ניהול העסק בזמן האטה במשק
מאת: יובל יבנקובסקי
צילום באדיבות: EuroCrisisExplained.co.uk
מאז משבר הבנקים בארצות-הברית ב-2008, אנו עדים להאטה הולכת וגוברת בפעילות הכלכלית בארצות הברית, אירופה ובאזורים נוספים. האטה זו משפיעה על כל אחד ואחד מאזרחי ישראל.
להבדיל מהשכיר, אשר תלוי מאוד בניהול נכון של מקום עבודתו ואשר יכולת ההשפעה שלו קטנה יותר, בעלי עסקים קטנים ובינוניים, יכולים לנווט את העסק שלהם אל מחוץ להשפעת ההאטה הכלכלית העולמית, אם יקפידו על מספר כללים.
אך ראשית, מספר מילים על ההאטה עצמה. כל המשברים הכלכליים הם משברים שלא קורים – אלא… מיוצרים. יש אנשים שמרוויחים מכך סכומי כסף שקשה להעלות על הדעת. לא נרחיב כאן יותר מדי בנושא. מי שזה מעניין אותו מוזמן לקרוא את הספר של חבר טוב שלי הנקרא – Crysis by Design . מה שכן חשוב לדעת, הוא שכל עוד יש אנשים שמרוויחים מזה – משברים יהיו. מי שלא ידע להתמודד עם משברים כדרך פעולה, גם אם יישרוד את המשבר הזה – לא יישרוד את הבא. לכן אנו נתמקד בדרכי הפעולה בכל משבר ולא רק במשבר הנוכחי:
כלל מספר 1 – הפוך את הלימון ללימונדה. למשברים כלכליים ישנו ייתרון אחד בולט: המתחרים שלך. אם תתנהל נכון בזמן משבר – תצא מצידו השני עם הרבה פחות מתחרים.
כלל מספר 2 – אל תיפול רוחך. כל משבר כלכלי מתחיל במשבר מנטאלי של האוכלוסיה, אך אל תיפול רוחך ואל תקשיב למדוכאים מסביב. בעלי עסקים רבים מתרצים את הבעיות שלהם במשפט: “בדקתי אצל המתחרים שלי – כולם אומרים שחלש” ועל זה נאמר: “צרת רבים – נחמת טיפשים”.
כלל מספר 3 – שפר את השירות. להבדיל מרוקחי המשברים המגיעים מהתחום הבנקאי, בעיניהם כסף הוא יישות בפני עצמה, בתחום העסקי כסף הוא לא יותר מחתיכת נייר שמייצגת אך ורק את השירות או המוצר שמסופק ללקוח. בחן את עצמך ובדוק האם המוצר באמת ברמה המתאימה ללקוחות שלך? אולי יש מה לשפר בשירות? במוצר? בייחודיות? באחראיות? באריזה? בזמן התגובה והאספקה?
כלל מספר 4 – בנה מנגנון שיווק. בעלי עסקים רבים מגיעים אלינו כאשר העסק כבר במצב קשה. שיווק לא עושים רק כשהמצב קשה, אלא נהפוך הוא: ככל שהמצב טוב יותר – השיווק צריך להיות יעיל יותר. שיווק הוא לא משהו שעושים מכיוון “שחייבים לקוחות, אחרת נפשוט את הרגל”. שיווק הוא מכונה שצריכה לעבוד כל הזמן. המכונה הזו צריכה להיות יעילה מאוד, שכן השיווק חייב להתבצע בתקציב מוגדר מאוד וללא חריגות. זו לא חוכמה לפרסם בטלויזיה ולהביא לקוח אחד. כל שקל שמושקע בשיווק, אמור להניב בין פי 7 לפי 70 מאותה השקעה.
כלל מספר 5 – לא להרדם בשמירה. בעלי עסקים ותיקים נוטים לחשוב שהם כבר חוו הכל ואין שום דבר חדש שנותר להם ללמוד. אין אדם טיפש יותר מאדם שחושב שהוא יודע הכל. המדענים הגדולים ביותר בהיסטוריה העידו על עצמם כי הם אנשים שלומדים באופן מתמיד. בעסקים, תכונה זו היא כל כך חשובה, עד שאנו יכולים לחזות את ההצלחה של עסק לטווח הארוך, ביחס ישר לנכונות בעליו ללמוד דברים חדשים, ללא קשר לגילו או נסיונו. המשק הוא דבר חי. אלמנטים חדשים צצים כל הזמן וחוקי המשחק משתנים. מי שלא לומד – נותר מאחור.
כלל מספר 6 – לא להינעל. אם מכרתם לחברה אירופית וזו פשטה את הרגל, זה עוד לא אומר שאתה אמור לפשוט את הרגל. קודם כל – עסק שיש לו רק לקוח אחד, או לקוח גדול שמבצע את רוב ההזמנות – כבר לוקה בכשל ניהולי, שכן ברור שיתכן והלקוח הזה ייקלע לקשיים. עסק שמנוהל נכונה – יש לו לקוחות רבים ואינו תלוי רק בלקוח אחד. כלל זה תקף תמיד, אך הוא מקבל משנה תוקך והופך להיות “כתוב בדם” בזמן משברים כלכליים.
כלל 7 – תמחור. לצערנו, אנו עדים לתופעה בה רוב בעלי העסקי פשוט לא יודעים לתמחר. אנו לא מדברים על בעיות חשבון, הניתנות לפתרון באמצעות שימוש במחשבון. אנו מדברים על מחסור רציני בנוסחאות לתמחור נכון בעסק. הדבר הראשון שבעלי עסקים רבים לא יודעים הוא שתמחור מורכב משני חלקים: הרוב מכירים את הראשון, אך מעטים מאוד מכירים את השני… המשך בסדנא הקרובה.
הסדנא תתקיים ביום שני – 15 לאוקטובר בין 17:30 ל 20:00– מול גני התערוכה תל אביב.
מתנה לקוראי המגזין לחג: ניתן להזמין מושב ללא תשלום. 24 שעות ביממה, בטלפון 03-7300852. כניסה לבעלי עסקים ובני משפחותיהם בלבד.