מדריך לצילום וידאו

כיצד להפוך לצלמי-וידאו מקצועיים בעזרת מכשיר האייפון?
מאת: רוני וולף, אחראית מדיה חברתית ושיווק בחברת מיקוקה הפקות – תוכן וידאו יצירתי

 

image credit: Ian Collins

צילום וידאו הפך כבר מזמן לנחלת הכלל וכמעט לכל אחד כבר יש איתו מצלמה בכל רגע נתון. את המהפכה הזאת החלו מצלמות ה-DSLR שמצלמות באיכות מעולה מבלי לרוקן את הארנק. מצלמות אלו פרצו לשוק כמצלמות סטילס מעולות, אך מאז 2008 הן מציעות גם צילום וידאו ברזולוציית HD ובכך מאפשרות לצלמים חובבים ומקצועיים כאחד לצלם וידאו באיכות גבוהה ביותר, מבלי למשכן את הבית. את המהפכה שהחלו מצלמות ה-DSLR המשיכו המצלמות שמגיעות עם המכשירים הסלולריים, אשר מצלמות כיום גם הן ברזולוציית HD.

ככל שהשתפרה איכות המצלמות, החל עולם הצילום להתייחס אליהן ברצינות וכך נוצר עבורן בשנים האחרונות שוק של ציוד נלווה. אותו שוק מקביל לחלוטין מבחינת ההיצע שלו לשוק הציוד הקיים עבור מצלמות וידאו מקצועיות, אך ההבדל העיקרי הוא במחיר; אם קניית עדשה למצלמה מקצועית יכולה להגיע לאלפי שקלים, עדשה חדשה למצלמת האייפון יכולה לעלות פחות מ-50 דולר.

מחסן ציוד בגודל של קופסת נעליים
ציוד מצלמה הוא דבר יקר. גם צלמים מקצועיים נוהגים לשכור ציוד במהלך הקריירה שלהם ולהחזיק בבית את המינימום הנדרש. אך במקרה של מצלמת האייפון, מכיוון שמדובר במכשיר כל כך קטן, נוצרה לראשונה ההזדמנות להיות הבעלים של אותו ציוד בגרסתו המיניאטורית.

עדשות:
אין לנו ספק שהסתובבתם שנים עם מצלמות תיירים שלא ניתן להרכיב עליהן עדשה ובטח גם מצלמת הוידאו הקטנה שלכם באה עם עדשה קבועה. החלפת עדשה משמעה שינוי של שדה הראיה מן הקצה אל הקצה, כלומר ממש לא “אותה גברת בשינוי אדרת”.

 

חברת “olloclip” הקליפורנית, יצרה מיתקן המתפצל לעדשה בעלת שלושה גדלים שונים. המכשיר הפצפון והאלגנטי הזה, מגיע עם עדשת מקרו, שנועדה לצילומי תקריב ומגדילה את האובייקט המצולם פי 10.  מדובר בעדשה מעולה לצילום אובייקטים קטנים ומורכבים, כמו פרחים, חרקים ותכשיטים.

image credit: Stephanie Medeiros

עדשת הזוית הרחבה לעומת זאת, מבצעת בדיוק את הפונקציה ההפוכה ומגדילה עבורכם את שדה הראייה באופן האידיאלי לצילומי נוף, ארכיטקטורה וצילומי פנים.

image credit: Tutu

עדשת “עין הדג” תופסת שדה ראיה ברוחב של 180 מעלות, המדמה שדה ראיה של דג ומכאן שמה. כמו עדשת הזווית הרחבה, היא מעולה לצילומי נוף, צילומי שמים ותיעוד ספורט אתגרי.

 

 image credit: Tutu

חברה נוספת שמייצרת עדשות לאייפון היא חברת GO PANO, היצרנית הבלעדית של עדשת ה- “Go Pano micro”, המאפשרת לצלם שוט של 360 מעלות. יש לציין, שהשימוש בעדשה מחייב רכישת אפליקציה אותה מייצרת חברת EyeSee360.

 

והנה וידאו מגניב שצולם איתה (ניתן להזיז את שדה הראיה עם העכבר)

ציוד וידאו וגריפ
לא משנה כמה הסיפור שלכם מדהים או כמה הנוף שאתם מצלמים מרהיב, אם הצילום שלכם יהיה קופצני ובלתי נסבל, הצופים ירגישו זאת ויאבדו סבלנות. אז במקום להתרוצץ עם המצלמה בידיים ולדמיין שהפריים שלכם יציב, אנחנו ממליצים לכם להתפנות לעיסוק בקומפוזיציה.

לחובבי הטיולים, המוכנים להפרד מ- 39.95 דולר, חצובת הגורילה של חברת ג’ובי הסינית-אמריקאית היא פתרון מושלם. החצובה השובבה הזאת באה עם רגליים גמישות, המאפשרות לחבר את המכשיר לעצים, מעקות בטיחות או כל דבר בעל היקף סביר שניבט ממנו מראה שלא כדאי לפספס.

image credit: Nelson Minar

אם אתם לא טיפוסי אקסטרים ויש לכם חיבה לחצובות סטנדרטיות, אין סיבה שתפרדו מיותר מ- 50 שקלים. בתקציב זה ניתן בהחלט לרכוש חצובות פשוטות המאפשרות צילום יציב.

לא רק חצובות
ה”סטדי קאם” הוא מיתכון-מצלמה שהומצא בשנת 1975 על-ידי הצלם זוכה האוסקר גארט בראון. הסטדי קאם (מלשון “יציב”) משלבת בין השיוט היציב שמציעה עגלת ה”דולי”, לבין יכולת התנועה והגמישות של הגוף האנושי. בצורתו המקורית, ה”סטדי קאם” הוא מיתכון שמתלבש על גוף הצלם ומאפשר למצלמה לשוטט ביציבות בחלל או לעקוב אחר דמות במשך דקות ארוכות. עכשיו יש לה גם גרסה סלולרית, שדומה באופן מטריד לכלי נשק, אבל בהחלט עושה את העבודה.

הגרסה הסלולרית, ה- Smoothee שמייצרת חברת Steadicamבגודל המקורי (image credit: By John E Fry)

סטודנטים לקולנוע יודעים שברגע שהם מוציאים דולי ממחסן הציוד – עלויות ההפקה מוכפלות בן רגע. רק השינוע של הציוד הזה דורש רכב גדול במיוחד, שהעירוניים שבינינו נאלצים לשכור. לעומת זאת, ה”דולי-אייפון” שלפניכם, מציע את אותה החוויה של צילום תוך כדי תנועה, אך ללא הסרבול, המשקל, המסילות, עוזר הצלם וה”פוקוס פולר”.

יחי ההבדל:

 Pico Flex Dolly Kit  image credit: Appaloosa  

                                                     

יכול להיות שכבר יש ברשותכם חצובות טובות שאתם עושים בהן שימוש, ולכן אין סיבה שתרכשו חצובה נוספת לאייפון. בעזרת מתאם ה“Mosy Mount” אתם יכולים לחבר את המכשיר הסלולרי לכל חצובה שהיא ב 24.95 דולר בלבד.

 

ואם אתם ממש, אבל ממש רוצים לחסוך ולא מאמינים שמצלמת האייפון שווה את כל המהומה, הנה וידאו שיראה לכם כיצד להיות מקגייוור ליום אחד ולהכין חצובת-אייפון בעצמכם:

קצת צבע בעיניים

מצלמת האייפון שלכם יכולה להפוך לצעצוע הכי כיפי בעיר, בעזרת גלגלת עדשות ופילטרים לצילום סלולרי. הגלגלת עצמה מחוברת לגוף פלסטיק, שמתלבש על המכשיר כמו כל כיסוי סטנדרטי לאייפון. הגלגלת מכילה 10 עדשות ופילטרים שונים ועלותה נעה בין 80 ל-220 ש”ח, תלוי ביצרן.

קיט העדשות והפילטרים של חברת HOLGA


התאורה היא עוד כלי לספר סיפור
תאורת קולנוע היא מלאכה שלא לומדים ביום אחד ובניגוד למה שניתן לחשוב היא לא נועדה רק כדי “להאיר את הסט”. תפקיד התאורה בקולנוע הוא מהותי וחשוב לא פחות מבחירת הלוקיישן והקלטת הסאונד. על ידי איזונים עדינים ביותר של אור וצל, התאורה היא כלי ליצירת דרמה. מי שהבין זאת עוד לפני המצאת הקולנוע הוא הצייר ההולנדי רמברנדט, שצייר חללים ודמויות תוך השקעת מחשבה אדירה באור וצל, כך שהצצה בציוריו היא שיעור מעולה בתאורה.

כמובן שאתם יכולים להשתמש בפנסי-קולנוע גם כאשר אתם מצלמים באייפון, אבל אם אתם לוקחים ברצינות את העצה להקים מחסן הציוד בגודל של קופסת נעליים, פנס נורות הלד שלפניכם הוא פתרון מעולה. גוף התאורה המינימליסטי הזה מתחבר לאייפון מצדו הימני ומופעל על ידי בטריות חיצוניות. כך תוכלו לצלם לאורך זמן מבלי שבטריית האייפון תשווק חיים במהלך צילומי חוץ.

KYLP פנס נורות הלד של חברת “מנפרוטו”

הסרט הראשון שלכם
אז אם אי פעם חלמתם ללמוד קולנוע או אפילו רק לפתוח ערוץ ביו-טיוב, אין דבר שמונע זאת בעדכם: גם צילום סלולרי יכול להיות פרי של מחשבה ותכנון מוקדם. אתם מסתובבים בכיס עם מצלמה מעולה, זה הזמן להתחיל לעשות בה שימוש יצירתי.

והנה מי שכבר עשו זאת
בשנת 2011 ביימו האחים הדרום-קוריאנים פארק-צ’אנג ווק ופארק צ’אנג קיונג סרט בן חצי שעה בשם Night  Fishing. הסרט צולם באופן סימולטני על ידי 10 מצלמות אייפון 4 וזכה בפרס דב הזהב עבור הסרט הקצר הטוב ביותר בפסטיבל ברלין באותה שנה.

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר