נבחרו עשרת הכותבים שייקחו חלק בפרוייקט “נקודת פתיחה” למחזאות מקורית
מטרת הפרויקט, מבית מפעל הפיס ובשיתוף עמותת “קבוצת עבודה”, הינו ליצור תשתית לתמיכה במחזאים בזמן תהליך הכתיבה, באמצעות מענק כספי וליווי דרמטורגי ולהוביל ליצירת מגוון רחב של יצירה התיאטרונית ומקורית בישראל
נבחרו עשרת הכותבים שייקחו חלק בתכנית “נקודת פתיחה” של מפעל הפיס בשיתוף עמותת “קבוצת עבודה”. מטרת התוכנית, כך על פי דולין מלניק, ראש אגף התרבות במפעל הפיס, היא לעודד כתיבת מחזאות ישראלית מקורית איכותית, באמצעות מתן תמיכה כספית וליווי מקצועי למחזאים.
הועדה האמנותית של התוכנית, בה חברים רוני ניניו, רועי חן, לילך דקל אבנרי, שרה פון שוורצה ויגאל זקס, בחרה מתוך 226 הצעות שהתקבלו, עשרה מחזאים, שיקבלו מקדמה כספית בשווי של עד 30,000 ₪ כהשקעה בפיתוח המחזה. לעשרת המחזאים שנבחרו יצוותו גם מנחים מקצועיים, מתוך מאגר מגוון של אנשי מקצוע מהבולטים בתחום (דרמטורגים, במאים ומחזאים), שיסייעו להם בפיתוח ועריכת המחזה. התאמת המנחה למחזאי תתבצע תוך התייעצות, תיאום, ובחירה הדדית.
עבור שלב הפיתוח הראשון, שימשך כשלושה חדשים, יקבל המחזאי מקדמה בסך 15,000₪. בתום השלב הראשון, ייבחרו המחזות שימשיכו לשלב הפיתוח השני ויקבלו 15,000₪ נוספים. הקרן לפיתוח מחזאות תשאף לתמוך גם בהפקה של אחד מהמחזות, שיבחר בתום שלב הפיתוח השני.
ההצעות לתוכנית הוגשו בשני מסלולי הגשה: במסלול לכותבים חדשים, שהם בעלי רקע מקצועי בתחום, אך מחזה או תסריט שלהם עדיין לא הופקו, התקבלו 130 הצעות, ובמסלול לכותבים מנוסים, שמחזות או תסריטים שלהם כבר זכו להפקה מקצועית, התקבלו 96 הצעות.
המחזות נבחרו ע”פ קריטריונים של מקוריות, שפה בימתית, שפת דיבור ודיאלוג, עיצוב הדמויות, ומבנה המחזה. בתהליך הבחירה הושם דגש מיוחד על האנונימיות של מגישי ההצעות וזהותם נחשפה בפני חברי הועדה רק לאחר שהסתיימו הקריאות והדיונים ונבחרו ההצעות.
עשרת הכותבים והמחזות שהתקבלו לתוכנית הם :
נעם גיל, “המתנחל”: אל ביתם של זוג צעיר מגיע חבר נעורים של הבעל, נכה בודד שאיבד זה עתה את אביו. הם מסכימים לעזור לו ולשכן אותו באופן זמני בביתם, אך הזמניות הופכת להיות קבועה וככל שמצבו הנפשי של האורח משתפר, כך השפעתו על חיי הזוג הופכת להיות בלתי נסבלת.
אורי ניצן, “ביאות ראשונות”: זוג חרדי צעיר מתקשה להביא ילד לעולם. בניסיונותיהם להתגבר על הקושי, הם מחפשים דרך לשלב בין רוחניות ומין, קודש וחול , רוח וגוף ותמימות וכוח.
רוני קובן, “אינטימיות”: סגן אלוף צעיר מקבל פקודה ביומה האחרון של המלחמה להוביל את חייליו למשימת התאבדות מיותרת. הוא מנסה לטרפד את היציאה למשימה, בתקווה להציל את חייליו ומוצא מקלט בביתן של אלמנת מלחמה – כוהנת שירה בציבור מפורסמת ושלושת בנותיה. הגבר הצעיר משמש לבנות הבית כבן, מאהב, אב, גיבור וקורבן, לצלילי שירי המלחמה, השכול והתקווה שמושרים בבית, שהם גם פס הקול של ההיסטוריה הישראלית.
שי להב, “אגדת דשא”: לייבו , “לוזר” בן 40, אוהד שרוף של קבוצת הכדורגל הכושלת – הפועל חיפה, ננטש פתאום ע”י בת זוגו ב-22 השנים האחרונות וחייו מתרסקים. אבל אז קורה משהו שעל פי כל הסימנים אמור לשנות את חייו – הפועל חיפה מתחילה פתאום לנצח – סימן בדוק למהפך שצפוי גם בחייו. לרגע נראה שחייו אכן משתנים מן הקצה אל הקצה ועל לייבו כעת להכריע אם הוא “ווינר” או “לוזר” ומה הוא בעצם רוצה מהחיים שלו.
דניאל כהן לוי, “הפרקליט”: בוקפאלוס, סוס מלחמה מפורסם בדימוס, ששירת בגבורה תחת ישבנו של אלכסנדר הגדול, עובר לעבוד במשרד עורכי דין, שם הוא מצטיין במציאת פתרונות יצירתיים ובהעמדת החוק מעל הצדק. כשמגיע צו הדורש לגייס את כל הסוסים למלחמה הבאה, בוקפאלוס שומר החוק, שכבר תרם את חלקו, צריך לבחור בין החוק לבין הצדק. יש מי שמנסה לסייע לו ויש מי שישמח אם הסוס האנושי יעלם (בהשראת קפקא).
הדר גלרון, “מלון סופי”: שתי אחיות מסוכסכות, נתונות בסבך מארג מיסטי של מערכות יחסים, הנשזר בין חדריו של מלון משופץ, המסתיר בין חדריו סודות מהעבר ומההווה. נשמות אבודות שמנסות למצוא קשר, משמעות ומחילה ואינן מודעות לקשר עם חייהם של אחרים, המתרחשים במקביל בחדר אחר או בזמן אחר.
ג’ייסון דנינו הולט, “חמוץ”: אל חדרו של זונה ממין זכר, מגיעה אישה צעירה ויפה שמבקשת ממנו “לבתק את בתוליה” כמעשה אינטימי של אהבה. אבל הוא זונה ולא שחקן והאקדח שהוא מחזיק בחדר הוא הדבר האופטימי היחיד בחייו. רסיסים אחרונים של חמלה, מבעד למחסומי הכאב והציניות, לפני שיגיעו הלקוחות הבאים או לפני שהוילונות יכסו את חלונות החדר והתקווה שסוף הכאב יגיע – תתממש.
אורן מנדזיצקי, “השראה”: כוכב רוק עשיר ושבע, שכבר שנים לא חידש דבר ביצירתו, מתארח בחדר מלון בישראל לרגל הופעה בארץ. חדרן צעיר במלון שמעריץ אותו, מנסה לזעזע אותו על מנת להעניק לו השראה לכתיבת חומר מקורי. הוא יוצר עבורו בחדר מציאות בדויה של מלחמה מזרח תיכונית ובכך מעמת את הכוכב הזר עם הפחדים, הכעסים והכאב שמהם, כך הוא מקווה, עשויה להיווצר אותה יצירה מקורית וחדשה.
גאיה וילדמן, “סאבווי”: בעיר רחוקה, חי ד”ר תדאוס הרופא טוב הלב והאהוב, חיים כפולים כנחיצ’יבאן – מנהיג חסר רחמים של כנופיית שודדי איברים מסתורית. ביתו היחידה של הרופא, החיה עם מום נדיר בלב , מצטרפת לכנופיה, מבלי לדעת שאביה הוא גם ראש הכנופיה המסתורי והאדם היחיד שיוכל אולי להציל את חייה.
עודד ליפשיץ, “באתי לעולם”: אדם בא אל עולם במלחמה, חדור תחושת יעוד ומלא תקווה. אך התקווה מתממשת רק פעם אחת, בראשית הדרך כשהשליט, מנהיג הצבא הכובש והאכזר, פוגש אותו במקרה ומחליט במפתיע לחוס על חייו. מרגע זה הוא ממשיך הלאה במסע החיים, ללא שום הצלחה משמעותית חוץ מההצלחה לשרוד. רגע לפני שהוא מוצא להורג בעוון עריקה מהצבא, הוא מובא שוב לפני השליט שחס על חייו בראשית הדרך ונאלץ לעמוד מול גורלו הבלתי נמנע.
לפרטים נוספים לחצו כאן>>