יעוץ שיווקי

לקחת את ידי בידך ואמרת לי
בצמרת של כל ארגון קיימת בדידות ומזהרת ככל שתהיה, היא מאפילה לעתים על האובייקטיביות הנדרשת על מנת לבצע החלטות אמיצות ולא קונבנציונאליות. כיועצת שיווקית, ככל שאהיה מנוסה וחשופה למגוון רחב יותר של תחומים, כך אהיה פחות שבויה בפתרונות השגרתיים. אורלי אייזיק נותנת את הטיפים שלה לבחירת יועץ שיווקי מוצלח

מאת: אורלי אייזיק, יועצת שיווק ואסטרטגיה
הצילום באדיבות: chrisinplymouth

בחלקם הגדול, אנשים מודעים לכך שייעוץ שיווקי אינו ייעוץ עסקי, פרסומי, תקשורתי, ארגוני או אימון (על אף שהוא נוגע בכל אחד מהם). זה בהחלט לא המון דברים, אז מה זה כן בעצם?

השיר המוכר והאהוב אותו ציטטתי בכותרת ממחיש היטב מכל את מהות הייעוץ בעיני, אם כי אני מניחה שהתפיסה של עיסוק זה היא לחלוטין בעיני המתאר (יועץ או לקוח). יש לזכור שבצמרת של כל ארגון קיימת בדידות, ומזהרת ככל שתהיה, היא מאפילה לעתים על האובייקטיביות הנדרשת על מנת לבצע החלטות אמיצות ולא קונבנציונאליות.

ברור שקיימים בארגון גם אנשים פיקחים, מנוסים ואמינים, איתם ניתן להתייעץ. הבעיה היא שרובם, בעיקר אם הם וותיקים וקרובים, שותפים להשקפת העולם וזווית הראייה הרווחת בעסק.

אני בטוחה שלרובנו יש דוגמאות מצוינות לכך שבעצם הבחירה במי נבחר להתייעץ, כבר הכרענו במידה רבה לזכות או לחובת הפתרון הספציפי וכאשר לוקחים שירותיי ייעוץ חיצוניים, צפים הדברים שרואים משם, אך לא רואים מכאן.

כיועצת שיווקית, ככל שאהיה מנוסה וחשופה למגוון רחב יותר של תחומים, כך אהיה פחות שבויה בפתרונות השגרתיים. באופן טבעי אני פחות סנטימנטלית כלפי צעדים שננקטו, משאבים שהושקעו ופחות רחמנית כלפי תוצאות או גורמים נוספים, אותם יש לראות נכוחה, קשה ככל שיהיה.

רוב העובדות, הנתונים וההיקשים המתבקשים נמצאים אצל הלקוח, רוב המידע קיים וידוע. עם זאת, אופן איסופו, מיפוי העיקר מהטפל, ניתוחו המדויק, השלמת המידע ובעיקר הסקת המסקנות, הם בגדר אמנות. מעבר לכך, נדרשת ממני מידה רבה של יצירתיות, חוצפה ואפילו חוסן בפני אלו שצפויים להתנגד לשינויים המתבקשים.

מכיוון שלרוב, מה שמכניסים לתבשיל הוא גם מה שייצא ממנו, חשוב במיוחד לא להחסיר אך גם לא להעמיס מרכיבים קריטיים (ועובדה, שלא די בכך כדי ליצור מוצר מנצח). כאן בדיוק נכנסת היכולת לקרוא את תמונת המצב המקיפה לאשורה, בדיוק ובמהירות, להבין לעומק את צורכי הלקוח, מניעיו וחסמיו המודעים, יותר ופחות, ולפעול בעקביות וללא פשרות.

עד כאן על חשיבות הייעוץ, אך לא פחות חשוב ממנו הוא תהליך הבחירה: בחירת יועץ שילווה אתכם היא תהליך מורכב וחשוב. האמון שתצליחו לתת ביועץ, הוא זה אשר יקבע במידה רבה את הצלחתכם המשותפת.

מה צריך לחפש ביועץ כדי שהקשר יצליח?

אור בעיניים – כן כן, ממש כך. כשהוא מקשיב או מדבר על המוצר שלכם או עליכם, האמון של היועץ צריך להיות נוכח וברור, שכן יועץ שלא יאמין בכם או במוצר שלכם, לא יצליח לשכנע יחד אתכם את השוק, המשקיעים או הלקוחות.

ניסיון – זה נחמד לצמוח יחד, אבל חשוב שאחד מכם (ורצוי היועץ) גם ידע איך להתוות את הדרך ואיך ללכת בה יד ביד. נכון שאת המטרות אתם קובעים, אבל מה עושים הלאה? איך מתווים את הכיוון, איך משנים אותו כדי להתמודד עם מציאות של שוק משתנה ואיך בוחנים מלכתחילה אם המטרה בת השגה?

יישום – חלקנו יודעים לכתוב תוכניות מרשימות, שנדחפות ברוב הפעמים למגירה. החוכמה הייחודית של יועץ היא לקחת את הרעיונות והתכניות ולעזור ליישם אותם. איך תדעו אם הוא יודע לעשות זאת? בדקו אם ניהל בעצמו, אם יישם בעצמו, אם חלם והגשים בעצמו.

גמישות – חשוב להסביר ללקוח כמה זמן עשוי להימשך הפרויקט. יש לקחת בחשבון שמשהו לא יתאים לכם בדרך. אולי תרצו להפסיק זמנית או בכלל. חשוב שתרגישו שהיועץ מאפשר לכם להתחיל במינון שמתאים לכם על מנת להשתכנע בדרך המשותפת. חשוב שהבחירה תישאר שלכם.

מגדר – כן, זה אחד הנושאים שלנו כנשים יש יתרון ברור על גברים. נראה כי הכישורים החשובים ביותר ליועץ כמו הקשבה, הכלה, חשיבה מחוץ למסגרות ותפעול כמה נושאים בו זמנית, הם הנכסים הטבעיים שלנו כנשים. אל תבינו אותי לא נכון – יש גם גברים שהם כמובן יועצים טובים, אבל אני נתקלתי לא מעט במנהלים ומנהלות שחשו נוח יותר להיחשף ליד נשים ולהתעצם ולהתחזק איתן יחד.

אישיות היועץ –  האם הוא דומה לכם או שונה מכם? האם אתם צריכים כרגע מישהו שדומה לכם או שונה מכם? אילו שינויים הוא עשה בעצמו? האם הוא בבחינת נאה דורש – נאה מקיים? האם הוא אדם המעורר בכם השראה?

כימיה – המרכיב הנהדר שמחפשים גם בזוגיות מופלאה. קחו בחשבון שהעבודה צמודה וקרובה והחשיפה בה גדולה – גם לחולשות, גם לנקודות תורפה וגם למצבי משבר. אם לא נוח לכם עם היועץ ואתם מרגישים צורך לשמור פאסון, או אם אתם לא חשים ממנו אמפטיה כובשת והכלה אינסופית – אז לא. פשוט לא. וזה ממש לא משנה כמה אמרו לכם שהוא טוב. תחושת הבטן אומרת לא –  אז לא.

שורה תחתונה – יועצים לא חסר. חלקם טובים, חלקם מצוינים. החוכמה היא לבחור את מי שיהיה טוב עבור החברה שלכם, האישיות שלכם והחלום שלכם.

בהצלחה!

למידע נוסף לחצו כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר