חינוך

האם יש שוויון הזדמנויות למורים ותלמידים ברחבי הארץ?
לרגל שש שנים לתכנית מחשב לכל מורה, אורי בן ארי מציג נתוני הצלחה מדהימים בשיעורי הזכאות לבגרות בעיר ירוחם ומקווה ששאר המדינה תצטרף להצלחה שמובילה קרן אתנה

מאת: אורי בן ארי, נשיא קרן אתנה

 הדימוי באדיבות: אמיר אלון

בימים אלה חגגנו בירוחם שש שנים לתכנית “מחשב נייד לכל מורה בישראל”, תכנית אותה ייסדנו בשנת 2007 במטרה להביא להעצמת המורים בישראל באמצעות תקשובם. התפיסה של קרן אתנה היא לקדם את המורים לעבר המאה ה-21 ולקרבם לעולם הדיגיטלי בו חיים תלמידיהם. הקרן מאמינה כי מחשב והכשרה מקצועית נלווית, יסייעו למורים להתמודד עם מהפיכת המידע שהביא עמו האינטרנט ויהפכו את המורה ל”מנטור” שיוערך ע”י תלמידיו.

אין סיבה שמעמדם של מורים בישראל ייפול ממעמדם של קציני צה”ל. חינוך הוא אחד הערכים החשובים אותם יש לחזק כחלק מרכזי בביטחון הלאומי של המדינה, כפי שהאמין התעשיין דב לאוטמן ז”ל, שהשקיע שנים רבות למען שיפור פני החינוך בישראל ונפטר לאחרונה. לתכנית שהוקמה בחסות משרד ראש הממשלה, שותפים משרד החינוך, הסתדרות המורים, בנק מסד ותורמים רבים מהמגזר העסקי והשלישי שנרתמו למשימה ולקחו על עצמם להגשים את חזון התכנית.

במהלך שנים אלה, הצטרפו לתכנית למעלה מ-8,000 מורים וגננות במעל עשרים רשויות ומועצות מקומיות ואזוריות. מורים אלה קיבלו מחשב נייד והכשרה מקצועית שזכתה להצלחה רבה. בתור דוגמא, העיר ירוחם, אשר הייתה העיר הראשונה להצטרף לתכנית וכל מוריה קיבלו מחשב נייד והדרכה מקצועית, מציגה עד כה הישגים מרשימים. בעיר נרשם גידול של כ-85% במספר הזכאים לתעודת בגרות מתחילת הפרויקט (מ-43.1% ב-2006 ל-79.8% ב-2012). בנוסף, ניתן להצביע על שיעורי גידול של כ-31% בניגשים לבחינות בגרות במתמטיקה, כ-38% בניגשים לבגרות בפיזיקה וכ-176% בניגשים לבגרות בביולוגיה בעיר. כמו כן, שיעור העומדים בדרישות הסף לאוניברסיטאות זינק מ-69.4% ל-89%,והפך לגבוה מהמוצע הארצי – הישגים מרשימים ללא ספק.

מסקר שנערך ע”י ד”ר עוזי מלמד בקרב המורים, כעבור שלוש שנים מתחילת התכנית עולה כי 99% מבין המורים סבורים שהשתתפות בתכנית שיפרה את מעמדם בכיתה. בהמשך לכך התברר, כי היקף השימוש במחשב בזמן השיעור גדל שבעתיים מתחילת התכנית ועד למועד הסקר ודווח על כ-35% פחות הפרעות במהלך השיעור בכיתה.

עם תוצאות כאלה קשה להתווכח, אך לצד ההצלחה חשוב לציין שהדרך עודנה ארוכה. כ-30,000 מורים בישראל נהנים כיום ממחשב נייד (כולל תרומות קרן אתנה), וזאת בשעה שעוד כ-100,000 מורים טרם זכו לקבל מחשב נייד והדרכה מתאימה. מעל ל-300,000 תלמידים כבר נהנים מפירות התכנית והצלחתה ומשיפור עצום ברמת הלימודים. תלמידים אלה מהווים כ-10% ממספר התלמידים בישראל וערים ומועצות אזוריות רבות ממתינות לתרומות ע”מ לשלב את התכנית בבתי הספר.

גורמים רבים ובראשם משרד החינוך לקחו על עצמם לתקשב את המורים והגננות. כולם מבינים את חשיבות המהלך, אך במישור המעשי, ההתקדמות אינה משביעת רצון. רוב המורים עדיין מלמדים ללא מחשב ונתפסים כלא רלוונטיים בעיני תלמידיהם. מדוע משרד החינוך מתמהמה? חילופי שרים? קיצוץ תקציבים? שינוי בסדרי עדיפויות? מה לגבי שוויון הזדמנויות? כשרואים את הישגיהם של תלמידי ירוחם, נשאלת השאלה, מדוע מקפחים את יתר התלמידים?

איך ניתן להסביר את הדיסוננס שבישראל פותחו תוכנות לימוד מהמתקדמות בעולם ומאגרי מידע שיכולים לשרת בהצלחה מורים ותלמידים, אך בכל זאת, מספר זעום של מורים ותלמידים אכן מפיקים תועלת מפיתוחים אלה?
כיום, משרד החינוך מחייב את המוציאים לאור להמיר את ספריהם לפורמט דיגיטלי אשר יהיה זמין גם ברשת האינטרנט, אך רק כ-25% מהמורים יכולים להגיע ולהשתמש במאגרים אלה.

כנשיא הקרן ששמה לה למטרה כי עד שנת 2015 יצוידו כל מורי ישראל במחשב נייד ובהדרכה מתאימה, אני קורא למשרד החינוך להעמיד את נושא תקשוב המורים בראש מטרותיו. במקביל, אני מנסה לרתום תורמים מהמגזר השלישי ומהמגזר העסקי לסייע ולתרום לטובת תכנית זו. עלינו להעניק למורינו וילדינו כלים רלוונטיים בכדי להצליח ולהביא לצמיחה עתידית, מיידית ומוכחת.

לפרטים נוספים לחץ כאן>>

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר