מוזיאון פרטי

ישראל על פי הימלרייך
תערוכת צילומים מעזבונו של א. הימלרייך נפתחה לאחרונה במוזיאון פרטי, פרסלר שבתל אביב. בתערוכה מוצגים צילומים מגוונים מתוך הארכיון ההיסטורי של הצלם ומתמקדים בעיקר בצילומי תל אביב הקטנה, צילומי מחול, צילומי לילה, דיוקנאות, פרסומות ועוד


אלפונס הימלרייך (1904-1993), החל לצלם עוד בגיל 13, לצד לימודי רישום והתעניינותו בתולדות האמנות. הוא נולד במינכן, למשפחה של סוחרי טקסטיל ובהשכלתו הוא מהנדס טקסטיל.  עם עליית הנאצים לשלטון הגרמני, עלה ארצה במסגרת הסרטיפיקטים שניתנו לבעלי מקצועות נדרשים.

החל מ-1941, השתכן הימלרייך ברחוב אלנבי בתל אביב, שם גם קבע את הסטודיו לצילום שלו. לפני כן, עוד בשנות ה-30, החל לצלם צילומי מחול, בעקבות מפגש עם האחיות אורנשטיין שהציגו בפניו את עולמן המרתק. הוא תעד להקות מחול מהארץ ומחו”ל כמו גם את להקתה של גרטרוד קראוס, דניה לוין,  ענבלטרופיקנה של טאלי ביאטי מארה”ב.

צילומי המחול הידועים שלו, מתאפיינים בדמויות כמו-פיסוליות, מרחפות באוויר על רקע השמיים, על רקע הים או על רקע חקלאי, שאינו מתאים לשפת המחול אך מופיע בצילומים כאלמנט ציוני.

בשנות ה 40, מתגבש סגנונו האמנותי, המושפע מצילום גרמני, אסכולת הבאוהאוס ומסגנונו  של הצלם לרסקי. הימלרייך הרבה לנסוע בארץ, צילם בקיבוצים ובמעברות תוך שהוא מתעד ילדים ברחבי הארץ.

בנוסף, פנה הימלרייך גם אל צילומי לילה תל אביביים בשנות ה- 40 וה- 50 המתכתבים עם ציורי הלילה הנפלאים של הצייר היהודי תושב ברלין לסר אורי (אחד הציירים החשובים בגרמניה שעסקו בתיאורי מראות עירוניים – ובעיקר שדרותיה של ברלין ובתי הקפה ביום ובלילה).

“צילומי הלילה הנפלאים של הימלרייך, מבטאים את משחקי התאורה עם כהות הלילה”, מספר אוצר התערוכה, קובי כרמי. “אור הפנסים והמכוניות מציג את בדידותו של האדם והחשש שלו מהלילה. בחלק מהצילומים הוא מוסיף דמויות, בעיקר זוגות היושבים על ספסל רחוב למרגלות פנס… הימלרייך מביא איתו את הדימויים של עיר אירופית, כמו מינכן וברלין, לתל אביב הצומחת. הצורך שלו בחיפוש הקשרים לעולם שעזב בא אולי כדי לעזור לו בקליטתו בארץ”.

בתערוכה מוצגים גם צילומי הארכיטקטורה והפרסום של הימלרייך (בעיקר של בתי חרושת ומוצרי תעשיה). צילומי התעשייה מבליטים את עוצמת הארץ המתפתחת אותה אהב. הם מוצגים בתאורה חזקה, המבליטה את האובייקטים ואת המבנים וסגנון הצילום מדגיש את הניקיון והגאומטריה של האובייקטים.

לצד אלו, מוצגים גם צילומי פרחים וקקטוסים, שפרסמו אותו ברחבי עולם; צילומים ממעברות, עם צילומי ילדים מקיבוץ עין חרוד ומגנים בתל אביב, הממחישים את הניגוד בין הילדים מציגים פסיפס ארצישראלי; פורטרטים של אישים ידועי שם, כמו דוד בן גוריון, חיים ויצמן משה שרת ואחרים; פורטרטים של נשים יפות, ששמשו אותו גם לצילומי פרסומת; צילומי הבורגנות התל אביבית על בתי הקפה שלה, חנויות הספרים וחיי הלילה.

“פוטו סטודיה א.הימלרייך” | וולפסון 54, תל אביב | ימים א-ה  17:00 – 10:00, שישי 10:00-14:00
לפרטים נוספים לחצו כאן>> 

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר