פרויקט מיוחד

ההשתתפות בפרויקט של פורום משפחות שכולות הגבירה את האמונה באפשרות לשלום
כך סיפרו 80% מהמשתתפים בפרויקט “הנרטיבים”*. הפרויקט, אותו מפעיל “פורום המשפחות השכולות”, ארגון ישראלי-פלסטיני שחבריו איבדו בן משפחה כתוצאה מהסכסוך, מאפשר לישראלים ולפלסטינים להכיר ולהבין את הנרטיב של הצד השני, כצעד חשוב בדרך לסיום הסכסוך

צילום: ליהי אבידן 

ישראלים ופלסטינים נפגשים ויושבים תחת קורת גג אחת ועורכים כל אחד היכרות מעמיקה ובחינה של הסיפור האישי והלאומי של האחר. זה נשמע אולי כמו חזון אחרית הימים, אך הדבר קורה במציאות, במסגרת פרויקט ייחודי ופורץ דרך הנקרא “פרויקט הנרטיבים”, אותו יזם ארגון “פורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני”.

במסגרת הפרויקט, נפגשים ישראלים ופלסטינים לבחינה והכרות מעמיקה עם הנרטיב האישי והלאומי של הצד שני. לפרויקט השפעה דרמטית על משתתפיו ועל שתי הקהילות, הן הישראלית והן הפלסטינית והוא מהווה חלק מרכזי בפעילות של פורום משפחות. הוא מורכב מחמישה מפגשים מובנים בהם מתוודעים שני הצדדים, למפגש האישי של כל אחד עם הקונפליקט. כמו כן, לקוחים גם המשתתפים חלק בפעילויות מגוונות כגון; בניית אמון והיכרות; הרצאה של פרופ’ סמי עדוואן ופרופ’ איל נווה, המציגים את הנרטיב של כל אחד מהצדדים;  סיור משותף במוזיאון יד ושם וסיור לליפתא -כפר שנהרס ב1948- על מנת להכיר את הכאב והטראומה הלאומית של שני הצדדים.

ביקור משותף בליפתא (צילום: עודד-אדומי-לשם)

הפרויקט אינו מתיימר למצוא פתרון לסיום הסכסוך, אלא מבקש לפרוץ את מחסום השתיקה וחומת האיבה בין הצדדים ולאפשר תשתית ראשונית לבניית אמון מחודש בין שני הצדדים.

“מעולם לא חשבתי שאשב עם ישראלים” סיפר לאחרונה אחד המשתתפים הפלסטיניים בפרויקט. “למדתי כאן המון, להכיר בסבל ובאנושיות של הצד שני. עוד אנשים צריכים לעבור את התהליך שעברנו כאן. אנחנו עוזבים אחרת, שונים מאיך שהגענו לכאן”.

“השלום נעשה בדרך ענווה, כמעט”, מוסיף משתתף ישראלי, “הוא נעשה בין אנשים, אנשים כמוכם, אתם הקוראים מילים אלו ממש כרגע. הוא נעשה באיטיות אבל הוא נעשה”.

ביקור משותף ב”יד ושם”

לקחו חלק בפרויקט, עד כה, למעלה מ- 450 פלסטינים וישראלים ב- 16 קבוצות המגיעות מרקעים שונים, ביניהן: קבוצה של אמנים, קבוצת אנשי תקשורת, שתי קבוצות של אנשי חינוך, קבוצת אנשי בריאות הנפש, קבוצות של סטודנטים, קבוצת פעילים חברתיים וקבוצה של אנשי רפואה. חברויות עמוקות נוצרו בין המשתתפים בפרויקט ורבות מהקבוצות עדיין ממשיכות להיפגש גם לאחר סיום מסגרת הפרויקט. ואכן, הפרויקט מהווה הוכחה לכך שהבנה וחיבור לצד האנושי של כל אחד מהצדדים מהווה צעד נוסף וחשוב בתהליך הפיוס והינו נדבך קריטי לסיום הסכסוך.

*ע”פ דוח של דר’ מיה כהנוב, האוניברסיטה העברית, נביל שיבלי, אוניברסיטת אל-קודס

________________________________________________________________________________________

“חוג ההורים – פורום המשפחות השכולות” הינו ארגון ישראלי פלסטיני משותף המונה למעלה מ-600 משפחות. כל חברי הפורום איבדו בן משפחה כתוצאה מהסכסוך הממושך. חברי החוג מאמינים שאם הם, פלסטינים וישראלים, ששילמו את המחיר הגבוה ביותר, יכולים לשבת יחד ולחפש דרכי שלום ופיוס – אז כל אחד יכול. בפעילותם המשותפת הם גילו כי הפיוס בין האנשים ובין העמים הוא אפשרי ואת התובנה הזאת הם מנחילים לשתי החברות, בכל האמצעים העומדים לרשותם: חינוכיים, ציבוריים ותקשורתיים. חזון הפורום הוא ליצור מסגרת ולהוביל תהליך פיוס שיקדם את האפשרות להגיע לשלום ויהווה חלק בלתי נפרד מכל הסכם שלום עתידי. הפורום רשום כעמותה ומנוהל במשותף על ידי הצוות המקצועי הישראלי והפלסטיני.
לפרטים נוספים לחצו כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אשמח שיצרו איתי קשר