פורטל אמאבא

חינוך פיננסי לילדים
מאת: ליאת גולדשטיין, מנהלת ומקימת האתר “אמאבא”
צילום:  Images_of_Money

בעולם בו אנו חיים, התנהלות כלכלית נכונה היא אחד מכישורי החיים הבסיסיים והחשובים ביותר  לכל אחד ואחד מאיתנו ובוודאי לילדנו והיא מהותית להצלחה בחיים לא פחות מידע במחשבים, ידיעת התנ”ך, הקניית הרגלי ניקיון, אימוצם של כללי נימוס כאלו ואחרים וכד’.

כל הורה שואף להעניק לילדיו את החינוך הטוב ביותר ואת הסיוע הכלכלי הרב ביותר שהוא יכול, אבל מי באמת דואג לצייד את ילדיו בכלים לניהול חייהם הכלכליים? אילו הורים דואגים לכך שילדיהם לא יתווספו לסטטיסטיקה, לפיה רוב המשפחות מתנהלות באוברדרפט  ובחובות?

אז כיצד עושים זאת? איך נוודא שאנו מעניקים לילדינו את החינוך הפיננסי הנכון, כדי שיהיו להם כלים מנצחים לחיי רווחה, עצמאות כלכלית, צמיחה והגשמה? היכן יגבשו ילדינו את תפיסותיהם לגבי כסף וניהולו? היכן ירכשו את הכלים לניהול חייהם הכלכליים בעולם לכשיתבגרו?

האמת היא, שהחינוך הפיננסי של ילדינו מתחיל הרבה לפני שהם יודעים להגות את המילים “אמא/אבא תקנו לי”. חינוך פיננסי, לרבות חינוך באופן כללי, נמצא בכל מקום ובכל רגע, גם בפרטים הכי קטנים של החיים: החל בדוגמא האישית שלנו כהורים, דרך הגבולות שאנו מציבים לילדינו ועד לכמות הידע והמודעות הפיננסית שנדאג שיקבלו. חינוך פיננסי נכון עובר דרך תרגול ואימון מתמידים בתחומים מגוונים, תוך התחשבות, כמובן, בגיל הילד וברמת בשלותו ובגרותו.

אני רואה בכך חשיבות עליונה ובשל כך ערכתי סדרת מאמרים, העוסקת בהתנהלות צרכנית נכונה של ילדים, בסוגיות שונות הקשורות לדמי כיס ומתנות, לחינוך והצבת גבולות בכסף, בהגדרת מטרות וסדרי עדיפויות, תכנון תקציב ובכלים להעשרת עולם המושגים הפיננסיים של ילדינו בדרך של משחקים וחוויה. לצד זה וחשוב לא פחות, אתמקד גם בחינוך לערכים של נדיבות ונתינה ובפיתוח התחושה של “איזהו עשיר – השמח בחלקו”.

הכרות עם מטבעות
יש כמה דברים שחשוב לדעת לפני שאפשר להתחיל לחסוך כסף, כמו למשל לדעת לספור, להבין מה זה כסף ומה שווה יותר ממה. עשר אגורות, לדוגמא, זה פחות משקל אחד כמובן, אך לילדים קטנים יותר קשה להבין שמטבע אחד של שקל זה יותר מ4 מטבעות של 10 אגורות.

לכן אנסה להציע כמה רעיונות למשחקים במטבעות שיעזרו לילדים ללמוד את שוויים ואת היחס ביניהם:

1. מי זהה למי?
סדרו מטבעות של 10 אג’, 50 אג’, 1 ₪, 2 ₪, 5 ₪ ו-10 ₪ בטור, כשהציור בצד העליון שלהם. בטור מקביל, סדרו את אותם המטבעות כשהמספר בצד העליון שלהם. בקשו מהילדים להתאים את הטור הימני לשמאלי.

2. מי שווה יותר?
סדרו בשורה, אבל לא לפי הסדר את המטבעות 10 אג’, 50 אג’, 1 ₪, 2 ₪, 5 ₪ ו-10 ₪. בקשו מהילדים לסדר את המטבעות לפי הערך שלהם, כשהמטבע ששווה הכי הרבה יהיה משמאל וזה ששווה הכי מעט מימין.

3. פריטה
הניחו על השולחן: חמישה מטבעות של 10 אג’ ומטבע אחד של 1/2 ₪, מטבע אחד של שקל ועשרה מטבעות של 10 אג’, מטבע אחד של שקל ושני מטבעות של 1/2 ₪, מטבע אחד של 2 ₪ ושני מטבעות של שקל, וכך הלאה, אתם מוזמנים לגוון…

הסבירו לילדים את היחס בין המטבעות השונים. תנו להם לשחק עם המטבעות ולהשוות בין המטבעות השונים. בשלב הבא הניחו על השולחן רק מטבע אחד, לדוגמא שקל ובקשו מהילדים להניח מטבעות אחרים כך שהערך יהיה זהה למטבע שאתם הנחתם.

4. ספירה
הניחו על השולחן כמה שיותר מטבעות מכל הסוגים, כל מה שיש לכם בארנק… המטרה היא לבנות מגדלים של מטבעות כך ששוויו של כל מגדל כזה יהיה 10 שקלים (או כל סכום אחר שתקבעו).

המשיכו לשחק ולהתוודע למטבעות ולערכם.

המיומנויות שתקנו לילדים בעזרת משחקים כגון אלו, ישמשו אותם לא רק לשיפור הישגיהם בשיעורי החשבון, אלא גם יחנכו אותם להעריך כל אגורה. הערכה זו וידיעת ערך הכסף תחסוך מהם הרבה טעויות פיננסיות בהגיעם לבגרות.

אז יאללה, אחת שתיים למשחק!

רוצים לקבל את הטורים הבאים ישירות למייל?
הרשמו לניוזלטר של אתר אמאבא כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר