פורטל אמאבא

למה חשוב שילדינו יקראו ספרים (טובים)?
שבוע הספר בעיצומו ורובנו מסכימים שחשוב לילדים לקרוא ספרים, שכן קריאה מפתחת את הדמיון, את אוצר המילים, את החשיבה המופשטת ומחדדת את חוש הביקורת. ספר טוב יכול גם לחשוף את המציאות מזוויות לא מוכרות ולהעשיר את עולם הרגש, לאתגר, לעורר מחשבה ואפילו לסייע לעבד ולהתמודד עם המציאות. אבל האם באמת העיקר הוא שילדינו יקראו, ללא מתן חשיבות לתוכן? ליאת גולדשטיין עונה

מאת: ליאת גולדשטיין, מנכ”לית פורטל אמאבא
דימוי באדיבות: goldberg

כמי שנתקלת מדי שבוע בכותרי ספרי ילדים חדשים, אני יכולה להעיד שניכרת בשנים האחרונות “אינפלציה” בתחום: כל אחד חושב שהוא יכול לכתוב ספר, כל אחד יכול להוציא ספר ילדים בעצמו, ללא קשר להכשרתו, לנושא הספר או לכשרון הכתיבה שלו. מי שיכול לממן הוצאת ספר, עושה זאת ואפילו מוותר על עריכה ספרותית, על מנת לחסוך בהוצאות.

חלק מהוצאות הספרים נמצאות בבעלות העיתונים וכלי תקשורת אחרים ואלו מקדמים כל אחד את הספרים שבהוצאתו הוא, ללא אבחנה ובלי קשר לרמתם. כך יוצא שרמת הספרים יורדת בהתאמה ומעט מאד ספרי ילדים טובים באמת יוצאים לשוק.

ספרות הילדים הולכת והופכת רדודה, שטוחה, ממותגת, קלה ללעיסה ולעיכול. והילדים שלנו, שהתרגלו להיות צרכנים פסיביים של תוכן מתחילים להתעצל להבין תוכן מורכב יותר, שפה עשירה יותר, רעיונות מופשטים ומורכבים יותר.

במקביל, אנחנו ההורים מתקשים להציב את הגבולות לילדים שלנו ולא עומדים על האיכות הספרותית המוגשת להם. אנחנו מתקשים לשלוף אותם מהטלוויזיה וממשחקי המחשב ואם כבר הצלחנו להביא אותם לקרוא – אנחנו מוכנים לתת להם את הספר הממותג  והרדוד, העיקר שיקראו. אבל זה לא מדוייק שהעיקר שיקראו. חשוב גם מה קוראים.

אנחנו ההורים צריכים להיות אחראים על התכנים שהילדים שלנו קוראים. לדעת לאתגר אותם, להציג להם ספרות טובה, איכותית, שתעשיר את עולמם ותפתח את דמיונם. שתאפשר להם להבין טוב יותר את המציאות ושתגרום להם לחשוב ולבקר. בדיוק כפי שאנחנו דואגים לתזונתם ומוודאים שהם אוכלים מזון שיתרום להתפתחותם הגופנית, אנחנו חייבים לדאוג גם למזונם הרוחני. ספרות רעה היא הרבה יותר מאשר בגדר “לא מועיל – לא מזיק”. בדיוק כפי שג’אנק פוד עלול לגרום לנזק במינון גבוה, כך גם ספרות זבל עלולה לגרום לנזקים אמיתיים, לייצר קיבעון מחשבתי, מחשבה שבלונית, רדידות ושטחיות.

החשיבות הרגשית והפיזית שבקריאת ספרים
מעבר לחשיבות האינטלקטואלית והקוגניטיבית שבהקניית הרגלים לקריאת ספרים טובים לילדים, יש לקריאה גם חשיבות רגשית ופיזית.

ספר מציג מצבים רגשיים שונים בפני הילד ומאפשר לו להתוודע לעובדה שיש מגוון של רגשות בטווח האנושי וכולם לגיטימיים. בנוסף, הקריאה המשותפת יכולה לפתח אצל הילד דרכים להתמודד עם מצבים רגשיים שונים ולא נעימים במספר דרכים: גם בעצם הקרבה הפיזית, החיבוק ותחושת הביחד, המעודדים קשר ותקשורת וגם בעצם העובדה שהספר מעלה את אותו מצב רגשי למודעות של הילד וההורה ונותן פתח לדיון ולהעמקת הקרבה הרגשית.

התמודדות עם מצבים תיאורטיים, פתיחת ערוצי תקשורת, עיבוד מידע, רגשות ותחושות, כולם פועל יוצא של קריאת ספרים.

ברמה הפיזית, הקריאה מועילה באופן ממשי לבריאות. היא מהווה גירוי למוח, שכאשר הוא מגיע על בסיס קבוע מסייע לשמור על השרירים במוח בצורה טובה יותר ולמנוע מחלות אובדן זיכרון כמו אלצהיימר.

ילדים שמתרגלים לקרוא ספר, מתרגלים להתמיד בפעולה מסוימת במשך זמן ארוך יחסית והופכים לילדים בריאים יותר, מרוכזים וממוקדים יותר ואפילו רגועים יותר.

באיזה גיל להתחיל לקרוא סיפורים לילדים?
ספרים מהווים זמן איכות נטו של ההורים עם הילדים. אף פעם לא מוקדם מדי או מאוחר מדי להתחיל. אפשר להתחיל להקריא ספרים כבר לעובר שברחם.

לילדים עד גיל שנתיים, כדאי להקריא בספרים מחורזים בעלי קצב ומשקל. הילדים המצויים בשלב רכישת השפה, יהנו מהצלילים, מהתמונות ומהתחושות שהספר מעביר, גם אם לא יבינו את כל המילים.

פעוטות עד גיל 4 יהנו מסיפורים עלילתיים קצרים עם תמונות מעניינות ומגוונות.

ילדים עד גיל 6 כבר יודעים להעריך סיפור טוב, הומור, דמויות מעניינות ומאתגרות רגשית ואינטלקטואלית ומפתחים טעם מובחן והעדפות לסגנון כזה או אחר.

ואילו ילדים מגיל 6 ומעלה מתחילים לרכוש את הקריאה בעצמם, אך עדיין נהנים מאד כשמקריאים להם.

כיצד אם כן ניצור סביבה תומכת קריאה לילדינו ונוודא שהם קוראים ספרות מגוונת, עשירה ובעיקר – טובה?
שוב להוות דוגמה אישית לילדכם ולהפוך את הבית לתומך קריאה. להנגיש את הספרייה הביתית לילדים, לייסד שעות קריאה משפחתיות, לשוחח על ספרים שקראתם ועוד. חשוב לאפשר להם לחוות את הספר והסיפור כחוויה נעימה בצורה עקבית. אם כילד נחקק המפגש עם הספר כחוויה נעימה, יש להניח שיתפתח אצלו רצון להמשיך ולשחזר את החוויה בבגרותו.

חשוב להקפיד לבחור ספרים בעלי עברית תקינה (תתפלאו לגלות כמה ספרים לא עומדים אפילו ברף בסיסי זה). רצוי להעדיף ספרים בעלי שפה עשירה שיחשפו את ילדינו לרבדים שונים של השפה ולביטויים שאינם חלק מהיום-יום שלהם.

כאמור, ילדים אוהבים שמקריאים להםסיפורים, גם אם הם כבר גדולים ויודעים לקרוא בעצמם. אחת הטעויות שהורים עושים, היא להפסיק לקרוא לילדיהם את הסיפור לפני השינה ברגע שהילד כבר גדול מספיק כדי לקרוא בעצמו. אל תוותרו על רגעים אלה של קרבה, אינטימיות וכיף היוצרים בסיס של אהבה ויחס חיובי לספרים ונחרטים בזיכרון של הילד כרגעים מיוחדים ומהנים.

בחרו ספרים שמתאימים לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילד, דפדפו בספר בעצמכם לפני שאתם מקריאים את הספר לילד על מנת לוודא שהתכנים מתאימים. בחרו בספרים עם איורים מושכים ומעניינים ואל תוותרו על ספר שגם אתם נהנים ממנו. אם לא תהנו, הילדים ירגישו בזה. מתוך המגוון העצום של ספרי הילדים, בוודאי תמצאו ספרים שאתם נהנים לקרוא ולהקריא.

עשו מנוי לספריה, או בלו עם הילדים בחנות ספרים. חנויות ספרים רבות מכילות אזור המיועד לקריאה, שבו יחד עם ילדיכם ועיינו בספר לפני שאתם רוכשים אותו. תנו לילד את ההזדמנות להיות שותף בחיפוש הספר שהוא אוהב, ובבחירת הספר שתקראו.

חשפו את ילדיכם לסוגים שונים של ספרים. סיפורים קצרים, סיפורים בהמשכים, סיפורים היסטוריים, סיפורים בדיוניים ואגדות, שירים, דקלומים, ספרי תמונות, יומנים, אטלסים, מדריכים שונים, ספרי קסמים ועוד. אתם עשויים להיות מופתעים ממה שתגלו על הילדים שלכם אם רק תתנו להם יד חופשית לעיין בספרים מהסוגים השונים.

עודדו את הילדים לאינטראקציהעם הסיפור. לשאול שאלות, לשוחח על התמונות על הגיבורים או על העלילה. תנו להם לרחף על כנפי הדמיון בתשובותיהם והסבריהם, והציעו גם הסברים משלכם.

עודדו את הילדים לכתוב. כבר המלצתי בעבר ואני שבה וממליצה לקנות לילד יומן אישי כבר מגיל צעיר ולהרגיל אותו לכתוב בו מידי יום או לפחות באירועים מיוחדים. בגיל צעיר יותר אפשר להדביק ביחד צילומים של מקומות שביליתם בהם או לצייר ציורים.

אם תשכילו להעביר ולהנחיל לילדים את אהבת הקריאה, תתנו להם מתנה אמיתית לחיים!!

חג ספר שמח!

לאתר אבאמא לחצו כאן>>


חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר