מסע יוצר לחו”ל

אבי וינוגרד מגלה מוזיאונים נסתרים בסמטאות ברלין ולונדון
כיום, נחשבת ברלין (ובצדק) לבירה הבלתי מעורערת של ה- Street Art, הז’אנר האמנותי המוביל את עולם האמנות והתרבות העכשוויים ורבעים שלמים של העיר מכוסים ביצירות ענק מעוררות השתאות. גם בלונדון ניתן לראות על גבי קירות הבתים עבודות של טובי היוצרים, שהפכו זה מכבר למוקד עלייה לרגל עבור שוחרי תרבות עכשווית. אבי וינוגרד, יוצר, איש אקדמיה ומומחה לתקשורת המונים, מוביל את “מסע יוצר” – טיול תרבות-עכשווית אל מרכזי ה-Street Art, וחושף כאן את התמורות העצומות שחלו בז’אנר ובערים עצמן בשנים האחרונות, בהן קירות הבניינים ורחובות העיר הפכו זה מכבר למוזיאונים של ימינו

ברלין – מזרח ומערב במפגש מרתק
צרוף חד פעמי של אירועים היסטוריים, הוביל לפריחה חסרת התקדים של אמנות הרחוב בברלין. איחודה של העיר, שהיה טראומתי לא פחות מחלוקתה לאחר מלחמת העולם השנייה, היווה קטליזטור מרכזי בתהליך; גל ההגירה מערבה הותיר את חלקה המזרחי של ברלין עזוב ומוזנח עם אין-ספור מבני תעשיה ומבני ציבור נטושים, לצד בתי מגורים אשר התרוקנו מדייריהם ונבזזו; לאורך החומה שקרסה, נותרו אזורים חרבים ועקבות החורבן הגדול בעקבות המלחמה, בה נמחקו כ- 70% משטחה הבנוי של העיר, נראו גם במערבה.

מיד לאחר האיחוד ב-1990, עוד בטרם החלה ברלין להגדיר את זהותה מחדש, נהרו לעיר צעירים מכל רחבי אירופה. רבים מהם היו אמנים ויוצרים, שהתנחלו באתריה הנטושים בצידה המזרחי ומצאו בכך פתרון כלכלי מידי. כך קרה שמזרח העיר שימש כר פורה ליצירה חדשנית ואנרכיסטית ומבנים נטושים הפכו למועדוני מוסיקה, יצירה והופעות אלטרנטיביות.

הכאוס במזרח העיר, קבל רוח גבית גם משכונות מהגרי העבודה (תורכים בעיקר) במערב העיר ומהמפגש המתסכל של מהגרים חסרי בסיס כלכלי כלשהו ממזרח העיר עם העולם הקפיטליסטי והמנוכר שבמערב . אך טבעי שאי השקט החברתי – כלכלי – תרבותי בברלין, עורר מחאה חריפה, שהתבטאה בין השאר בכתובות גרפיטי ובציורים על קירות העיר המצולקת. השילוב בין מחאה ויצירה אלטרנטיבית מצא את ביתו בברלין ותופעת הגרפיטי ואמנות הרחוב הפכה להיות אחד מסממניה התרבותיים.

לאחר מכן ובמקביל לתהליך ההתייצבות של העיר, התמתנו גם גלי המחאה  והפכו להיות ממוקדים ורכים יותר. כיום, במקביל ליצירה בועטת של אמנים צעירים, המשתמשים בקירות העיר באופן בלתי לגאלי (אם כי יש לציין שעל פי רוב העיריה ומוסדות החוק עוצמים עין), ניתן למצוא חדשות לבקרים גם פרויקטים אמנותיים מתוכננים, מוזמנים וממומנים של אמנים בין לאומיים בעלי שם.

דוגמא מייצגת לנדידת אמנות הרחוב מן השוליים אל לב-ליבו של הקונצנזוס היא עבודתו של JR, צלם צרפתי נודע הנקראת “הקמטים של הקשישים – הקמטים של העיר”. במסגרת העבודה כיסה JR  לאחרונה את קירות ברלין בתצלומי שחור לבן ענקיים של קשישי העיר, המשקפים מתח בין קמטיו של האדם הפרטי לעקבות הזמן במרחב האורבני. משך חייו של הפרוייקט הוא הזמן שהעבודות ישרדו על קירות הבתים, עד שיהרסו מפגעי מזג האוויר או מונדליזם. פרויקט מדובר זה מגובה במערכת משומנת של יחסי ציבור ובתערוכה שאפתנית בגלריה מרכזית בעיר.

צופים באמן סטריט ארט בעבודתואמן הסטריט ארט רוהה. למעלה- ברלין, למטה- לונדון

יש הרואים בעבודות מסוג אלו בכך את ניוונו של הז’אנר האמנותי החתרני במקור ויש הסבורים כי הרחבת קירותיו של המוזיאון הקלאסי גם לקירות הבניינים, מעודדת צמיחה אמנותית חדשה, המשנה ללא הכר את פני המרחב העירוני הציבורי.

GO FORTH – פרוייקט נוסף, מציג סדרת פורטרטים ענקיים, של מובילי דעה תורכים, החרוטים על גבי הקירות באיכות אמנותית יוצאת דופן ומעודדת מעורבות תורכית מוגברת בחיים הציבוריים. מפתיע לגלות שהקלקת צמד המילים GO FORTH (תתקדם), המופיעות בסמוך ליצירה שולח לאתר חברת האופנה “Levis” שזיהתה את הפוטנציאל החברתי בפרוייקט והיתה שותפה למימון המהלך.

לונדון- המרכז נודד לשוליים
כמו בערים רבות אחרות, גם בלונדון מתרוקן כיום מרכז העיר ההיסטורי, השמרני, המוכר והאהוב מתכניו הראשוניים ונותר כסמל תיירותי מפואר של ימים עברו – מעין חנות מזכרות ענקית לתיירים מכל העולם, המגלים בו בית קיבול לתרבות צריכה יומיומית גלובלית. אך
לצד המרכז האורבני המוכר, ההופך לרצף אין סופי של רשתות אופנה ומזון מהיר, נשטפים הפרברים בצפון-מזרח העיר בגל אדיר של שינוי ומשנים את פניהם ללא הכר, לא מעט בשל מחירי הנדל”ן הסבירים.

מרכז הכובד נע מהמרכז הצפוף, שמיצה זה מכבר את פוטנציאל הצמיחה שלו, לשכונות פועלים מנומנמות, לרבעים דלים של אוכלוסיות מהגרים חלשות ולאזורי תעשיה, מסחר ומלאכה אפרוריים. הכוונה היא לשכונות כמו שורדיץ’, הוקסטון והאקני, המשמשות אבן שואבת ליוצרים צעירים, אמנים ומעצבים, אשר מזרימים דם חדש ללונדון החדשה.

לונדון גרפיטי מלכת אנגליה

המשתכנים החדשים, משפצים האנגרים ומפעלים נטושים והופכים אותם לחללים מלאי השראה, בהם מתרחשת יצירה תרבותית תוססת: גלריות לתערוכות אוונגארד ומופעים נסיוניים, חנויות יחודיות לאופנת מעצבים, מסעדות של מטעמים מכל העולם, שווקי וינטג’ ומעצבים צעירים, מועדונים ומרכזי תרבות ובילוי אלטרנטיביים. פה ושם צצות מסעדות גורמה המתבשמות מאווירת היצירתיות הדינמית שעוטפת את הכל ומציעות הרפתקאות קולינאריות מרגשות.

גם בלונדון יש פריחה ללא תקדים של אמנות רחוב, אך בניגוד לברלין, בה אמנות הרחוב מפוזרת ברחבי העיר, בלונדון מתרכזת הפעילות האמנותית באזורים מוגדרים. היציבות הכלכלית והחברתית, בצד השמרנות הבריטית, ניכרים גם הם על קירות העיר: עבודות איכותיות במיוחד מאתגרות את האמנות המוצגת בגלריות ובמוזיאונים המובילים והמחאה בלונדון בעיקרה ממותנת, עוסקת בפרשנות אישית לנושאים גלובליים ולעיתים פואטית.

כמו בברלין, קירות רבים במזרח לונדון משמשים כבדי ציור עכשוויים של אמני רחוב מוכשרים, אך בלונדון הם מאומצים חיש קל על ידי הממסד השמרני. גלריות רבות ומרכזי תצוגה מסחריים לאמנות רחוב צצים כפטריות אחרי הגשם (שאינו חסר כידוע בלונדון).

בעבר הלא רחוק נחשבו אמנם יצירות Street Art לאקט של השחתת רכוש ציבורי ויוצריהן נענשו על פי חוק, אך כיום השתנו פני הדברים. דוגמא טובה לכך ניתן למצוא בגניבת יצירת אמנות ותיקה של “באנקסי” (אמן לונדוני ומחלוצי הז’אנר) לפני מספר חודשים, כאשר אלמוני פרק את גדר האבנים בשורדיץ’ עליה נוצרה העבודה והציע אותה למכירה פומבית בסכום גבוה במיוחד. עיריית לונדון אסרה על מכירת העבודה, בתואנה שהיא רכוש ציבורי והתעלמה לחלוטין מהעובדה שרק לפני כמה שנים נחשבה היצירה להשחתת רכוש ציבורי ויוצרה נחשב לעבריין. העבודה מצאה בסופו של דבר את דרכה לכספת של אוליגרך רוסי.

מה יהיו פניה החדשות של אמנות הרחוב? ז‘אנר הנוצר מתוך צורך אמיתי של מחאה והבעת דעה דמוקרטית, שאינה מתווכת או מצונזרת ע”י מוסדות האמנות והפך להיות ליקיר הממסד. 

_____________________________________________________________________________________
אבי וינוגרד, יוצר, איש אקדמיה ומומחה לתקשורת המונים, מבקר בלונדון ובברלין עם קבוצות קטנות ומוביל את “מסע יוצר” – טיולי תרבות עכשווית הכוללים ביקור בגלריות אוונגארדיות, עיצוב, אופנה וארכיטקטורה יחודית, טרנדים, שווקים, מוסיקה, מופעי שוליים מרתקים ומטעמים אתניים מכל העולם, תוך דגש מיוחד על גרפיטי ואמנות רחוב. במהלך המסע, מגלים עבודות אמנות מדהימות ברחובות הצדדיים ובסמטאות הנסתרות, ולעיתים נחשפים לאמנים בעת עבודתם.
avi.vinograd2@gmail.com
לפרטים נוספים לחצו כאן>>   

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר