יום הולדת שמח פייסבוק!
החודש לפני 9 שנים, אחד הסטודנטים בשנה השניה בהרוורד השיק אתר אינטרנט בשם “The Facebook”. שווי מניות של 104 מיליון דולר, למעלה ממיליארד משתמשים וכמה תביעות משפטיות אחר כך, הפך מארק צוקרברג למייסד ולמנכ”ל החברה אשר שינתה לנצח את האופן בו אנשים מתקשרים וחולקים מידע אלו עם אלו.
מה שהחל כרשת חברתית שיועדה לקרב בין הסטודנטים בהרוורד, היא כעת אתר בו חברים 1 מכל 6 אנשים ברחבי העולם והם פעילים בו באופן קבוע. האתר טען במשמעות חדשה את המושג “להציע חברות” בגרסתו הנוכחית, כמו גם את המילים like ו-.poke הוא תרם לקמפיינים פוליטיים ברחבי העולם, עזר לאנשים למצוא אהבה או לאתר חברים ישנים והכל באופן ויראלי וללא יצירת ולו קמפיין פרסום אחד (עד 2012).
על מנת להבין את המהירות בה הפך האתר כמעט לחזות הכול, כדאי לציין כי עד שנת 2007 היו לאתר 50 מיליון משתמשים ברחבי העולם ומאז ועד 2008, משהשיקו את גרסתו המתורגמת של האתר לספרדית, צרפתית וגרמנית, הגיעה כמות המשתמשים בו ל-90 מיליון, כשהוא עוקף את אתר myspace הפופולארי.
כיום, ישנם 1.06 ביליארד משתמשים בפייסבוק, הפעילים בו מידי חודש: 168.8 מיליון בארה”ב; 64.6 מיליון בברזיל; 62.6 מיליון בהודו; ו-243 מיליון משתמשים ברחבי אירופה. כך הפך האתר בהדרגה לפורטל תקשורת וחיפוש. בנוסף, האתר גם מאחסן סה”כ כ-50 מיליארד תמונות שהועלו אליו על ידי הגולשים והוא מציע כיום גם את האפשרות לנהל שיחות וידאו, האזנה למוזיקה בסטרימינג, אפליקציות משחקים ועוד. האתר גם הרחיב את פעילותו לטלפונים סלולאריים וכעת אוחז ביותר מ-680 מיליון משתמשים אקטיביים באתר באמצעות הטלפון הנייד. המשמעות היא שיותר מחצי מהמשתמשים הקבועים באתר נכנסים אליו באמצעות הטלפון והטבלטים ולא באמצעות המחשב.
בינתיים, מארק צוקרברג הוכתר כאייקון טכנולוגי, כאדם עם חזון ומספיק אמצעים להגשים אותו. בחודש ינואר האחרון הוא נבחר ל”מנכ”ל השנה” על ידי האתר הטכנולוגי המוביל TechCrunch, כשהוא גובר על המנכ”לים של גוגל, טוויטר, Evernote ויאהו.
כתבת האתר TechCrunch, אינגריד לונדן אומרת כי “פייסבוק, שנהגתה ומובלת על ידו, חוללה מהפך באופן בו אנו חולקים מידע על עצמנו עם העולם. ככל שהאתר גדל והתפתח, הוא גם לקח את ההנחה המרכזית הזו למקומות חדשים באמצעות כלים חדשים אשר מתקשרים עם שירותים אינטרנטיים וסלולאריים, בהם אנו נוהגים להשתמש כיום”. יחד עם זאת, מכיוון שפייסבוק היא כיום חברה ציבורית (בעקבות ההנפקה הגדולה בהיסטוריה לחברה טכנולוגית) היא גם תזכה ליותר ויותר ביקורת, במיוחד בכל הנוגע לתוכנית העסקית שלה. זה לא משנה שאנשים החלו לקרוא לילדיהם בשמות “Like” ו”פייסבוק” כמחווה לאתר, אם אהבת הציבור לא תיתרגם לדיבידנדים מספיק גדולים עבור המשקיעים שלה.
אחד המפתחות להצלחתו ההולכת וגדלה של האתר גם בעתיד, הוא השימוש היצירתי בידע העצום שנצבר בו לאורך השנים. יחד עם זאת, משתמשים עלולים לנטוש את האתר אם הם לא יאהבו את האופן בו פייסבוק חולקת את המידע הפרטי שלהם. דוגמא טובה לכך היא השינוי בתנאי השימוש של אינסטגרם, שעורר סערה גדולה לפני מספר חודשים: תקשורת מוטעית סביב הבעלות והשימוש בתמונות שהועלו לאתר, הובילה לשבועות של כותרות שליליות במדיה ונטישה המונית של המשתמשים באתר, שהפכו מודאגים מכך שתמונות מהחופשה המשפחתית שלהם יורדו ויעשה בהן שימוש בקמפיין פרסומי כזה או אחר.
לכתבה המלאה במגזין thesqueeze לחצו כאן>>