זיכרון וגיאוגרפיה
5 תערוכות שונות ומרתקות מרכיבות את אירוע האמנות של אום אל-פחם השנה, מתוכן 4 תערוכות יחיד, 3 של אמנים פלשתיניים, עבודת וידיאו תיעודית של זוג אמנים בינלאומיים ותערוכת צילום קבוצתית. כל התערוכות מתמודדות עם היחס בין הגדרת מקום, תחום, גבולות וזיכרונות אישיים. הפתיחה ביום שבת 1.12.2012
צילום ראשי: מתוך תערוכת “זקני ואדי עארה”
זיכרון ויזואלי- תערוכת יחיד של האמן פואד אגבריה
אוצר: עבד עאבדי
אגבריה הוא אמן צעיר, בוגר האקדמיה לאמנות ולעיצוב “בצלאל” בירושלים וסטודנט לתואר שני MFA באוניברסיטת חיפה. אגבריה חי את דרך החיים הפלשתינית המסורתית, עם בחירתו לחזור בתום לימודיו לחיי משפחה ועבודה באום אל-פחם. הפער שבין החיים הבוהמיים של היוצר לבין החיים המסורתיים כאב משפחה מהווה את הנושא המרכזי של ציוריו. בסגנון ציור מודרניסטי מובהק, הוא מוביל את צופיו אל הנוף המקומי, נוף ילדותו האבודה. הוא חוזר אל “מוסמוס” כפר הולדתו, שם בילה את ילדותו הנאיבית, על מנת לבחון את גבולות המקום מחדש כאדם בוגר, מפוכח ובעל מודעות חברתית ופוליטית.
הנוכח נפקד – תערוכת יחיד של האמנית נסרין אבו בכר
אוצר: סלים אבו ג’אבל
אבו בכר היא אמנית צעירה, בוגרת המדרשה לאמנות בית ברל. מיצביה הגדולים של אבו בכר, המשלבים רדי-מייד ומגוון חומרים גולמיים, עוסקים בסוגיות של מגדר, פמיניזם ומקום האישה הפלשתינית כיום, לנוכח הקונפליקט בין המוסכמות המסורתיות וההגשמה העצמית בשדה האמנות. האוצר והבמאי, אבו ג’אבל, מביים ועורך את עבודת הוידיאו הראשונה שלה, הבוחנת שלבים נשיים בילדות ובגיל ההתבגרות.
האביב הערבי – תערוכת יחיד של האמן חאדר וואשח.
אוצר: פרופ’ חיים מאור
חאדר וואשח נולד למשפחה פלסטינית בעזה, נשא אישה בדווית וחי עמה ברהט כאזרח ישראלי. הוא עובד כצייר וכרשם על מגוון מדיומים, ביניהם בדים, לוחות עץ, ניירות צילום ועוד. בסיטואציה זו – כשזהותו שנויה, מיטלטלת בתוך הוויית הסכסוך הישראלי-פלסטיני – הוא בוחן ביצירתו את סוגיית ההשתייכות המשפחתית, הדתית, השבטית, התרבותית, הלאומית והמקצועית. זו גם דרך התבוננותו בתופעת “האביב הערבי”.
חאדר וואשח | נסרין אבו בכר | פואד אגבריה |
זיכרון וגיאוגרפיה, וידאו (1995) האמנית דוריס בלום (נורבגיה) בשיתוף עם האמן ויליאם קנטרידג’ (דרום אפריקה)
וידיאו דוקומנטרי של עבודת אדמה שנעשתה בשנת 1995 בביאנלה לאמנות ביוהנסבורג, על ידי שני האמנים. העבודה כללה שני אירועים במרחב ציבורי, בהשתתפות האמנים, בהם הם הדליקו כתובות אש מונו מטליות, האחד בדמות שער והשני בדמות לב אנושי. המבט הצילומי נע מתקריבים וראיון עם האמנים ועד למבט ממעוף ציפור, על מקומה של העבודה במרחב.
צללי הזמן – תיעוד צילומי של זקני ואדי עארה – תערוכה קבוצתית
משתתפים: שי אלוני, עמאר יונס, חאלד וווג’דאן פעואר.
אוצר: גיא רז
תערוכת צילום קבוצתית בה מוצגים צילומים של אמנים ישראלים ופלשתינים שנעשו בין השנים 2008-2013 של דיוקנאות של זקנים בשנות ה-80 לחייהם, מהתושבים הוותיקים של ואדי ערה, עוד לפני 1948. הצילומים צולמו בחלל מגוריהם העכשווי, בבתים שנבנו לאחר הקמת מדינת ישראל, בתי בטון של התקופה המודרנית ולא בתים מסורתיים עשויי חימר ואבן מסורתית של הכפר. קונפליקטים חיצוניים ופנימיים, כמו גם תבניות פיזיות ומנטליות מחלחלים אל תוך הבתים. הדפוס מכיל את הזהות ההיסטורית והתרבותית של התושבים.