גמילה

הגורמים להתמכרות
מאת: ציפי מזרחי, מנכ”ל נרקונון, מרכז ארצי לחינוך לגמילה

האדם המכור אינו מתחיל סתם כך להשתמש בסמים, הוא אינו אדם רע וחסר אחריות, אלא קיימים גורמים בסביבתו הדוחפים אותו לכך. הבשורה הטובה היא שיש דרך לשקם את חייו ולהביא אותו למצבו הראשוני, לפני שהתחיל להשתמש.

התמכרות היא הצורך הקבוע והקומפולסיבי (הדחף הבלתי נשלט) לחומרים ולשימוש בהם, חומרים שידוע שהם מזיקים. מכור הוא אדם שמבחינה פיזיולוגית ומנטאלית תלוי בחומרים המזיקים הללו, מתוך ידיעה ברורה שאם לא ישיג חומרים אלו, יסבול מתופעות גמילה נוראיות וקשות.

מתוך הבנה שכה מעט מובן למעשה אודות ה”מיינד” האנושי וכיצד הוא פועל ומדוע אנשים עושים את מה שהם עושים – האם קיימת דרך בה ניתן לחזות מי מועד יותר להפוך למכור וליפול למלכודת ההתמכרות? אם כך הדבר, האם יש משהו שניתן לעשות בקשר לכך?

התיאוריה מאחורי ההתמכרות

ישנן תיאוריות רבות לגבי התמכרות והגורמים לה: תיאוריות ביולוגיות שונות למשל מצביעות על גורמים גנטיים-מולדים ועל חוסר איזון בחילוף החומרים בגוף. ישנן גם תיאוריות פסיכולוגיות, המקדמות את רעיונות התמריץ השלילי והתמריץ החיובי, האישיות הפגומה או הלקויה ושל נטייה להתנהגות בעייתית.

קיימות אף תיאוריות סוציולוגיות–חברתיות, שעושות שימוש בתוויות מבלבלות ו”מושכלות”, שלא נראה שהן שימושיות במיוחד, במידה והאדם היקר לך מתמכר פעם נוספת. לא משנה מהן התיאוריות, מה שחשוב בעולם האמתי הוא האם הן עובדות או לא והאם תוצאות השימוש בהן יטפלו בצורה נחרצת בשימוש ההולך וגובר של בחומרים מסוכנים וההתמכרות להם או לא.

העובדה שקיימת מגמת עלייה בשיעור השימוש בסמי מרשם, מהווה איום על הדור הצעיר, מחייבת אותנו להתבונן ולנסות לגלות סימנים מקדימים להתמכרות פוטנציאלית ולנקוט בצעדי מניעה, לפני שאותם צעירים ידרדרו לחיי הרס ולמלכודת מסכנת חיים של שימוש בחומרים מסוכנים.

אם נצליח להבין מה באמת גורם לאדם לחפש סמים ולהשתמש בהם, מתוך ידיעה ברורה על הסכנות והנזק של היותו מכור – יכול להיות שנצליח לבודד ולזהות את הגורמים הדוחפים את האדם לעבר סכנת ההתמכרות, בעוד אדם אחר לא יחווה זאת

גורמים סביבתיים
בגורמים אלו, הכוונה היא למה שמקיף את האדם: אנשים אחרים, משפחה, חברים, חיות מחמד, בית ספר, עבודה, מזג אוויר, תרבות או במילים אחרות – הכול. אם ילד או אדם צעיר גדל בסביבה בה חיים אנשים נוספים המשתמשים בסמים ואלכוהול ומהווים דוגמא רעה לדרך בה חיים את החיים או אפילו מעורבים בפעילות עבריינית, זה יכול בהחלט להגביר את הסיכון לשימוש בחומרים אסורים ומזיקים ולהתמכרות.

לחץ חברתי
כאשר אדם צעיר מגיע לגיל העשרה, מרכז כובד ההשפעה עליו נודד מהמשפחה אל החברים בבית הספר או במועדונים השונים, זהו טבע האדם – אנו רוצים להיות מקובלים ולהרגיש שייכים. כנראה שאין שעמום גדול יותר מזה הנובע מעצם העובדה שאדם חש בודד וכך, מתבגר שסביבתו לא הייתה מאיימת, עלול להשתכנע ולהתפתות ע”י חבריו המשתמשים בסמים וליצור בכך סיכון גובר להתמכרותו שלו.

חוסר בכלים להתמודדות בחיים
כישלון המערכת החינוכית, הבא לידי ביטוי בחוסר יכולתו של התלמיד ללמוד כיאות את המיומנויות הבסיסיות שתאפשרנה לו להשיג את שאיפותיו וחלומותיו ולהבטיח את יכולתו להשיג את המשאבים הנחוצים לו על מנת לשרוד בעולם, מהווה גורם חשוב בהגברת הסיכון לשימוש בחומרים מסוכנים ובהתמכרות.

חוסר במיומנויות חברתיות המאפשרות לאדם לתקשר ולהתנהל מול אחרים באופן אפקטיבי, שהן חלק אינטגראלי מהדרך לקידום האדם בחיי היום יום, בחברה ובעבודה, הוא גורם נוסף השם את האדם ברמת סיכון להתמכרות.

לסיכום, כאשר רואים ילד או מתבגר נאבקים, בבית, בבית הספר או בחברה, זוהי אחריותנו כבני אדם, להושיט יד ולעזור להם. פעולה זו עשויה ליצור את ההבדל בין חיים של השפלה וסבל ע”י שימוש והתמכרות לסמים לבין חיים של אריכות חיים, יושר ותרומה לאנושות.

לפרטים נוספים וקבלת יעוץ לחצו כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר