וידאו, מוזיקה, יוטיוב וזכויות יוצרים
כשאתה מעלה ווידיאו ליוטיוב, או לאתר שלך, מה אתה עושה בנושא המוזיקה שהכנסת לסרטון? האם אתה תמיד בודק שיש בידיך את כל הזכויות עליה? בין אם מדובר בווידיאו עסקי, או סתם סרטון משפחתי שכביכול לא מעניין אף אחד… אתה עלול למצוא את עצמך מתמודד עם תביעה מאד לא נעימה בגלל איזה וידיאו שאתה בכלל לא זוכר שהעלת אותו לרשת האינטרנט. במאמר זה תמצא נתונים שיעזרו לך לפעול נכון, וגם טיפים ואלטרנטיבות לשימוש חוקי במוזיקה ברשת האינטרנט.
העידן הדיגיטאלי פותח דלת לעבירות רבות בתחום זכויות היוצרים. זהו נושא שמעסיק תעשיות גדולות ברחבי תבל. מהפכת המידע מאפשרת היום לכל גולש לקחת יצירה מוזיקלית שהוא אוהב, לערוך אותה אל תוך וידיאו, ובמהירות האור – להעלות את הוידיאו המוכן לרשת ולשתף אותו עם אנשים אחרים. השאלה היא, איך עושים את זה באופן חוקי?
היד קלה מדי על ההדק; אנשים רבים מעלים לרשת, אל תוך הערוצים הפרטיים והעסקיים שלהם, יצירות מוזיקליות שלא שייכות להם, מכל מיני סיבות שכיחות:
“כולם מעלים ליוטיוב”, “אני לא מכיר את החוקים”, “החוקים כל הזמן משתנים”, “הסרט הוא לא למטרות רווח”, “בחיים לא יעלו עליי…”
המנגנונים של יוטיוב ואתרי שיתוף קבצים אחרים מאד התקדמו מאז תחילת שנות האלפיים.
היום, חיים ביננו רובוטים דיגיטאליים שסורקים את הרשת בלי הפסק כדי לחפש ולמצוא “עבריינים” שגונבים קניין רוחני של יוצרים. העוסקים בנושא זה כבר מזמן לא סומכים על “הרמה המוסרית” של המשתמשים, או על הידע שלהם בתחום, והדרכים לאכיפה משתכללות כל הזמן.
גם אם לפעמים “לא קורה כלום” כשאתם מעלים ליוטיוב וידיאו עם מוזיקה מוגנת בזכויות, אם תסתכלו מקרוב בערוץ שלכם, תמצאו בד”כ הודעת מערכת שמתריעה על עבירת זכויות יוצרים, וגם אייקון קטן – שמתריע על העבירה – שהוצמד לווידיאו שלכם (בעמוד של “ניהול סרטונים”).
ככל שקיים יותר חופש, כך קיימים יותר מחסומים, וכך גם נוצרות אלטרנטיבות שמטרתן לפתור את הבעיה. נניח והכנתם סרט עסקי שאתם רוצים להעלות לרשת מבלי להיכנס לעלויות גדולות סביב רכישת הזכויות או למשא ומתן ממושך מול אקו”ם, אחת מן האלטרנטיבות הבאות בטוח תתאים לכם:
Royalty Free: רכישת מוזיקה מספרייה או ממאגר מוזיקלי, כאשר התשלום הוא חד פעמי, ולא קשור לכמות השימושים שאתם עושים ביצירה. מלבד חברות שמתעסקות בתחום זה, קיימות גם ספריות מוזיקה רבות ברשת האינטרנט, כמו Premium Beat, או בקצה העליון של הסקאלה – החברה המובילה בעולם Extreme Music. הסכומים ליצירה הם בדרך כלל נמוכים ונעים בין 30$ ל 3,000$ (תלוי בטריטוריה, בתקופה ובמדיות).
Creative commons: פתרון מעולה במקרים רבים. קריאטיב קומונס הוא ארגון חובק עולם שמטרתו להעניק אלטרנטיבה ראויה למבנה הקיים שלדיני זכויות יוצרים באופן שיאפשר ליוצרים לשתף יצירותיהם עם אחרים ולהעניק להם הרשאות רחבות יותר מאלו שמתאפשרות דרך דיני זכויות היוצרים, בצורה קלה, ברורה ובעיקר ללא עלויות. כך מעודד הארגון יצירה, הפצה ושיתוף של יצירות, בעיקר בפורמט דיגיטאלי ובייחוד ברשת האינטרנט.
זאת מתוך הבנה שפורמט המדיה העיקרי היום הוא הפורמט הדיגיטאלי ושיטת ההפצה הדומיננטית היא באמצעות אתרי שיתוף והפצת מדיה באינטרנט ולא בדרכים הקלאסיות והישנות. בפועל, מושתת המנגנון האלטרנטיבי על רישיונות ייחודיים –רישיונות CC– לפיהם רק “חלק מהזכויות שמורות” וזאת בניגוד למנגנון זכויות היוצרים הקלאסי על פיו” כל הזכויות שמורות” מרגע שיצירה נוצרה. כיום קיימים מאגרים רבים באינטרנט שמאגדים יצירות שמוגנות בחוזים של קראטיב קומונס, וכן אתרים רבים שמאפשרים לך כיוצר להגדיר את היצירה שלך כמוגנת בחוזה של קריאטיב קומונס, בלחיצת כפתור ובחינם (יוטיוב, אגב, ביניהם).
Audio Swap: אופציה שקיימת בניהול סרטונים ביוטיוב, ומאפשרת “להלביש” יצירה מוזיקלית על גבי הסרטון, באופן חוקי. אפשרות זו יכולה להתאים לסרטון שבנוי כקליפ או מצגת, ושהמיקום המדויק של המוזיקה ביחס לתמונה הוא לא קריטי. המאגר שמוצע ביוטיוב מורכב מיוצרים רבים וז’אנרים מוזיקליים שונים.
הלחנת מוזיקה מקורית היא לעיתים קרובות זולה יותר מהאופציה של רכישת מוזיקה מוגנת בזכויות יוצרים (במיוחד כשמדובר במוזיקה אינסטרומנטלית). מיותר לציין שאם עומד לרשותכם מוזיקלי מוכשר התוצאה לעיתים קרובות תהיה מוצלחת לעין שיעור לעומת האופציות שלעיל.
החלטנו להיות בקיאים בנושא משום שלאחרונה הסתבר לנו בדיעבד, שעברנו בשגגה, על חוק זכויות יוצרים כשהשתמשנו ביצירה מוזיקלית ברקע של אחד מהסרטונים שלנו. ביצירה זו נשמע הלחן של השיר “Penny Lane” של ג’ון לנון ופול מקרתני, חברי להקת הביטלס, בביצוע של גיטרה אקוסטית.
יצירה זו מיוצגת באופן בלעדי בישראל על ידי המו”ל דליה הוצאה לאור בע”מ, המייצגת את חברת SONY/ATV Music Publishing העולמית.
דליה הוצאה לאור בע”מ פנתה אלינו עם דרישה להורדתו המידית של הסרטון מן הרשת. כמובן שכך עשינו מיד.
מאמר זה הוא מבחינתנו בגדר לקיחת אחריות על התחום, וגם התנצלות מעומק הלב.