מוזיקה יהודית

מברלין לפריז – הומאז’ לחזנות המערב אירופאית
מקהלת קול רינה, המנצח רועי אזולאי, החזן הבינלאומי מיכאל אזוגי, הפסנתרן ניזאר אלכאטר ואברהם בורג, יגישו יחד הומאז’ מרתק וייחודי לחזנות המערב-אירופית, בקונצרט מרהיב ומיוחד במינו בנוף התרבותי הישראלי, שיערך בתחילת ספטמבר

צילום אברהם בורג באדיבות: ygurvitz

החזנות המערב אירופאית של המאה ה-19, הידועה בתור החזנות “הכוראלית” או “המתורבתת”, הביאה את שירת המקהלה למרכז העניינים והעשירה את חייהם של מיליוני יהודים ברחבי אירופה, בטרם נקטעה באופן מיידי בעקבות אירועי ליל הבדולח ב-1938.

ראשית ז’אנר מוזיקלי זה בימי תנועת ההשכלה, אשר עוררה בין היתר גם בקרב המוזיקאים והחזנים בבתי הכנסת רצון להתפתח ולהתקדם מוזיקלית, שכן עקב חוסר ארגון וידע מספק, סבלו אלו מתרבות מוזיקלית נחותה באותם ימים. מי שנחשב לחלוץ בתחום זה הוא החזן והמלחין סלומון זולצר. זולצר, אשר שימש רוב ימיו כחזן בית הכנסת הגדול בוינה, תחת השלטון האוסטרו-הונגרי, הכתיב סדר יום חדש בתחום החזנות ופרסם ספרים שכללו יצירות ועיבודים, בהם הוא מארגן ומסגנן מחדש תפילות ומתאים להן את הלך הרוח החדש של ימי ההשכלה. זולצר שימש דוגמא למאות חזנים ולמלחינים בני זמנו, אשר החלו לצאת וללמוד מוזיקה ופיתוח קול באופן מסודר בעקבותיו. כך, הרימו את הרמה המוזיקלית של קהילותיהם ומקרבם יצאו גם מוזיקאים יהודים נוספים, כמו המלחין הברלינאי לואי לבנדובסקי והחזן והמלחין הגרמני סמואל נאומבורג, אשר שימש כחזן בית הכנסת הגדול בפריז.

ביוזמתו המבורכת של מנהל פסטיבל הפיוט, יאיר הראל ובשיתוף בית אביחי וארגון יוצאי מרכז אירופה, ייערך בקרוב קונצרט מיוחד אשר יוקדש כולו לתור הזהב של החזנות המערב אירופית. לצורך כך, פנה הראל אל המנצח הישראלי הפועל כיום בצרפת, רועי אזולאי, אשר רתם לטובת המופע את מקהלת קול-רינה, בה שרים מיטב הזמרים והזמרות בני הדור הצעיר בישראל ואת החזן והסולן הבינלאומי מיכאל אזוגי, אשר משמש כחזן בית הכנסת הגדול בציריך ויופיע כסולן הערב. על הנחיית הקונצרט יהיה אמון יו”ר הכנסת לשעבר מר אברהם (אברום) בורג.

הפסנתרן הערבי-ישראלי ניזאר אלכאטר, אשר נחשב לפסנתרן מחונן ולאחד הבוגרים הבולטים של האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, ישמש כמלווה בפסנתר ובעוגב. אלכאטר, נרתם למופע בהתלהבות רבה, בין היתר, בשל היותו חברו לספסל הלימודים של המנצח רועי אזולאי.

הקונצרט יתמקד ביצירותיהם של שלושת חלוצי הז’אנר: זולצר, לבנדובסקי ונאומבורג וביחסי הגומלין של מלחינים אלו עם המלחנים הקלאסיים בני תקופתם ויצירותיהם של ממשיכי דרכם באירופה וברחבי העולם.

10 בספטמבר 2013, יום ג’ ו’ בתשרי, המרכז למוזיקה ירושלים, משכנות שאננים.
18:30 – מופע ראשון | 21:00 – מופע שני

לפרטים נוספים לחצו כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר