שכול וחיים משתלבים דרך העדשה בפרויקט צילום נוגע ללב
ורדי כהנא, מיקי קרצמן ועטא עסווט, לקחו על עצמם את ההתמודדות עם יצירה משותפת שפירותיה מוצגות בתערוכת צילום אשר עלתה בימים האחרונים בסינמטק ת”א. בתערוכה מוצגות עבודות של נשים שכולות ישראליות ופלסטיניות, אשר צולמו במסגרת סדנה של פורום משפחות שכולות ומתעדות את הנוכחות של השכול בחייהן, מזווית אחרת ולא צפויה
עשר נשים שכולות, ישראליות ופלסטיניות, שאיבדו את יקיריהן במלחמה האינסופית בין שני העמים – משתמשות במדיום הצילום כדי לבטא מעט את ההיעדר, החסר, החלל. הם נמצאים בחדר, בו כל פרט נותר על עומדו: בשעון שפסק מלכת, בחלון שממנו נשמעה הבשורה, בילד שנושא את שמו. באמצעות הצילום, מספקות הנשים התבוננות אל עולמן הפנימי ומבקשות לשתף את הציבור הרחב.
הצילומים נלקחו במסגרת פרויקט מיוחד של קבוצת הנשים של פורום משפחות שכולות, במסגרתו נפגשו הנשים עם מנחי הקבוצה – ורדי כהנא, מיקי קרצמן ועטא עוויסאט ויצאו לסביבתן הטבעית, במטרה לתעד את ה”אין” בחייהן ובחיי בת הזוג שצוותה להן מן העם השני. במהלך ביקורים הדדיים ביניהן, בישראל ובבית ג’אלה, נפגשו הנשים עם השכול שלהן ושל הצד השני . לרוב הנשים זהו מפגש ראשון עם מצלמה.
מאשקה ליטבק, חברת קיבוץ נגבה, ממשתתפות הפרויקט, שכלה את אביה ואת אחיה. היא סיפרה כי באמצעות הצילום, הפכה קרובה יותר לאחיה שנהרג. היא צילמה את השדות של הקיבוץ, אשר עוררו בה זיכרונות חבויים ואת שעונו שפסק מלכת ברגע שנהרג. משתתפת נוספת, נסרה שהאב, אשר איבדה את שני בניה, צילמה את החדר של אחד מבניה, כפי שנשאר במשך עשור, מרגע שהוא נהרג, על המיטה נפרשו בגדיו אשר נותרו מיותמים מאחור.
תערוכת “הנוכחות של האין”, הינה חלק מאירוע “שכנות – נשים יוצרות פיוס”, שהתקיים ב-28.09.2013 בסינמטק בתל אביב. האירוע נוצר ביוזמת קבוצת נשים של פורום-משפחות שכולות, ביניהן אימהות, אחיות, רעיות ובנות שכולות, ישראליות ופלסטיניות, שאיבדו בן משפחה קרוב כתוצאה מהסכסוך. מטרת האירוע היתה להעלות את המודעות הציבורית לחשיבות הדיאלוג וההיכרות, הצורך בהבנה הדדית ופיוס והתפקיד שיש לנשים בתהליך זה.
רובי דמלין, מצוות פורום המשפחות: “אירוע שכנות הוא שיאו של מסע אינטנסיבי ומאיר עיניים של 60 נשים שכולות ישראליות ופלסטיניות. בתהליך למדנו כי הכרת הנרטיב של הצד השני, צילום ה”אין” בחיינו והכנת יצירות מרקם החיים, יכולים להוביל לסגירת מעגל. ראינו את האומץ הנדרש כדי לכלול בספרון שיוצג לקהל הרחב, תעודת זהות של הבן שנהרג, פעולה שמשמעותה הכרה בכך שלא יחזור עוד. בפעילויות אחרות כמו הכנת ריבות וחמוצים חווינו הנאה גדולה. מוצרים אלה יוצגו באירוע והציבור יוכל לטעום ולקנות מהם”.
עיישה אקטאם, מצוות פורום משפחות: “נשים מהוות חלק משמעותי בתהליך הפיוס מאחר ואנו מחנכות את הדור הצעיר. מוטלת עלינו כנשים אחראיות רבה בהובלת תהליכים ושינוי המציאות. אנחנו מחנכות את הילדים ומעבירות להם את השאיפות, הרצונות והתקוות שלנו בנוגע לעתיד ואיך הוא אמור להראות”.
התערוכה תציג עד ה- 15.10.2013 בסינמטק, תל אביב