במסגרת הפסטיבל המציין 800 שנה לאום אל פחם יתקיימו שלל אירועי אמנות ובראשן שתי תערוכות חדשות: התערוכה “בית/מקום”, אותה אוצרת יעל ארגוב חכמון, יוצאת אל מחוץ לחלל הגלריה המסורתי, אל חללים אלטרנטיביים ברחבי העיר ומעלה שאלות של שייכות וזרות, גבולות, קיום הדדי ושיתוף פעולה בין המארחים לבין המתארחים. תערוכה נוספת היא זו של ד”ר אסמעיל נאשף “זיכרון והגירה” מוצגת בכל חללי הגלריה ומשלבת אמנים מקומיים ובינלאומיים העוסקים במטען הנדודים. התערוכות נפתחו לקהל בתאריך 19/5/2012 ויתקיימו עד סוף חודש יוני
התערוכה “בית/מקום” מנסה לבחון את אפשרויות החיבור בין נקודות המבט השונות של האמנים המשתתפים בתערוכה דרך עבודותיהם, כאשר אלו אינן מוצבות בחלל מוזיאלי, הנחשב למקומם הטבעי אלא בבתים או מבנים בבעלות תושבי אום אל פחם.
בין האתרים בהם יתקיים הפרויקט ניתן למצוא את בית משפחת קחאווש- אחת המשפחות הוותיקות באום אל פחם, בית משפחת אבו עאיד שביתם מהווה נקודת תצפית על כל העיר ובו מוצגות היצירות בשטח פתוח, ביתו של האמן פואד אגבריה ומפעל הקפה “אלבאשא” שהחלל המרכזי שלו ישמש כחלל התצוגה.
התערוכה מבקשת מן המבקרים לסייר בין מוקדי האמנות השונים ולספוג את האווירה בעיר. דרך מסלול השיטוט נוצר מפגש מרתק בין המבקר לבין הגרעין העתיק של היישוב, סמטאות העיר, ההיסטוריה והתרבות של המקום. האמנים המשתתפים בתערוכה מנסחים בשפה אישית את נקודת מבטם, הבנויה מחיבורים של חוויות, זיכרונות, מסורת, הבית בו גדל, עבר והווה.
התערוכה תפתח לקהל בשבתות ותתקיים ברובה במתכונת של סיור באתרים השונים בליווי מפות בהן מסומנים האתרים והאמנים המציגים בכל אתר, לצד מידע על התערוכות. הסיור יערך באמצעות מיניבוסים ובשיתוף פעולה עם עמותת מרבד ירוק בוואדי ערה.
בין האמנים המשתתפים בתערוכה “בית/מקום”:
לאה אביטל, ליאת אלבלינג, אניסה אשקר, אורן בן מורה, הודא ג’מאל, שרון גלזברג, הינדה וייס, נירית זר, ראפת חטאב, שאדי יאסין, בותינה מלחם, אברהם פלגי, ליאלי קחאווש, נמרוד ראובני, אילת קסטלר, אסא ביגר, איליא בעיני.
***
התערוכה “זיכרון והגירה” דנה באחד הצירים המרכזיים בחברה הפלסטינית כיום: ההתמודדות עם תוצאות המלחמה ב- 1948 והשלכותיה על החברה מאז ועד היום. הייחוד של התערוכה מתבטא בכך שהיא בוחנת מחדש את נושא הזיכרון וההגירה לאור תהליכי השינוי העמוקים שחלו בחברה הפלסטינית ובכך שהיא מפגישה בין תהליכים אלו לבין הכלים הטכנולוגיים החדשים המאפשרים צורות שונות של הבעה ויזואלית.
במטרה לכלול זוויות ראיה שונות של תופעת הזיכרון וההגירה בחברה הפלסטינית העכשווית נבחרו חמישה אמנים פלסטיניים, אמן תוניסאי צרפתי ואמן אמריקאי. כל האמנים עוסקים בסוגיית תהליכי הוויזואליזציה של הזיכרון וההגירה ברמה הדוקומנטרית לצד הרמה האמנותית.
היצירות השונות בתערוכה בודקות את אלמנט הזיכרון ואלמנט ההגירה על ידי שימוש במטאפורה ויזואלית חומרית בעלת שני עקרונות מארגנים; הראשון הוא עקרון השהות העיקשת בדרכי השיבה אל המולדת, כמו העבודות של אניסה מוהנד ואיסמאעיל. השני עוסק בעוצמתו הרבה של האירוע עצמו, בעבודות של אוסאמה פאזאל זוהדי ומוחמד למשל. נראה כי היחס הדיאלקטי בין כובד משקלו של הזיכרון ובין המסע בדרכי ההגירה\השיבה ימשיכו להוות ציר מרכזי המאגד את שדה הנראות הפלסטינית ביחס של הפלסטינים אל עצמם וביחס האחרים אליהם.
האמנים המשתתפים בתערוכה “זיכרון והגירה” הם:
אוסאמה סעיד, זוהדי קאדרי, מוחמד פאדל, אניסה אשקר, מוהנד יעקובי, איסמאעיל בחרי, ופאזל שיך.
“הגירה וזיכרון”, גלריה לאמנות אום אל פחם
“בית / מקום” תערוכה בחללים אלטרנטיביים, אום אל פחם
התערוכות נפתחו לקהל בתאריך 19/5/2012 ויתקיימו עד סוף חודש יוני.
________________________________________________________________________
גלריה לאמנות אום אל פחם הוקמה לפני כ-10 שנים ומנוהלת על ידי סעיד אבו שקרה, אוצר, אמן ואיש חינוך. הגלריה צברה מעמד בינלאומי בזכות מיקומה ובעקבות שיתוף הפעולה הייחודי שמתקיים בה בין אמנים ערבים ויהודים מן השורה הראשונה. הגלריה משמשת כמוקד תרבותי וחברתי ייחודי ויחידי לתושבים, ולוקחת אחריות על גיבוש חיי הקהילה והחברה במקום. הגלריה פועלת מזה מספר שנים להקמת המוזיאון הערבי הראשון במדינת ישראל, מוזיאון אום אל-פחם לאמנות עכשווית.