ספר חדש

אשליות על פי עמי קליין

הקשר שלנו כבני אדם עם העולם סביבנו נעשה דרך החושים. באמצעות הראייה, השמיעה, ההרחה, הטעימה והמישוש, אנו מספקים למוח את האינפורמציה הדרושה לו לביצוע פעולות אינטרפרטציה, שבלעדיהן היינו מאבדים את יכולת הניווט שלנו בעולם החיים. אשליה היא עיוות בתפישה החושית, הגורמת לאינטרפרטציה מוטעית של המוח ולגרימת “בלבול”, המונע מאיתנו להבדיל בין הנכון לבין שאינו נכון.

אשליות יכולות לנבוע מטעמים פיסיקליים, כגון עיוות שדה הראיה או מטעמים הכרתיים, המושרים על ידי בני אדם כריזמטיים ובעלי יכולת השפעה.

בתקופות קדומות, עוד לפני שהמדע פרש את כנפיו והביא לעולם משב חדש של תבונה, היה לו לאיש הקטן, את כוהן הדת או המנהיג, אשר שימשו כסמכות האולטימטיבית לקביעת דרכם של נתיניהם. אולם, כיוון שסמכות וכריזמה אינם יכולים לבוא במקום ידע, הוראות המנהיגים הוליכו במקרים רבים את צאן מרעיתם, בדרך הקצרה ביותר לאמונה באשליה ולנשיאה בהשלכותיה.

המדע, בניגוד לדת, אינו בנוי על אמונה אלא על חתירה מייגעת, בדרך של ניסויים חוזרים ונשנים, לגילוי האמת. אבל גם אז, עם כל מקדמי הבטיחות הנהוגים בעבודה המדעית, אין המדע יכול באופן טוטלי להימלט לחלוטין מציפורני האשליה.

בספרו, שנכתב אחרי שנים רבות של פעילותו כמדען, מנסה פרופ’ עמי קליין, בשפה שאין בה מגינוני המדע, להסב את תשומת הלב לפן האשליה, האורב לנו על כל צעד ושעל, בתחומים שונים של חיינו (כגון דת, מדע, כלכלה, פוליטיקה, אומנות, רפואה ועוד).  משחקי הגילוי והזיהוי של אשליה ככזאת, אינם רק שעשוע לשמו, אלא שיעור חשוב בהבנת החשוב מכל – לאן אנו הולכים ובעיקר לאן אנו מובלים.

עמי קליין הוא פרופסור אמריטוס בחוג לגנטיקה מולקולארית של האדם, בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב. תחביבו העיקרי, בנוסף לכתיבה, הוא ציור בסגנון סוריאליסטי (עמוד השער לדוגמא) של מקומה של האשליה בחיי היום של האדם.

ספרו הנוכחי עוסק ביתר פירוט בנושאים: אשליה ואמת, מה קודם למה; מדוע דרושים 13 מיליארד שנים כדי ליצור חיים; האם חניטה מסוגלת להאריך חיים; אשליית האינטליגנציה הקולקטיבית היהודית; האם איכות נהיגה יכולה לשמש כאמת מידה לחוכמתו של עם; הקשר בין גילו לחוכמתו של עם; בריאתו של אלוהים; מדע ובריאה; קדושת החומר בספרי הקודש; המטמורפוזה של הירוהיטו; מהו תפקידם של כנפי המלאכים; הסיבה להתמכרותו של אלוהים לעשן; מאין באנו ולאן אנו הולכים; האבולוציה של הדת; השפעת בניית המקדש השלישי על שיפור תדמיתו של העם היהודי; כיצד הפך אלוהים לאסיסטנט של האדם; היכן נמצאת החמלה באיסור אכילת מוצרי חלב ובשר ביחד; כיצד מצא האדם את עצמו בשוליים הסהרוריים של ההיגיון; הכלכלה כדת; האבולוציה של הכלכלה; הונם של ההמונים; פניה היפים של הרפואה המודרנית ועוד.

לפרטים נוספים על הספר לחצו כאן>> 

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר