מגזין לוטן לעסקים ולייף סטייל, אוגוסט 2012, משפטים

הסכם שותפות בין נשים – להיות או לחדול
מאת: עו”ד אופיר יוסף, משרד עו”ד יוסף & חכים

“אנחנו החברות הכי טובות, מאז ימי ביה”ס”; “לנשים יש תקשורת טובה”; “אנחנו נדע לפתור כל בעיה כשתצוץ”; “גם עם בעלי אין לי הסכם ממון”; כל אלו ועוד טענות רבות אחרות הן הנמקות שנשים נותנות לעצמן, על מנת להתחמק מלגעת בנושא הרגיש של הסדרת הסכם שותפות. אכן, הסדרת העניינים העיקריים מראש עשויה להציף בעיות מעל פני השטח, אלא שדווקא גישה המותירה את הבעיות בלתי פתורות, עלולה לעלות ממון רב ולא פחות חשוב – לגבות מחיר גבוה של חוסר נעימות, רגשות תסכול ומתיחות בין השותפות

חוסר רצון להסדרת הסכם שותפות בין נשים עלול להוביל בנקל למספר מצבים פוטנציאליים לא נעימים;  מה יקרה אם לא תעמדי עוד מול השותפה אלא מול מישהו זר לקשר, כמו מעקל שהשותפה חייבת לו כסף או יורש? מה יקרה אם יתגלעו ביניכן מחלוקות ביחס לניהול השוטף של העסק או בעניינים קרדינליים כמו צירוף שותף? מה יהיה אם תמצאי עצמך עובדת בעסק מבוקר עד ערב, בעוד שותפתך איננה נושאת בעול, בין משום שאיבדה בו עניין ובין מסיבות אחרות (כגון מצב בריאותי)? כיצד ימומן העסק ומה יהיה אם ייקלע לקשיים? מה קורה ביום שאחרי (בין עקב פרישת שותפה ובין עקב פירוק) –  האם לשותף לשעבר מותר להקים עסק מתחרה או לפנות ללקוחות?

האם את יכולה להיות בטוחה שהחברות והתקשורת האישית תעמוד לכם כדי לצלוח משברים וסיכונים מסוג זה?

כדי לעמוד על הנחיצות בהסדרת הסכם שותפות ועל העניינים העיקריים שהסכם כזה צריך להכיל, כדאי להקדים מספר מילים על המאפיינים של קשרי שותפות. השותפות העסקית היא מהמוסדות המשפטיים העתיקים בעולם. זוהי צורת התאגדות, שאיננה טעונה רישום פורמלי. די בכך ששניים או יותר מנהלים יחד עסק לשם הפקת רווחים (ואינם מאוגדים באופן אחר, כמו חברה בע”מ) כדי שדיני השותפויות יחולו עליהם.

באופן מסורתי, עסקים של בעלי מקצועות חופשיים מאוגדים כשותפויות וכך גם יתר העסקים שלא טרחו להתאגד כחברה. כמו ההקמה, גם פירוק של שותפות פשוט יחסית והוא יכול להיעשות בהודעה של אחד השותפים. מבחינת הגמישות שבהקמתה וחיסולה של שותפות, היא הולמת מאד עסקים קטנים ובינוניים אך עם זאת, שלא כחברה, אחריות השותפות איננה מוגבלת וכל שותפה חבה בחובות השותפות. יתר על כן, כל שותפה עשויה בפעולותיה לחייב את השותפות ואת שותפותיה, לעיתים גם במקרים בהם היא פועלת שלא בהרשאה. שותפה גם איננה זכאית לשכר בעד עבודתה, כך שיש לחשוב על מנגנוני תגמול הולמים. עוד יש לזכור כי על שותפויות חלה פקודת השותפויות המנדטורית, שאף היא אינה מסדירה אלא חלק קטן מדיני השותפויות, שרובם ככולם גובשו בהלכה הפסוקה וממילא קיימת מידה לא מבוטלת של אי-ודאות לגביהם.

דווקא משום המאפיינים המיוחדים של השותפות, חשוב להסדירה בהסכם בהיר את כל הסוגיות החשובות ובהן:

א. הון השותפות – יש לקבוע את הון השותפות, הזכויות בה והדרך לעריכת שינויים בהון (בעקבות דילול, כניסת שותפה נוספת וכיו”ב). יש לזכור כי לפי דיני השותפות, הזכויות לרווחים כמו גם לנשיאה בהפסדים נגזרת מיחס ההון של השותף.

ב. אופן קבלת החלטות – הן החלטות שוטפות במהלך העסקים הרגיל והן החלטות מהותיות כגון, הרחקת שותפה, פירוק השותפות וכיו”ב. עד כמה ניתן לחייב שותפה להוסיף ולהשקיע כספים בשותפות או לתת ערבויות/בטחונות נוספים לאשראי לשותפות.

ג. זכויות וחובות השותפות במהלך חיי השותפות; חלוקת התפקידים בשותפות, עיסוקים נוספים של השותפות, עקרונות התגמול לשותפות, משיכת רווחים.

ד. זכויות וחובות השותפות בפירוק או פרישה; פרישה רצונית של שותפה, פרישה עקב מוות או מצב בריאותי, פרישה עקב פשיטת רגל, הרחקה של שותפה. האם שותפה לשעבר רשאית להקים עסק מתחרה, האם יש מגבלות כלשהן על המשך עיסוקה בתחום או לפניה ושידול לקוחות. למי הזכויות בשם השותפות שהתפרקה ובמוניטין.

כל אלו הן רק דוגמאות על קצה המזלג של העניינים שניתן וצריך להסדיר בהסכם שותפות. בניגוד למה שניתן אולי לסבור, בליווי נכון ומקצועי, ניתן להגיע להבנות ולעקרונות מקובלים בתוך זמן קצר ובעלויות סבירות. השקעה קטנה זו עשויה להוכיח עצמה כמשתלמת, לא רק במקרה של משבר, אלא גם בוודאות ויציבות בחיי השותפות.

______________________________________________________________________________________________________

משרד הבוטיק יוסף & חכים קיים מעל חמש עשרה שנה ויישם את תפיסת עולמם של שותפיו;אופיר יוסףושלומי חכים, בדבר אופיו של הקשר האישי בין עורך הדין ללקוח, שמתבטא בליווי שוטף ומענה מקצועי יעיל ומהיר ומתן שירותים הן בתחום המסחרי והן שירותי ליטיגציה. המשרד מלווה כבר שנים לקוחות גדולים ומגוונים מכל תחומי העסקים והמסחר; תעשייה, פיננסים, השקעות, נדל”ן, הייטק, בעלי תפקידים בכירים, בעלי הון ומשקיעים, יזמים ובעלי מקצועות חופשיים. היכולת שלהם לתת שירות ברמה המקצועית עם חשיבה עמוקה על העסק על כל הבטיו ויכולותם לעשות זאת באופן יעיל, תוך מתן פתרונות יצירתיים בזמן אמת הופך את שירותיהם לאטרקטיביים במיוחד עבור לקוחותיהם.

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר