה בסימפוזיון. הדיון הבין-תחומי בסוגיות הנוגעות ליצירה הישראלית בכללותה יציע, לצד הרצאות מפי הוגי דעות כמו פרופ’ משה הלברטל ופרופ’ אבישי מרגלית, גם הרצאות שתתמקדנה בהיבטים המעשיים של הפעילות התרבותית בישראל, לרבות קשיי המימון. כך, לדוגמה, ידון רנן שור, מנהל בית ספר סם שפיגל לקולנוע וטלוויזיה, בדרכים לשינוי פני התרבות הישראלית במצב הדברים הנתון.

השפעת האפשרויות של המאה ה-21 על יצירה בת-זמננו תבלוט, בין היתר, בהרצאותיהם של הפרופסורים יהודה קלעיויאשה גרובמן מהטכניון, שבהן ידונו בהשפעת המחשב על האדריכלות בת זמננו בהקשר העולמי והמקומי וכן במושב על “טכנולוגיה כמצע להבעה אמנותית”, שיונחה על ידי ד”ר יוסי ורדי ובו תוצג תרבות ה-makers ההולכת ומתפתחת בארץ ובעולם, מתחת לרדאר של קהילת האמנות הפורמלית.

יגאל צלמונה, מרצה בבצלאל ובמכללת שנקר, לשעבר האוצר הראשי הבין-תחומי של מוזיאון ישראל: “‘עד כאן ומכאן’ מסתמן ככינוס התרבותי החשוב ביותר במדינה. ייחודו בהיותו מיפוי כולל ראשון מסוגו של היצירה האמנותית הישראלית, התוססת והמרתקת לתחומיה השונים, בהיקפו וברבגוניותו. מצד אחד הוא מציע מבט כמו מבעד לעדשה טלסקופית על תהליכים, סוגיות, נושאים וחוויות יסוד שעיצבו את היצירה בישראל מעיני מומחים לתחומי התרבות השונים. מצד אחר יוצגו בו גם מבטים מקרוב מאד, “מתוך” התרבות, אל נבכי היצירה הבודדת מפי אמנים ויוצרים, שיפרשו בפני הקהל את תובנותיהם על יצירות פורצות דרך מעשי ידיהם”.

“…הסימפוזיון יאפשר ללמוד כיצד מתמודדת היצירה העכשווית בישראל בשנים האחרונות עם אתגרי עולם וסביבה משתנים ומורכבים. אני מקווה שהוא יוכל להיות השראה להבנת הזיקות בין האמנות למציאות הפוליטית, החברתית, הכלכלית ולעולם הרעיונות ותפיסות הזהות. אני גם מאמין שתהיה לו השפעה על סדר היום בתחום מדיניות התרבות והפילנתרופיה בישראל”.

לעמוד הפייסבוק של הכנס לחצו כאן>>

לעמוד הפייסבוק של “קרן עדי” לחצו כאן>>

______________________________________________________________________________________________

קרן עדי” הוקמה להנצחת זכרה של עדי דרמר (לבית בלומברג), אמנית צעירה שהלכה לעולמה בדמי ימיה. הקרן מוקדשת לטיפוח הקשר שבין האמנות והאסתטיקה לבין הערכים הרוחניים שעליהם מושתתת היהדות. מאז הקמתה, הקרן פועלת בשיתוף פעולה עם מוזיאון ישראל והאוניברסיטה העברית, באופן השואף למצות את המירב מהשילוב שבין הדגש האמנותי-חזותי של המוזיאון לבין הצד האינטלקטואלי-הגותי של האוניברסיטה.

השנה, לאחר שחלפו תריסר שנים מאז תחילת המאה הנוכחית באופן המאפשר פרספקטיבה מסויימת לבחינת הדברים, החליט יו”ר “קרן עדי” לצאת ביוזמה חדשה, שתציע מענה ראשון לחסרונו של דיון תיאורטי מקיף ביצירה הישראלית במאה ה-21. הרעיון התקבל בהתלהבות על ידי מנהל מוזיאון ישראל, מר ג’יימס סניידר, ועל ידי נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ’ מנחם בן-ששון, שנרתמו מייד לסייע בביצועו וזכה לתגובות נלהבות דומות מפי שורה ארוכה ומגוונת של אישים שרבים מהם יטלו חלק פעיל בסימפוזיון.

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר