חסמב”ה, מנדט בריטי וחיים חפר ליום העצמאות
מקובל להתייחס ליפו בהקשר של היסטוריה רחוקה – אבל מה לגבי ההיסטוריה הקרובה אלינו, הכוללת מעפילים, יישוב הארץ והקמת המדינה? ביום העצמאות הקרוב, מוציא המוסד היפואי “קפה יפו-מסעדה כשרה” סיורים מרתקים בסמטאות יפו, אשר יציגו את המורשת הארצישראלית, שתחילתה בימי המנדט הבריטי, נמשכת עם קיבוץ גלויות, יצירת הווי ושפה תרבותית חדשה ועד הקמת רובע האמנים
“נגיעה ארץ ישראלית” ביפו!
יפו מהווה דוגמא מעולה לקיבוץ גלויות ולטמפרמנט הארצישראלי: בתור נמל בינלאומי פעיל ומשגשג הפכה העיר לרב-גונית ועשירה בתרבויות, בעולים לרגל, בסוחרים ובתיירים.
הבריטים משפיעים על יפו – ומשיקים גיבורי תרבות
“השטח הגדול” הוא כינוי שהוענק לרובע ביפו שנהרס, הפך למוקד פשיעה ואז נבנה מחדש. עד לשנות ה-30, האזור היה מאוכלס בצפיפות רבה ובגיבוב של מבנים. שלטונות המנדט הבריטי החליטו לפלס בו שבילים ורחובות ועל כן הרסו חלק מהמבנים. במלחמת העצמאות נהרס השטח כולו, עד לרמה של חורבות והפך למוקד של פשיעה (חסמב”ה ונערי ההפקר). אחרי בנייתו מחדש, הפך “השטח הגדול” לרובע אמנים, ובמרכזו גן הפסגה.
“ככה זה בעולם, אין אמון בבני אדם. מה אנחנו סך הכל מהשטח הגדול”
המילים לקוחות משירו המיתולוגי של חיים חפר – “אין כמו יפו בלילות”, שהפגיש אותנו עם “צ’יקו הנהג”, “מוישה גנב הזגג”, “אלי פוקר הקלפן” ואווירת הפשע של התקופה.
“קזבלן” עסק בדיכוי וקיפוח של קזבלן, עולה מצפון-אפריקה, תושב “השטח הגדול”. גם הסרט המיתולוגי “השוטר אזולאי” מתרחש בשכונת “השטח הגדול”, חבורת חסמב”ה מעורבת בפרשת “נערי ההפקר” ומנהיגם, אלימלך זורקין פושע-העל ואילו הסדרה “תמונות יפואיות” הושפעה מאווירת “השטח הגדול” של שנות ה-50. והרשימה ממשיכה ותארכת.
בימים ב’ ו-ג’ הקרובים, ה-15-16 באפריל, יצאו מהמוסד הקולינרי המצליח “קפה יפו-מסעדה כשרה“, הממוקם בלב שוק הפשפשים סיורים מיוחדים לרגל יום העצמאות. המסעדה הוקמה לפני 6 שנים ומאז הפכה לסוג של “קאלט”, עם מועדון חברים נאמן ומפרגן במיוחד.
קפה יפו, (אל תתנו לשם לבלבל אתכם, מדובר במסעדת דגים יפואית כשרה ומהוללת) לקח את נושא התרבות צעד אחד קדימה ומעניק לאורחיו חוויה ייחודית ומרעננת. לפני או אחרי הסיור, יושבים לארוחה, המשלבת את ניחוחותיה של יפו עם המטבח הישראלי והאיטלקי – פסטות ושקשוקה, פיצות וסלטי ירקות, דגים טריים ולחמים.
לפרטים נוספים לחצו כאן>>