מגזין האינטרנט the squeeze

לא להשליך, לתקן
פרויקט לונדוני חדשני יצא לאחרונה לדרך. התוכנית מיועדת להארכת חייהם של מכשירים אלקטרוניים באמצעות תיקונם ולעידוד הקהל הרחב לתיקון מכשיריהם, במקום להשליכם לאשפה

צילום באדיבות: מגזין the squeeze

אם אתם מסוג האנשים שבבעלותם מכשיר טלפון נייד ששחלקיו מחוברים באמצעות נייר דבק או שהמחשב הנייד שלכם הופך איטי יותר בכל פעם שאתם פותחים אותו, פרוייקט Resatrt הוא בדיוק בשבילכם.

התוכנית החדשנית מאגדת יחד טכנאים, מתקנים מקצועיים וחובבי טכנולוגיה וגורסת כי בתקופה כלכלית קשה, התוכנית מכינה את הקרקע לעתיד כלכלי של תחזוקה ותיקון.

לאירוע שערכו לאחרונה מארגני הפרויקט במחוז Primrose Hill בלונדון, הגיע זרם בלתי פוסק של מבקרים מכל הגילאים, כשהם אוחזים במחשבים ובמכשירים מקולקלים אחרים. רבים מהם שמעו על השירות החדש באמצעות הטוויטר.

טכנאים ובעלי מקצוע נוספים ניצבו מאחורי שולחנות שפוזרו בחדר הכנסים וסייעו לפתוח את המכשירים המקולקלים לבדיקה. על הקיר מאחוריהם הוצגה רשימה בה ניתן היה לעקוב אחר הבעיות שכבר נפתרו ואלו שעדיין לא. “למה לזרוק משהו כשאפשר לתקן אותו”? שאל הצלם ג’ון פרידמן, לאחר שתיקן במקום את המחשב הנייד של חברתו. הוא הצר על כך שלא שמע על הפרוייקט קודם לכן, משום שרק לאחרונה רכש מחברת אפל כבל חשמל חדש עבור המחשב הנייד שלו. “זה בטח היה די פשוט לתיקון – בעוד אפל גובים 100$ על זה”. דייגו קסטרו, מבקר נוסף באירוע בשנות ה-20 לחייו, לא היה כה בר מזל עם המחשב שלו, אבל כן זכה לקבל עצה טובה לגבי מה בדיוק הבעיה עם המכשיר שהביא. “בהתחלה חשבתי מייד שכדאי לי לקנות מחשב חדש, אבל לצערי לא יכולתי להרשות זאת לעצמי, אז הפרוייקט למעשה עזר לי מאוד”, הוא סיפר.

פרוייקט Restart, שנוסד ב-2012, יוסד לראשונה על ידי שני תושבים חוץ החיים בלונדון – הוגו ולאורי מאיטליה וג’נט גונטר, בריטית-אמריקנית. מאחר ששניהם מגיעים מעבודה רבת שנים בארצות מתפתחות בעולם השלישי, הם חוו תסכול מתמיד מכמות הפסולת שראו בכל פעם שחזרו למערב. לכן, החלו השניים לחפש דרך לעודד אנשים לתקן את מכשיריהם ולשוב להשתמש בהם. “בכל פעם שהיינו חוזרים לכאן ראינו שוב ושוב אנשים משדרגים את מכשיריהם ומשליכים טכנולוגיה טובה לשימוש או פשוט מוותרים עליהם מבלי שבכלל ניסו לתקן אותם”, מסבירה גונטר. “האם הייתם לוקחים את המכונית שלכם למגרש הגרוטאות מבלי לפתוח אי פעם את מכסה המנוע”?

נשים רגע בצד את המטרות הסביבתיות הברורות של הפרוייקט, השניים גם מקווים כי האירועים הנערכים במסגרת הפרוייקט יעזרו למתן את תחושת חוסר המסוגלות שאנשים חשים לעיתים קרובות, בשל העובדה שהם אינם מבינים דבר על איך עובדים המכשירים שברשותם.

“כשמשהו מתקלקל, אנשים לא יודעים איך להתמודד עם זה”, טוען ולאורי. “הם איבדו אמון ביכולת לתקן, הם נדחפים על ידי כוחות השוק ומסעות פרסום לחפש תמיד אחר הדבר הגדול הבא. אנשים חשים תסכול כתוצאה מכך, רוכשים עוד ועוד מכשירים חדשים ולא עושים את השימוש המרבי במה שכבר ברשותם”.

במסגרת האירועים אותם עורך הפרוייקט, המכונים גם “מסיבות Restart”, מוצעים שרותי תיקון לכל בחינם (מלבד למכשירים גדולים במיוחד). אחת המטרות העיקריות של הפרוייקט כוללת גם את הצגתם של טכנאים מקומיים לקהל הרחב, לצד החייאת מסורת בריטית ותיקה מימי מלחמת העולם השנייה, שכונתה “Make do and mend”. ככל שהפרוייקט גדל וצובר תאוצה, גונטר וולאורי מתכננים להמיך להרחיב את פעילותם ולפנות ישירות ליצרנים על מנת לייצר מכשירים עמידים יותר שניתן לתקן בקלות גדולה יותר. השניים גם הובילו סדנאות שנערכו בקרב סטודנטים מבתי ספר ואוניברסיטאות מקומיות: “כשרואים ילד בן 11 מנסה לפתוח מכשיר וידאו ישן והופך מהופנט כשמסירים את המכסה והוא מגלה לראשונה מהי טכנולוגיית-רטרו וכיצד דברים פועלים, מקבלים למעשה ילד שיהפוך לאדם חדש, שלא הולך לבזבז מכשירים אלקטרוניים” מספר ולאורי.

למרות שהפרוייקט החל כאמור רק באמצע 2012, המארגנים כבר קיבלו בקשות רבות מאוד להוביל תוכניות דומות גם בערים נוספות בבריטניה ובמדינות אחרות. במידה והפרוייקט יוסיף להצליח, הסלוגן המלווה אותו “Don’t despair, repair” יכול להפוך יום אחד למנטרה בקרב צרכנים בעלי מודעות צרכנית וחברתית מפותחת מסביב לעולם.

לכתבה המלאה במגזין the squeeze לחצו כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר