לוגו

מאת: ענבל אסא

עולם ה’סמלילים’ (AKA “לוגואים”) נמצא מסביבנו כבר כמה אלפי שנים. במצריים העתיקה השתמשו בהם ע”מ לסמן שייכות על חפצים, אמנות וכתבים, היוונים והרומאים סימנו איתם פסלים, כדים ושאר אמנות חרס והחל מהמאה ה-12 משפחות בעלות מעמד החלו לסמן את מעמדן וייחוסן בעזרתם.

בתחילת שנות ה20, אז נולד עולם הפרסום בצבע, החלו חברות למינהן להשתמש בסמלים שונים ע”מ לתאר את טיב התוצרת שלהן בעיקר ע”י נופים, חיות, צמחים ושאר אלמנטים שגרמו לסחורה להיות מושכת יותר בעיני הלקוח.

במאה שנים האחרונות, אורח החיים שלנו הפך למורכב ומהיר יותר, כך גם עיצוב הלוגו.

Times_Square,_New_York_City_(HDR)

טיימס סקוואר, ניו יורק. שימו לב שרב הלוגו המזוהים נטולים אלמנטים וקישוטיות.

אנו חיים בעידן בו הנוכחות ברשת היא מעל הכל, גם שהעסק הפיסי שלך נמצא באזור החם ביותר בתל אביב, חשוב לא פחות מקום הופעת השם שלך בגוגל, פני החנות שלך היא פריסת שירותך ומוצריך באותו פורמט מלבני ורמת האהדה שלך נמדדת בכמות הלייקים שעשו לך בפייסבוק.

כדי שהלקוח הפוטנציאלי יגיע ויישאר אצלך באתר/חנות/מסעדה, יש לך בערך בין 3-10 שניות “לעשות עליו רושם”, כלומר, להעביר לו מידע ממוקד בזמן קצר. בכדי ליצור את הרושם הזה נדרשת חשיבה, יצירתיות ועיצוב איכותי. מאחר ואין לנו את היכולת להופיע פיזית מול כל הלקוחות הפוטנציאלים שלנו, מחובותינו

כבעלי עסקים “לתת שואו” ויזואלי ואיכותי שיקנה את תשומת לבם של הלקוחות. על האתגר החשוב הזה עומד המעצב הגרפי.

אומנם יש היום המון פלטפורמות חינמיות ליצירת לוגו ברחבי הרשת: אתרים חינמיים, עיצוב כרטיס ביקור חינמי, תוכנות עיבוד תמונה וגרפיקה חינמיות. אך יש מספר דברים שלא תמצאו שם כמו נגיעה אישית, קונספט מקורי והרעיון שמאחורי הניראות, אותם עדיין תמצאו רק אצל מעצב גרפי מקצועי בעל ניסיון וידע מקיף בתחום.

האתר, כרטיס הביקור, הלוגו והפלייר הם חלק בלתי נפרד מהמראה העיסקי שלנו. ככל שנדאג ונשקיע בהם יותר כך ניתפס בעיני הלקוחות כעסק מקצועי, אמין ואיכותי, בעולם הדיגיטלי ובעולם האמיתי.

לוגו טוב

כל המוסיף גורע.

מאוד מפתה לנסות להכניס את כל עולמך לתוך הסמל הקטן הזה, אך המציאות של 3-10 שניות מכתיבה לשכוח מהתמונה של חתול המחמד שלנו, של הקעקוע שעשינו בתאילנד לפני 5 שנים או אפילו הקלישאה החוזרת של ראשי התיבות שלנו. לוגו טוב צריך להיות תמציתי ומדויק – ללא אף קו או כתם מיותרים. הלוגו

מורכב ממספר אלמנטים, כולם צריכים להיבחר בפינצטה ולכל אחד מהם צריכות להיות סיבה והצדקה, אז בואו נשאיר את התמונה של התינוק החמוד שלכם ללוח השנה שתתנו לסבא וסבתא בפסח.

logo history

 מוותרים על המיותר

מכיוון שהאלמנטים בלוגו בודדים, כל אחד מהם צריך להיות חזק ולהחזיק את עצמו.

אז מה היה לנו שם?

פונט.

הבחירה בפונט צריכה להיות מושכלת. תופתעו לגלות כמה תוכן ועושר יכול להעביר פונט שנבחר בקפידה. פונט עגלגל ושמן יעביר מסר ותחושה שונה לחלוטין מפונט שנראה תנ”כי ומחודד (‘סריפי’ בז’ארגון). הבחירה בפונט היא קריטית, שכן בכוחו של פונט נצור ההבדל הקטן בו המותג שלך הופך ממותג התחנה המרכזית למותג ממתחם התחנה. כמובן שיש חשיבות גבוהה מאוד לפונט ברור וחד נטול קישוטיות. קישוטים זה לסוכה, לא לעיצוב טוב.

גודל.

מהרגע שבו לחברה יש לוגו, הוא משמש למבחר מטרות: הטבעה על מוצר, מיתוג עטים, עמוד פייסבוק, שלטי חוצות ועוד, הכל בהתאם לצרכים הפרסומיים של העסק. חשוב שהלוגו יהיה ברור וקריא בכל פורמט – בהקטנה קיצונית, על שלט חוצות ובהעברת נייר לוגו בפקס. לוגו טוב ייראה מעולה בכל פורמט ויעביר את אותה התחושה והמסר אליהם התכוונו בעלי החברה והמעצב. 

צבע.

כמו הפונט, גם לצבע יש משקל פסיכולוגי לא קטן. עולם הפרסום מלא במחקרים שנעשו על השפעת צבע על תחושותנו ותופתעו לגלות שכמה שתהיו מקוריים ואתם יכולים להשבע שהצבע האהוב עליכם הוא חאקי זוהר, בעניין הזה, אנחנו דיי מחווטים אותו הדבר. כחול למשל הוא צבע שמשדר ביטחון, צהוב – שמחה, ירוק – צמיחה וכו’.  ע”מ להמחיש את הנושא אבקש אתכם לדמיין לוגו של רופא שיניים בצבע כחול ואז לדמיין את אותו לוגו באדום. מה כואב לכם יותר?

והאלמנט, אל תשכחו את האלמנט.

האלמנט בלוגו יכול להיות מינימליסטי ביותר ועדיין לשדר תנועה, רכות, כח, הומור וכו’. דוגמא מעולה לתנועה טובה בלוגו תהיה סמל ה’סוואש’ של נייק.

גם אם בחרנו בציור של יונה ללוגו של עסק הפרחת היונים שלנו, הכל טוב. אמנם לא מקורי אך בכך נבטיח לנו שהמסר של מה עושה החברה שלנו יכנס למודעות הלקוח בשניות הראשונות. אגב יש מליוני דרכים לצייר ולסמל יונה וגם הבחירה הזו צריכה להיות מדוייקת למיתוג שבחרנו, אותה יונה, לצורך הדוגמא, יכולה להיות משורטטת בקווים חדים וסימטריים ולשדר עסק “מחושב” לעומת יונה שתשורטט בקווים קליגרפים יפנים ותשדר אוריינטליות.

מתי אנחנו בבעיה? שחלק מהצופים חושבים שהיונה היפה שלנו היא מצקת מרק, אז פספסנו את המטרה שלנו. חשוב פחות – המבנה האנטומי המדוייק של היונה, חשוב יותר- שהיונה תשאר ותשדר ‘יונה’ בעיני הצופה.

לוגו יכול כמובן להתקיים ללא כל המרכיבים להל”ן, אם אתם מצליחים להגיע ללוגו מובן בלי אלמנט או בלי טקסט למשל- שיחקתם אותה.

מה שהכי חשוב לזכור הוא שהבסיס לבחירה של שלושת האלמנטים לא צריך לנבוע מטעמי “יופי” או העדפות אישיות (“הבוס של החברה ממש אוהב ורוד זוהר”) או טרנדים (“ערבסקות ממש הולכות עכשיו”) אלא בחירות מושכלות שמשרתות את החברה והמיתוג בצורה הטובה ביותר. טרנדים באים והולכים ואנחנו רוצים להגיע לצורה שלא תביך אותנו עוד ב2017.

לסיכום,

לכל עסק, שירות או מוצר יש מהות, ערכים, אמונות ומאפיינים יחודיים – אלו צריכים להיות הקווים המנחים בעת בחירת לוגו מתאים.

בנוסף חשוב להתייחס לקהל היעד של העסק או המוצר ולהתאים את מיתוג החברה והעיצוב להעדפותיו. בעל החברה יכול להיות אדם מבוגר ושמרן, אבל אם החברה שבבעלותו מוכרת סקייטבורדים לבני העשרה, המיתוג צריך להיות מותאם להעדפותיהם ובעל מאפיינים צעירים ודינמיים. 

בגלל כל אלו ועוד חשובה מאוד הבחירה במעצב גרפי יצירתי ובעל נסיון. העדיפו מעצב שיוכל ליצור לכם מיתוג כולל, כך יישמר הקו העיצובי שלכם בצורה האותנטית והשלמה ביותר.

תשקיעו, גם אנרגיה וגם כסף. זה שווה את זה. עשיתם לוגו רק לפני שנתיים? לא נורא, אולי יש מקום לריענון. תראו כמה פעמים פלאפון שינו את המיתוג שלהם. אם עושים את זה בצורה חכמה ומקצועית, שינוי לוגו יכול להתפרש כביטוי לעסק שלמד, שיגשג והתקדם.

old pelephone logo

אין בעיה עם ריענון לוגו כל כמה זמן, אם הוא נדרש.

רוצים לבחון את הלוגו שלכם?

הנה תרגיל פשוט – החזיקו כרטיס או דף עם הלוגו מאחורי הגב תחשפו אותו ל- 5 שניות (כן, תספרו) לאדם אשר לעולם לא ראה אותו ותסתירו אותו שנית, תשאלו את הבנאדם מולכם מה המילה הראשונה שעולה לו בהקשר לאלמנט/צבע/פונט.

כמובן שכדאי לעשות את המבחן לכמה שיותר אנשים, מבטיחה לכם שאתם תופתעו ותוכלו לגלות המון על מה הלוגו שלכם באמת משדר.

אשמח לייעץ לעצב ולמתג.
inbalassa@gmail.com


ענבל אסא

inbalassa.com

 

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר